Milošević i Abazović / - MILOšEVIć I ABAZOVIć
23/12/2022 u 16:00 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švercuju li u Vladi cigarete ili su žrtve švercera?

Hapšenje Miloševića uzdrmalo je i crnogorsku političku scenu i pokrenulo lavinu optužbi, ne samo protiv njega, već i protiv pojedinih funkcionera GP URA i premijera Dritana Abazovića

Nakon trosatnog saslušanja pred specijalnim tužiocem Jovanom Vukotićem, bivšem direktoru Uprave prihoda i carina Radu Miloševiću određeno je zadržavanje do 72 sata. Zadržavanje je određeno zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoka, nakon čega će, kako je najavljeno iz SDT-a, po istim osnovima uslijediti predlog za određivanje pritvora. Milošević je na saslušanju iznio odbranu i odgovarao na pitanja, negirao je optužbe.

Njegov advokat Vladan Bojić izjavio je nakon saslušanja da ga nisu uvjerili razlozi specijalnog tužilaštva za osnov sumnje u slučaju njegovog branjenika. Potvrdio je da se Miloševiću stavlja na teret organizovanje kriminalne grupe od aprila 2020. godine, kada, kako je ukazao, on nije bio u Upravi prihoda. Zbog tajnosti istrage, nije mogao saopštiti više detalja sa saslušanja.

– Mnoge stvari su mi nerazumljive i neubjedljive, naročito da okrivljeni organizuje nešto u periodu kada nije ni bio u Poreskoj upravi. Očekujem da će tužilac tokom sjutrašnjeg dana donijeti predlog za određivanje pritvora, nakon čega će sve ići svojim tokom – izjavio je Bojić.

Milošević je juče oko 16 časova priveden u zgradu SDT-a na saslušanje. Tokom jučerašnjeg dana izvršeni su pretresi objekata u Nikšiću i Podgorici koje on koristi. SDT sumnjiči Miloševića za stvaranje kriminalne organizacije u sklopu istrage o nestanku milionski vrijednih cigareta, a uhapšen je prekjuče.

Hapšenje Miloševića uzdrmalo je i crnogorsku političku scenu i pokrenulo lavinu optužbi ne samo protiv njega, već i protiv pojedinih funkcionera GP URA i premijera Dritana Abazovića. Optužbe na njihov račun iznio je lider SDP-a Raško Konjević, kao i predsjednik PzP-a Nebojša Medojević, koji je Specijalnom tužilaštvu predložio da istragu proširi i na bivšeg premijera Zdravka Krivokapića i bivšeg ministra finansija Milojka Spajića.

Predsjednik SDP-a pozvao je juče SDT da ispita navode da je premijer Dritan Abazović odobravao krijumčarenje cigareta koje se odvijalo pod patronatom bivšeg direktora Uprave carina Rada Miloševića.

– Može biti od koristi SDT-u da nastavi dalje u otkrivanju nezakonitih radnji. Nijesam obveznik zakona, a interes javnosti je da zna. Segmenti informacije u vezi sa R.M. su već potvrđeni do nivoa osnova sumnje, pa očekujem da se i drugi djelovi provjere. Ruka pravde kao bumerang – naveo je Konjević.

U neimenovanom dokumentu koji je on objavio piše da se prema operativnim saznanjima, krijumčarenje cigareta odvija "pod patronatom direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića, a isto je odobreno od strane premijera Dritana Abazovića, koji dio prihoda iz predmetnih aktivnosti koristi za lične potrebe ili za potrebe političkog subjekta koji predvodi. Za koordinaciju aktivnosti zadužen je visoki funkcioner URA Zoran Mikić, a na realizaciji su angažovani pojedinci koji imaju iskustvo i infrastrukturu u obavljanju ovih poslova".

Konjević: A šta ćete ako Rade propjeva?

Konjević je odgovorio na saopštenje GP URA, u kojem su naveli da je on "portparol mafije".

– Rade Milošević, Dritanov drug i funkcioner, osumnjičen je da je stvorio kriminalnu organizaciju. Dakle, logično, Rade je mafija. Dritan kao njegov drug je ili njegov šef ili saradnik ili je neznaven, što bi ga najviše pogodilo. Rade je uhapšen, nema fabrikovanja nego osnova sumnje – naveo je predsjednik SDP-a na Tviteru.

On je podsjetio da su, zajedno sa Miloševićem, cigarete palili i Abazović i Filip Adžić.

