/ - PIPEROVIć I MITROVIć FOTO: ŽELJKA BOJANIć
16/10/2023 u 12:37 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Suđenje tužiteljki Mitrović: "Ovaj optužni akt je osuđen na propast, završne riječi 23. oktobra"

Piperović je naveo da bi ovaj optužni predlog imao više pravnog smisla da upravo ono što je predloženo u ovim dokazima, nije predloženo

U podgoričkom Višem  održano je ročište  povodom optužnog predloga protiv specijalne državne tužiteljke Lidije Mitrović. Postupak vodi sudija nenad Vujanović.

Sprovedeni su pisani dokazi - finansijska dokumentacija vezana za tužilačke spise po kojima je postupala tužiteljka.

(VIDEO) Tužiteljka Mitrović: Nikog nisam privilegovala, 7 i po miliona je vraćeno državi

Tako je, između ostalog, sudija Vujanović pročitao rešenja SDT vezana za predmete u kojima je postupala Mitorvić a koja se odnose na obaveza stranaka u tim predmetima i ispunjenje obaveze, uplate novca. To se sve odnosi na one predmete gdje je Mitorvić, kako trvdi odbrana, u skladu sa zakonom primjenila institut odgođenog pravnog gonjenja. 

-Tek kada se izvrši uvid u ovakve pravne dokaze, vidi se pravna besmislenost dispozitiva ovog pravnog akta- naglasio je advokat Zoran Piperović u stavu odbrane povodom sprovedenih dokaza.

On je naveo da bi, uz dužno poštovanje tužioca Miloša Šoškića, ovaj optužni predlog imao više pravnog smisla da upravo ono što je predloženo u ovim dokazima, nije predloženo.

Za postupanja Lidije Mitrović koja su predmet ovog suđenja, evidentirani su papiri koji potvrđuju da je radila u skladu sa zakonom i da nikog nije privilegovala. To je naglašeno u stavu odbrane. Tužilac Miloš Šoškić nije imao prigovor na ove dokaze.

Odbrana je danas priložila još dva dokaza, koja SDT nije imalo u spisima u ovom postupku. Dostavili su rešenje i potvrdu da je S.M., baš kao što je Mitrović i navela, prije isteka roka ispunila svoju obavezu i saglasnosti i zaključke Vlade koji se odnose na institut odgođenog krivično pravnog gonjenja.

Advokat Zoran Piperović je ukazao da taj dokument pokazuje suprotno od onoga što piše u dispozitivu ovog tužilačkog akta, tačnije navodi se da nije ispunjena obaveza, a odbrana je dostavila dokument i priznanicu koji potvrđuju da jeste.

Tužilac je kazao da oni u spisima predmeta to nemaju, što ne znači da nije dostavljeno tužilaštvu i naveo da se ne protivi ni ovom dokazu.

Završne riječi su danas odgođene na zahtjev advokata Zorana Piperovića i zakzane za 23. oktobar.

Podsjećamo,  Tužilački savjet je 23. juna donio odluku da se specijalna tužiteljka Lidija Mitrović privremeno udalji sa dužnosti vršenja tužilačke funkcije.

Kako je "Dan" ranije pisao, Mitrović je ranije  saslušavana zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj u akciji "Klap", koja je vođena zbog utaje poreza.. Ona je tada negirala krivicu. 

Podsjećamo, akcija "Klap" sprovođena je u više akcija. Slobode je lišeno na desetine osumnjičenih koji se sumnjiče da su utajom poreza državu oštetili za nekoliko miliona eura. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 11:37