apelacioni sud / - DAN
08/07/2024 u 10:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sudije Apelacionog suda Crne Gore razmatrale polugodišnji izvještaj o radu tog suda

Predsjednica Apelacionog suda Crne Gore, Mirjana Popović sa sudijama ovog suda održala je sjednicu sudija na kojoj je razmatran šestomjesečni izvještaj o radu suda.

Konstatovan je povećan priliv predmeta na nivou suda, dakle, u svim referatima ovog suda, u odnosu na isti period prošle godine, te, s tim u vezi, i definisani ciljevi rada suda za naredni period, koji se prevashodno odnose na povećanje efikasnosti rada sudija, blagovremenost u postupanju i povećanje kvaliteta sudskih odluka.

Ukazano je i na obavezu objavljivanja anonimiziranih odluka ovog suda, s obzirom na to da je objavljivanje sudskih odluka jedan od vidova garancije prava na pravično suđenje i pristup informacijama.

Naime, transparentnost rada jedan je od ciljeva Apelacionog suda Crne Gore, a odluke koje ovaj sud donose nijesu od značaja samo za učesnike konkretnog postupka, već i za širu javnost, jer objavljivanje obrazloženja i razloga kojima se sud rukovodio odlučujući o pravima i slobodama onih koji pred njega dolaze, omogućava kontrolu rada suda i sudija, doprinosi ujednačenoj primjeni zakona, ostvarivanju jednakosti svih subjekata pred zakonom i jačanju povjerenja javnosti u ovaj sud, što je sutkinjama i sudijama ovog suda glavni cilj.

Predsjednica Apelacionog suda zakazala je sastanke i sa predsjednicima Višeg suda u Podgorici, Višeg suda u Bijelom Polju, te Privrednog suda Crne Gore, kako bi na istima predsjednici razmatrali šestomjesečne izvještaje o radu ovih sudova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 05:18