– Dritan i Rade sastanče sa članovima OKG iz SOCTE 2021, za koje se sumnja da se bave švercom cigara. E sad, ja sam degradiran od pokrovitelja šverca za portparola mafije. A šta ćete ako Rade propjeva? I ne brinite, ima još stranica iz one informacije. Polako, pred zoru mrzne – poručio je Konjević.

Informacije o tome, kako piše u dokumentu koji je objavio Konjević, posjeduju i međunarodni partneri koji ostvaruju saradnju sa crnogorskim državnim organima na suzbijanju krijumčarenja cigareta, posebno službe Velike Britanije.

– Naime, operativna sananja ukazuju da su krajem jula i početkom avgusta održana bar dva sastanka Zorana Mikića u Budvi. Na tom sastanku je razgovarano o realizaciji posla i dijeljenju profita. Mikić je tražio 300.000 eura po kamionu, što ovaj nije prihvatio, već je ponudio 150.000 kao krajnju cifru. Tom prilikom, Mikić je odbio da se izjasni o ovoj ponudi, uz obrazloženje da takvu odluku ne može donijeti bez konsultacija sa premijerom Abazovićem – navodi se u dokumentu koji je objavio Konjević.

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić demantovao je Konjevićeve optužbe i saopštio da nikada nije učestvovao u nelegalnim aktivnostima koje se odnose na krijumčarenje cigareta. On tvrdi da je riječ o namještaljci čiji je cilj da se skrene pažnja sa stvarnih počinilaca krivičnih djela i nacrta meta nevinim ljudima. On je istakao da su glavna meta napada njegove partijske kolege.

Abazović: Konjević je zaštitnik mafije

Premijer Dritan Abazović kazao je, povodom hapšenja Rada Miloševića, da smo se borili za društvo u kom nema nedodirljivih, ali da treba biti oprezan i vidjeti jasne dokaze. On ističe da u slučaju hapšenja Miloševića pravda treba da ide "ni po babu ni po stričevima". On se osvrnuo i na optužbe funkcionera Raška Konjevića.

-Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno. Torba koje je otišla u tužilaštvo poslije pada Vlade upalila je alarm kod kriminalne hobotnice i onda je logično da će oni da smisle nešto da bi skrenuli pažnju sa sebe. Gospodin Konjević je samo portparol tih ljudi, zaštitnik mafije u Crnoj Gori. Njima je svima žao što sam ja upro prst u ljude na vrhu piramide. Neka dođu i sa mnom se obračunaju. Ako sada treba šverc da se svede na krađu jednog kamiona i nekih paketa, onda mislim da smo na pogrešnom putu... Ali, ako budu insitirali na tome, i mi ćemo imati adekvatne odgovore, pokazaću šemu šverca cigareta - rekao je Abazović.

– Naročito premijer Dritan Abazović, upravo zbog svih aktivnosti koje su on i URA preduzeli u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u prethodne dvije godine, a koje ne odgovaraju bivšem režimu prepoznatom po organizovanom kriminalu i funkcionerima koji su optuženi i osuđivani za zloupotrebu položaja – kazao je Mikić.

Povodom optužbi lidera SDP-a, oglasili su se iz GP URA.

– Analiza, ili, bolje reći, smijurija koju je na svojim mrežama objavio portparol mafije Raško Konjević, a koju je pisao sa bivšim direktorom ANB-a Savom Kenterom i Dragom Spičanovićem, a koju su pečatirale njihove mecene Lazović i Ubović, tačna je koliko i sve šta su do sada tvrdili iz švercerskih krugova – saopštili su iz URA.

Predsjednik PzP-a i poslanik DF-a Nebojša Medojević kazao je na konferenciji za novinare da su Abazović i Spajić uzimali reket i zaradili 9,4 miliona za kontingent cigareta u maju 2021. godine.

– Sukob između Krivokapića i Abazovića nije bio politički i ideološki, već samo zbog preuzimanja šverca cigareta. Ta organizovana kriminalna grupa koju sačinjavaju Abazović i URA tražila je reket u ovom poslu s cigaretama. Ovo je otkriveno zahvaljujući Vladi Velike Britanije, čiji agenti imaju svoj punkt u Luci Bar i otkrili su ovu hobotnicu koja funkcioniše i poslije Mila Đukanovića – tvrdi Medojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 15:26