/ - STEFAN ĐUKIć, DETECTIVE INFO
30/05/2023 u 13:26 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brajović: Sinđelić je kao dokaz vjerodostojniji od SKY-a; Tuzović: Sve mi je smješteno zbog brata

Sudija Zoran Radović je naveo da će na sledećem ročištu početi saslušanje svjedoka-oštećenih među kojima je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, specijalni tužilac Saša Čađenović, službenici policije Zoran i Petar Lazović, sudija Biljana Uskoković

Pred podgoričkim Višim sudom danas je održano suđenja optuženima za planiranje likvidacija istaknutih predstavnika tužilaštva, sudsva i policije. 

Svi optuženi su u ponovljenom postupku negirali navode optužnice i izvršenje krivičnih djela za koja ih SDT tereti. Oni su istakli da nikad nisu koristili "SKY" apliakciju i da nisu imali kriptovane telefone. Veći dio njih ostao je pri ranije datom iskazu.

(ФОТО) Истрага против Ђукића и групе: За смјену Катнића и Чађеновића извршној власти планирали дати милион еура

Sudija Zoran Radović je naveo da će na sledećem ročištu početi saslušanje svjedoka- oštećenih među kojima je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, specijalni tužilac Saša Čađenović, službenici policije Zoran i Petar Lazović, sudija Biljana Uskoković, koji su prema navodima optužnice bili na meti napada ove kriminalne grupe.

Biće saslušana i druga lica u svojstvu svjedoka a koja nemaju status svjedoka-oštećenog.

PLANIRANJE UBISTVA KATNIĆA I ČAĐENOVIĆA: Đukić i Tuzović odbili da daju iskaz pred ukrajinskim tužilaštvom

Optuženi  Milan Brajović  izjasnio se da nije kriv u predmetu kojom su Stefan Đukić i Emil Tuzović, optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) okrivljeni da su pripremali ubistva sudija, tužilaca i policijskih funkcionera. On je ponovo optužnicu nazvao maštarijom specijalnog tužioca kako bi od sebe napravili žrtve.

-Čitavu 2020. godinu sam proveo na izdržavanje kazne u zatvoru za krivično djelo lake tjelesne povrede, i to do kraja novembra, a mene tužilaštvo tereti da sam bio najaktivnji u praćenju sudije Biljane Uskoković. Bivši specijalni tužioci su ovo iscenirali da bi od sebe napravili žrtve a mene etiketirali. U odnosu na raniju izjavu iz decembra 2020., dosta toga se izmijenilo. Danas imamo u pritvoru specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, u pritvoru je vrh Uprave policije, kompromitovano je tužilaštvo na sjednici u Skupštini Crne Gore gdje su se međusobno optuživali, a imamo i još 100 policajaca u Upravi policije koji koriste kriptovane telefone i navodno su koristili skaj aplikacije . kazao je on.

PLANIRANJE UBISTVA ČAĐENOVIĆA: "Samo da ga smijene, mrtav je čovjek"

Optuženi Brajović smatra da je kao dokaz iskaz Saše Sinđelića vjerodsotojniji nego ž"SKY".

- Zna se gdje je i ispitan je a za skaj komunikacije i aplikacije ne znamo ništa. Nadam se da sadašnji glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, neće biti slijep i gluv, kao što je bio dok je bio istražni sudija, kada je bio i slijep i gluv kada je zlostavljane momke poslao u zatvor. Nadam se da će Novović pokazati da SDT radi po zakonima Crne Gore i pokazati svim političarima da smo krivi ili nevini. Imam puno povjerenje u ovo vijeće /sudije Zorana Radovića/, po zakonima Crne Gore, uprkos političarima, onih koji su znali za podatke Europola koje je objavila Olivera Lakić, isti oni političari koji su umiješani u šverc cigareta. Dvije godine se nalazim u zatvoru a ne znam zašto- izjavio je u odbrani Brajović.

Odgovarajući na pitanja specijalnog tužioca Miroslava Turkovića, otkuda njegove porodične fotografije na skaj aplikacijama, okrivljeni Brajović je kazao da su mogle da se „skinu“ sa fejbuka i tamo postave.

