/ -FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
02/02/2023 u 10:42 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Mitropolit Joanikije i sveštenici oslobođeni optužbi

Na suđenju su završne riječi dali advokati odbrane Sava Kostić, Vera Mijanović i Dragan Mitrić, kao i vladika Joanikije i sveštenici

Mitropolit Joanikije i sveštenici Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Danilo Zirojević, Vasilije Brborić, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić i Nikola Marojević oslobođeni su danas optužbi u nikšićkom sudu. 

Podsjetimo, jutros je održano suđenje mitropolitu i osmorici sveštenika, koji se terete da su 12. maja 2020. godine kršili mjere koje su propisane zbog pandemije korona virusa.

image
Foto: Ž. ŠAPURIć

Na suđenju su završne riječi dali advokati odbrane Sava Kostić, Vera Mijanović i Dragan Mitrić, kao i mitropolit Joanikije i sveštenici.

Kostić je u završnoj riječi istakao da je u pitanju istorijski predmet, jer se nikada nije desilo da mitropolit i sveštenici budu na takav način procesuirani.

On je kazao da je važno istaži da radnje koje su vršene nisu propisane Krivičnim zakonom.

- U pitanju su radnje okupljanje na javnoj površini i vrsenje vjerskog obreda. Ove radnje su morale biti propisane Krivicnim zakonom da bi se smatrale krivicnim djelima. Svaki element krivičnog djela mora biti propisan Krivičnim zakonom, zbog načela zakonitosti - istakao je Kostić.

On je naglasio i da je značajna činjenica da u to vrijeme nije bilo uvedeno vanredno. niti ratno stanje da bi neki akti imali pravnu snagu, te se pravna regulativa nije sprovela na adekvatan način. 

Kostić je dodao da postoje dokazi da se tog dana nije organizovala litija Svetog Vasilija Ostroskog, niti da se vršio vjerski obred.

image
Foto: -Ž. ŠAPURIć
image
Foto: Ž. ŠAPURIć

Mitropolit Joanikije u završnoj riječi je ponovio da 12. maja 2020. godine nije, kao svih prethodnih godina, organizovana tradicionalna litija povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog.

- Narod se sam okupljao, a sveštenstvo je uradilo samo ono što je trebalo i što se od njih očekivalo - pridružili su se svom narodu. Mi smo uradili jedino što je bilo moguće. Da smo se negdje sklonili, vjerovatno bi nastao haos. Osim toga, taj molitveni hod bi se vjerovatno pretvorio u politički skup, a to nama nije cilj da se na takav dan pravi politički skup. Molitveni hod se brzo završio, narod se mirno razišao, otišli su zadovoljni - istakao je mitropolit Joanikije.

Prema riječima vladike, ne postoje dokazi da su na bilo koji način toga dana pozivali na okupljanje.

- Sama činjenica da nismo zakazivali litiju niti na bilo koji način gledali da okupimo narod, mislim da govori dosta. U to vrijeme narod se okupljao preko dva sata, a u posljednjem satu se okupio veći broj ljudi. Znali smo da je taj narod došao da bi ispoštovao Svetog Vasilija Ostroškog i tada smo molitvenim hodom, koji se brzo završio, pokazali poštovanje prema Svetom Vasiliju. Sve se mirno završilo. Da li se iko pita šta bi bilo da smo drugačije postupili? Mi smo narodu izašli u susret, nismo vršili litiju, jer ona je propisana kao vjerski obred, a ništa od toga nije urađeno - istakao je mitropolit Joanikije.

Prema riječima Mijanović, državna policija tog dana nije preduzela radnje u skladu sa zakonskim obavezama.

image
--FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Foto i video: Željko Šapurić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 17:41