/ илустрација фото: УП
04/10/2021 u 13:26 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шверц цигарета уносан посао са везом државних структура: Кључно проналажење илегалних фабрика

Извјештајна мрежа открила је да је чак стотине милиона незаконитих цигарета извезено из Црне Горе на одредишта попут Либије, Египта, Сјеверног Кипра и Либана

Сузбијање кријумчарења цигарета у Црној Гори изазов је за полицију и надлежне институције. Црна Гора је била озлоглашено средиште за кријумчарење цигарета, и зато што је транзитна земља, она је "јефтина" за легално произведене цигарете, али се илегално трговало и другима врстама цигарета, поризведеним ван земље, како би се избјегли царина и акцизе. То је нови налаз "Опсерваторија илегалних економија у југоисточној Европи Билтен ризика", Глобалне инициjативе за борбу против транснационалног организованог криминала. 

image
илустрација фото: УП

- Нова влада у Црној Гори обећала je борбу против организованог криминала и корупције. Кријумчарење цигарета у Црној Гори је доживјело велики процват након распада Југославије. Ово је омогућило уносан посао са саучесништвом државних структура. Чак и италијански тужиоци покренуо су раније поступак против бившег премијера и сада предсједника Мила Ђукановића, од чега се на крају и одустало. Канцеларија за борбу против превара ЕУ, ОЛАФ, такође је помно пратла ситуацију, јер се процјењује да је кријумчарење лажно означених цигарета Црну Гору до Италије је коштало милијарде еура - наводе из ГИ.

Извјештајна мрежа открила је да је чак стотине милиона незаконитих цигарета извезено из Црне Горе на одредишта попут Либије, Египта, Сјеверног Кипра и Либана. Европски Извјештај Комисије о напретку за 2020. је нагласио да Црна Гора мора учинити више против кријумчарења дувана, рекавши да та земља „мора повећати своју капацитете за процјену ризика у подручју кријумчарења дувана, за унапређење обавјештајне полиције и проактивност агенција за спровођење закона, те за исправљање системског недостатка слободне зоне Луке Бар".

image
илустрација фото: УП
Борба против кријумчарења тражи јачање партнерских односа

Борба против транснационалног криминала кријумчарења цигарета ће захтијевати јачање партнерских односа између извршних агенција у регији, као и са колегама у Западној Европи, Африци и Азији. Захтијеваће и јаче везе са агенцијама попут ОЛАФ-а и других који могу идентификовати и уклонити незаконито финансијске токове повезане са овим великим послом.

Биће потребна и ближа сарадња са приватним сектором, укључујући дуванске дистрибутере и транспортна и логистичка предузећа. Кампања јавног информирсања укључује цивилно друштво, а медији би требали објаснити опасност кријумчарења цигарета и шире описати предности јачање интегритета.

Отворенији Балкан, стимулирајући трговину и повезивање, отвориће нове могућности за Црну Гору и јадранске луке.

- Потпредсједник Владе Дритан Абазовић објавио је 22. јула да је приоритет нове владе да стане на крај кријумчарењу цигарета, које је 30 година нарушавало углед земље. Да би била успјешна, Влада ће се морати обратити проблем на најмање три фронта: смањење транзит кривотворених цигарета произведених на другом мјесту; сузбијање кријумчарења јефтиних радника и окончање домаће производње илегалних цигарета. Дошао се до доказ зашто су такви кораци хитно потребни, а само неколико дана након нове Владе Црне Горе саопштено ј да се кријумчарила велика пошиљка цигарете из Црне Горе која је заплијењена у Босни и Херцеговина. Тужиоци Босне и Херцеговине и порез власти су у Сарајеву откриле контејнер са 247. 000 кутија цигарета за које акциза није плаћена, са тржишном вриједношћу већом од 660.000 еура. Влада је кренула у акцију. Као први корак, објавила је одлуку о забрани складиштења дувана у слободној зони луке Бар, највеће луке у земљи и познатог чворишта за шверц цигарете. Лука је злогласна достава за шверцоване и јефтине цигарете. Запослени у складиштима у луци, која су у рукама приватне компаније, наводно су у дослуху са корумпираним лучким властима - навели су извјештајем.

Тренутно, црногорски тужиоци истражују случај у којем су пронађене цигарете вриједне више од 500.000 еура. Оне су украдене из хангара у овој луци почетком јула 2021. Потпредсједник Владе Абазовић најавио је појачан царински надзор на слободим зонама Новог Дуванског комбината.

image
илустрација фото: УП

У објави на друштвеним мрежама Абазовић је рекао: "Са овим одлучним радњама враћамо имиџ Црне Горе и штити најбоље интересе државе".

- Кључни корак биће проналажење и затварање илегалних фабрика у цијелој земљи за које се вјерује да производе цигарете. Тужилаштво и агенцијама за спровођење закона требаће домаћа и страна подршка у ради побољшања сигурности и интегритета у слободним зонама и лукама, те за побољшање полицијског рада који води обавјештајна служба. Стварање посебних правних иницијатива и радних група, опет уз инострану помоћ, такође би могло повећати шансе за успјех - закључују из Глобалне иницијативе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:42