/ - LIBERTAS
27/06/2023 u 14:44 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sud sproveo SKY kao dokaz: " Škaljarci duboka vas jama čeka, duboka metar a dugačka kilometar"

Sprovedene su i fotografije koje se odnose na torturu policije a koje su dio druge istrage

Pred podgoričkim Višim sudom nastavljeno je suđenje Stefanu Kovaču, optuženom da je kao pripadnik kriminalne organizaciji koju je formirala osoba sa pseudonimom Džon Goti, a koja je imala zadatak da ubije Dejana Kašćelana u Beču 2020. godine.

Danas je u ovom predmetu, a prvi put pred sudom, izvedena SKY komunikacija kao dokaz. Dio njega se odnosi na torturu koju je doživio Kovač.

Stefan Kovač je sudu kazao da je tri godine ukazivao na torturu koju je doživio.

Tako je sudsproveo SKY komunikaciju za koju je sudija Nenad Vujović kazao da postoji sumnja da su njeni učesnici bili službebik ANB Petar Lazović, navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i službenik policije Ljubo Milović.

Prikazani sadržaj odnosi se na policijsku torturu prilikom hapšenja Stefana Kovača i drugih lica koja se povezuju sa suparničkim škaljarskim klanom.

Sud je naveo i prikazao sadžraj za koji je pojašnjeno od strane sudije da predstavlja fotografije lica koja su bila izložena mučenju od strane pojedinih pripadnika policije, poruke među navedenim licima i fotografije sadržaja telefona Kovača i drugih koji su "pod pritiskom i torturom otključali svoj telefon".

Pomenuta komunikacija sadržala je i audio poruke. Kako je u sudnici navedeno, radi se o grupnim čat prepiskama.

Za jedan dio poruka sudija je pojasnio da je upućen "Šariću" i da se radi o jednosmjernoj komunikaciji.

Sproveden je i dio SKY - a koji se ne odnosi na ovaj predmet ali sud smatra d aje važan bio radi utvrđivanja sumnje ko su korisnici Sud je oslučio da izuzme iz spisa predmeta službene zabilješke koje se odnose na sadržaj mobilnog telefona Kovača jer smatra da je nakon sprovođenja SKY komunikacija utvrđeno da je nastao protivzakonito.

- I iskaz odbrane, SKY komunikacija, medicinska dokumentacija ukazuju na to da je optuženi pod mučenjem i nečovječnim postupanjem otključao telefon. Sve dalje što je priizašlo, nastalo je kao pravno nevaljan dokaz zbog toga - pojasnio je sudija.

Advokat Damir Lekić je naveo da je njegov stav o SKY poznat i da i ako ide korist odbrani trami njegovo izuzimanje, ističući da se mučenje Kovača može drugim dokazima utvrditi.

Sud je to odbio.

Tužiteljka Jelena Protić je rekla da na se sprovedena SKY komunikacija nalazi u izviđaju Osnovnog državnog ružilaštva i Specijalnog državnog tužilaštva.

Sudija je naveo da je morala pomenuta prepiska biti sprovedena kako bi se uočilo kako je došlo do oanova sumnje koja lica su njeni korisnici. Sudija je naveo nakon prikaza određenog broja fotografija da se na pojedinima vidi Stefan Kovač optuženi, sa kesom na glavi i izmoren od torture koju je doživio.

Vidjela su se i druga lica koja nisu iz ovog predmeta a koja su. Bila izložena pomenutom mučenju.

Sudija je za jedan dio sprovedenof SKY naveo da predstavlja slavlje pomenutih korosnika nakon ubistva Alana Kožara i da se na audio snimku čuje kako pjeval po imenima proziva lica za koja se sumnja da su koristili SKY.

Neke od sprovedenih pred sudom SKY poruka kao dokaz:

"j..... mater svima, a posebno škaljarima"

" Škaljarci duboka vas jama čeka, duboka metar a dugačka kilometar"

"Moramo i Bosance i Hercegovce pržiti, i njima će kesa samo da dođu na red"

"Eto ga kao prase rokće, kad bi pomenuo ko je kasapin" (sud naveo da se sumnja da je ovu poruku pisao Ljubo Milović)

"Da se legitimišemo Ljubo Milović za moju braću, pa neka hapse, neka otvrajau telefone" (tokom slavlja ubistva Alana Kožara, na milrofon neko izgovara - audio poruka)

"Ajmo Miloviću, ajmo Lazoviću" (takođe na mikrofon tokom slavlja pjevač proziva)

"Šklempovi sa travom rade, njega sam samo ošamario" (poruka za koju je sud naveo da sa "Šklempo" u ovoj komunikaciji označavaju Jovana Vukotića, i nastala kada je jedno lice privedeno)

"Poz brate. Pazim sve naše. Tu sam za tebe kao mlađi brat." (poruke poslate " Šariću")

Takođe, prema navodima suda, fotografija poslata " Šariću" na kojoj je sud konstatovao da se vidi Petar Lazović na jahti.

"Starom sam rekao posle izbora da će morat past neki i da je Komita brat" "Meta je u Podgorici. Rade mi sa dili tatu ili Katu"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 13:10