zaplena cigareta u manju 2022. godine / foto: vlada cg
29/09/2024 u 09:37 h
Ljiljana Radenović, Marija PalibrkLjiljana Radenović, Marija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šverceri cigareta i dalje love u mutnom

Da li je šverc cigareta preko Luke Bar i dalje aktivan i kada će biti uništene zaplijenjene cigarete, pitanja su na koja i domaća i međunarodna javnost očekuje odgovore od nadležnih organa države Crne Gore.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac izražava zabrinutost zbog sumnje da šverc cigareta nikad nije ni prestao i podsjeća na izvještaj OLAF-a za prošlu godinu u kom se navodi da je petina zaplijenjenih cigareta došla iz Crne Gore. Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu ističe da je krajnje vrijeme da se zakonski uredi režim u Slobodnoj zoni Luke Bar kako bi se izbjegle malverzacije i mutne radnje.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica nedavno je obavijestio javnost da je kompanija Montenegro Tobacco Company (MTC) dostavila Vladi ponudu da otkupi cigarete zaplijenjene u Luci Bar, uz obećanje finansijske koristi za državni budžet od 35 miliona eura. On je tada rekao da je ta kompanija povezana sa Aleksandrom Mrkićem, odbjeglim biznismenom kojeg SDT tereti za organizovanje šverca cigareta. Prema riječima potpredsjednika Vlade, nepristoja ponuda je odmah odbijena, a akteri su procesuirani kroz prijave nadležnim organima.

Mnogi se osjećaju moćnijim od države

Mrdović izražava sumnju u postupanje nadležnih organa kad je riječ o ponudi koju je Vlada dobila od kompanije MTC.

– Ne treba biti pretjerani optimista da će bilo šta biti pokrenuto, a naročito u svjetlu brojnih slučajeva koji nas u kontinuitetu zapljuskuju, od kojih bi se razrješenje jednog od prije nekoliko dana moglo svesti na sledeće: "Ne, nijeste vidjeli to što ste vidjeli". Kako god, vrlo je vjerovatno da je procesuiranje od strane predstavnika Vlade prevashodno motivisano većom potrebom da se zaštiti ukupni integritet Vlade i da se spriječe potencijalne buduće slične situacije, ali je svakako ovo jasan signal da se mnogi osjećaju moćnijim od države, što ne bi smjelo da bude slučaj – istakla je Mrdović.

Sa druge strane, punomoćnik kompanije Montenegro Tobacco Company, advokat Marko Popović, tvrdi da je apsolutna neistina da je to privredno društvo povezano sa bilo kakvim organizovanim kriminalnim grupama, pa ni sa Aleksandrom Mrkićem, kojeg on takođe zastupa. Prema riječima advokata Popovića, MTC preko 10 godina ima sve moguće dozvole i licence za uvoz i preradu duvana i duvanskih proizvoda, a njihova namjera bila je da doprinesu zakonitosti u proizvodnji i na tržištu duvana i duvanskih proizvoda u Crnoj Gori.

Iako je bilo onih koji su tvrdili da je medijski istup Koprivice bio sračunat u predizborne svrhe, Ines Mrdović podržava transparentnost predstavnika izvršne vlasti.

– Kao neko ko se godinama zalaže za maksimalnu transparentnost onih koji upravljaju državom, a javnost rada je izuzetno bitna u zemlji poput naše (jer nas sa relevantnih međunarodnih adresa označavaju kao zemlju velike korupcije i kriminala, što i ne mora da nam se kaže, budući da mi ovdje najbolje znamo u kakvom sistemu živimo), podržavam pristup aktuelnog potpredsjednika Vlade da izvijesti javnost o konkretnom slučaju. Prosto je neupitan interes javnosti da bude informisana i o ovakvim događajima, zato što mi građani imamo pravo da znamo – istakla je Mrdović u izjavi za "Dan".

Kako je dodala, Vlada je dobila ponudu, što ne negira ni zastupnik firme koja ju je dostavila, a potpredsjednik Vlade zadužen za pitanja korupcije smatra tu ponudu zakonski problematičnom i iskazao je svoj stav prema njoj i čitav slučaj procesuirao prema nadležnim organima.

OLAF upozorio na šverc cigareta u Crnoj Gori

– Svaki javni funkcioner je dužan da radi u interesu građana, a ovdje nije presudno to što je u konkretnom slučaju javnost obaviještena o svemu (kao kada bi takva informacija došla i od nekog drugog aktera javnog života). Naprotiv, stiče se utisak da je čitava stvar mnogo dublja, odnosno postavlja se pitanje kako je neko uopšte dao sebi za pravo da uputi ponudu kada Vlada nije ni objavila bilo kakav tender ili pozvala zainteresovane subjekte na dostavljanje ponuda (makar to nije poznato), a imajući u vidu da kompletna javnost zna da se radi o zaplijenjenim cigaretama i da međunarodni partneri traže od nas da se one unište. Štaviše, upravo je Vlada nedavno pozvala zainteresovane predstavnike nevladinih organizacija da se prijave za operativni tim koji će raditi popis cigareta u Luci Bar koje treba da se unište. I onda se prosto postavlja pitanje dokle to ide i da li su različite interesne grupe jače od države – naglasila je Mrdović.

Podsjeća da se na pitanje šverca cigareta godinama ukazuje kao na jedan od ogromnih problema naše zemlje, zbog čega smatra da je konačno vrijeme da se zakonski urede neke stvari u vezi sa pravnim režimom u Slobodnoj zoni Luke Bar i da Vlada treba i time da se pozabavi kako bi se, pored ostalog, izbjegle i situacije poput ponude od kompanije MTC.

Dejan Milovac (MANS) je ukazao da crnogorska javnost još nema ni elementarnu informaciju o količinama, vrsti i pravnom statusu cigareta koje su zaplijenjene u Slobodnoj zoni Luke Bar, ko su vlasnici te robe, ko je i za čiji račun švercovao, kao ni ko su pomagači iz državnih institucija.

– Još uvijek nemamo ni punu informaciju o tome gdje je nestao šleper cigareta za koji se tereti bivši direktor Uprave carina Rade Milošević, da li je to bio jedini posao te vrste i za čiji račun je realizovan. Mislim da Vlada Crne Gore bez odlaganja mora uspostaviti sistem koji će dati konačne odgovore na pomenuta pitanja, imajući u vidu sve češće izraženu zabrinutost da šverc cigareta preko Luke Bar zapravo nikada nije ni prestao. Podsjetiću Vas na izvještaj Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF) koji se odnosi na 2023. godinu, a u kome se navodi da su na spoljnim granicama EU zaplijenjena 333 miliona cigareta, a da je petina te količine (62 miliona) došla iz Crne Gore. Time je naša država svrstana na treće mjesto po porijeklu zaplijenjenih cigareta, iza Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) – rekao je Milovac za "Dan".

To su, kako je dodao, podaci koji zabrinjavaju i ukazuju na opasnu činjenicu da promjene na čelu države još ne garantuju punu vladavinu prava i odlučne mjere u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

– MANS već četiri godine, od prvog dana smjene prethodnog režima, insistira na punoj transparentnosti borbe protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala i na uspostavljanju sistema evidencije i nadzora u visokorizičnim tačkama međunarodnog tranzita robe, ali dosad uloženi napor izvršne i zakonodavne vlasti na ovom polju ne garantuje značajniju promjenu prakse – zaključio je Milovac.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. septembar 2024 09:37