Optuženi Albin Salić je kazao da nije član ni jedne kriminalne organizacije i da je iz vojske 2022. dobio "častan otpust" nakon što mu je istekao ugovor o radu.

Salić je istakao da nije ništa oduđio i da je sa vojskom bio na zadatku probijanja puta i na zadatku i po naređenju nadređenih na pomoći za uređivanje imanja  Milivoja Katnića. Tom prilikom, kako je naglasio, nije ostvario nikakav kontakt sa Katnićem.

Za stavri koje su zatečene u njegovom stanu tokom pretresa , oružje i vrsta prirodnog eksploziva, kazao je da je to ostalo od njegovog oca i da je tu već 20, 30 godina.

Haris Tuzovič je takođe nerigao navode optužnice i kazao da mu je sve smješteno kako bi se izvršio pritisak na njegovog brata.

-Meni je sve ovo namješteno zbog mog brata. Čak mi je i prijećeno da će i moja majka biti uhapšena, od strane policije. Ja sam vodio normalan život, radio sam kod privatnika za 380 eura, pa sam dobio posao za stalno u Opštini i tamo sam na radnom mjestu uhapšen.  Reako sam mome bratu da me ne povezuje njegove stavri i ne zanima me njegovo društvo. Imam ženu i dvoje djece. Sa njim smo se čuli, dok je on u Ukrajinu,  preko telefona koji je nama donio Zoran Peović. Imao je obične aplikacije, vajber...- naglasio je oVaj optuženi.

On je više puta ponovio da mu je ovo sve namješteno zbog brata. Tuzović se optuženom Dudiću izvinuo jer je kod SDT-a u iskazu naveo da se on družio sa njegovim bratom i dolazio im u kuću.

-Sad kad ga vidim u sud, fizički kako izgleda, to zaista nije on. Ja sam ga pomiješao sa nekim. Ja mu se ovom prilikom izvinjavam- naglašava Tuzović.

Navodi istrage:

Podsjećamo, Viši sud potvrdio je optužnicu protiv okrivljenih koji su planirali likvidaciju sada bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića. Prema optužnici, meta napada je trebala da bude i sudija podgoričkog Višeg suda Biljana Uskoković.

Prema navodima SDT-a, optužnica je podignuta protiv grupe koju su navodno  formirali Baranin Stefan Đukić i Podgoričanin Emil Tuzović s ciljem likvidacije više osoba.

Osim Tuzovića i Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

-Cilj ove kriminalne organizacije je bio da za potrebe neidentifikovanih lica i za potrebe same kriminalne organizacije vrše likvidacije to jest ubistva i teška ubistva na teritoriji Crne Gore na štetu policijskih službenika, specijalnog tužioca S.Č i glavnog specijalnog tužioca M.K, ali i drugih lica, te da tako djeluju da se pripadnici te kriminalne organizacije, oslobode bilo koje krivične odgovornosti pred sudovima Crne Gore kroz nezakoniti uticaj na izvršnu vlast, a kroz prethodnu smjenu tužilaca koji ih optužuju i gone za krivična djela- navedeno je ranije  iz tužilaštva.

Dalje, prema sumnjama SDT-a, "u tu svrhu organizator okrivljeni Đ.S je samo za predmet koji se vodi protiv njega obezbijedio milion eura koje prema stanju stvari treba dati nosiocima izvršne vlasti – sudijama i tužiocima koji bi preuzeli vođenje predmeta"

-... a nakon smjene tužioca koji su ih optužili za najteža krivična djela, te upravo je u tom dijelu imajući u vidu poznanstva koja proističu iz komunikacija organizatora Đ.S, jasno uočeno da ovaj osumnjičeni kao i pripadnici njegove kriminalne organizacije ostvaruju uticaj na političku elitu u Crnoj Gori, a što je obilježe i biće krivičnog djela iz čl. 401a Krivičnog zakonika Crne Gore- saopštio je ranije specijalni tužilac Miroslav Turković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 11:50