Slavko Stojanovic / - ŽELJKA BOJANIć
25/10/2024 u 13:47 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Suđenje Stojanoviću - svjedok o oduzetim cigaretama: Dobili smo anonimnu prijavu o sumnjivom pretovaru

Službenik policije Dalibor Živković pred podgoričkim Višim sudom kazao je da su 31.3.2018. dobili anonimnu prijavu o sumnjivom pretovaru jednog kamiona u Zeti

On je to naveo u svojstvu svjedoka pred podgoričkim Višim sudom, u postupku koji se vodi protiv nekadašnjeg direktora Uprave policije Slavka Stojanovića.

Stojanović je optužen u ovom predmetu za zloupotrebu službenog položaja, da je izdao naređenje da policija pusti vozača kamiona, njegovog prijatelja, u kojem su se nalazile cigarete bez potrebne dokumentacije.

Postupak vodi sudija Igor Đuričković.

-To je bilo 31.3.2018., bio sam dežurni starješina na nivou Podgorice. Dobili smo anonimnu prijavu da se iza kafane "Crnogorac" nalazi neki kamion, gdje se vrši neki pretovar - kazao je Živković.

Zatim je, kako je naveo, od kolega dobio informaciju da se vrši neki sumnjiv pretovar.

- Po dolasku zatičemo kamion " Man" i Igora Baćovića koji je vozio kamion - kazao je svjedok Živković.

Dodao je da je zatim jednog kolegu iz Interventne policije zadužio da sjedi pored vozača kamiona, dok je jedna patrola išla ispred, tokom vožnje do  Zetatransa, gdje je nadležnom kolegi predat kamion i vozač.

Na pitanje sudije Igora Đuričkovića kazao je da je kamion slikao svojim telefonom, samoninicijativno, kad su ga predali.

Dodao je da nije znao koja je marka cigareta u pitanju i da uniformisana policija nije bila zadužena da vrši pretres kamiona, već drugi sektor.

(VIDEO) SDT odbilo sporazum o priznanju krivice - Stojanović: Kajem se, bio sam pod profesionalnim pritiskom

Naveo je da je od nekog od kolega čuo da se u utovarnom djelu kamiona nalaze gajbe piva i cigarete.

Pred sudom je saslušan i svjedok Miroslav Jaramaz, rakođe službenik policije.

- U tom periodu sam rukovodio odsjekom za suzbijanje privrednog kriminaliteta. Konkretno za ovaj događaj, bio je vikend, oko 10 časova ujutru zvao me je službenik Goran Mitrović i rekao mi da je dobio poziv iz CB Podgorica i da mu je rečeno da je saobraćajna policija ka aerodromu, u Zeti, zaustavila kamion sa cigaretama- naveo je Jaramaz.

Dodao je da je nakon toga imao poziv od Enisa Bakovića, koji mu je bio nadređen i da ga je pitao da li je informisan da je zaustavljen kamion sa cigaretama 

- Nakon toga me Baković opet zvao, nakon 10 minuta i rekao da je on dobio više detalja, da je u pitanju organizovana kriminalna grupa i da će slučaj preuzeti Odsjek za suzbijanje organizovanog kriminala. Tu se postupanje mog odsjeka završava - kazao je svjedok 

Naveo je da dalje nije bio informisan o dešavanjima za konkretan slučaj jer to više nije bila njegova nadležnost.

- Niko od kolega mi nije saopštio količinu cigareta. Kolegu  Gorana Mitrovića sam posalo da utvrdi činjenično stanje. Međutim, zbog okilnosti koje sam naveo, nije to učinio jer se naše postupanje završilo kada je Odsjek za borbu protiv kriminala preuzeo slučaj- pojasnio je on.

Sudija je naredio da se svjedok Milorad Krivokapić dovede prinudno, jer mu je poziv uručen a nije došao na ročište da svjedoči.

NAVODI TUŽILAŠTVA:

- Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni, 31. marta 2018. godine, u Podgorici, kao službeno lice i javni funkcioner, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, pribavio drugom imovinsku korist i drugom nanio štetu, a vrijednost pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od trideset hiljada eura, jer je, u svojstvu direktora Uprave policije Crne Gore, koji rukovodi njenim radom, a nakon što je saznao da je u Podgorici zaustavljen kamion njegovog prijatelja sa cigaretama bez potrebne dokumentacije i u namjeri da spriječi da policija, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku i Pravilnikom o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja u obavljanju tih poslova, prikuplja obavještenja od vozača kamiona, privremeno od njega oduzme kamion i cigarete, kako bi se obezbijedili predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz i podnese krivičnu prijavu državnom tužiocu, izdao naređenje da policija vozača pusti da kamionom sa cigaretama nastavi kretanje -precizirao je ranije u saopštenju državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 15:03