/ - FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ, DAN
03/07/2023 u 11:47 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjedočenje porodice Đokaj: Ilir i Šejla su se voljeli, poštovali smo njenu vjeru

Đokaj je osumnjičen da je 30. septembra, oko 15.15 časova, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, sa umišljajem i iz niskih pobuda lišio života Šejlu Bakij

Pred podgoričkim Višim sudom saslušanjem svjedoka nastavljeno je suđenje Iliru Đokaju, optuženom za ubistvo Šejle Bakije. Danas su kao svjedoci pred sudijom Veljkom Radovanovićem saslušani Mario Gegaj, Đokaj Toni brat optuženog, Đokaj Prelja otac optuženog i Đokaj Đon brat optuženog. 

Majka Šejle Bakije: Dok sam je mrtvu držala Đokaj me gledao u oči i pucao

Toni Đokaj, brat od optuženog Ilira, je ostao pri ranijem iskazu koji je dao Višem državnom tužiocu 10. decembra 2021. godine.

- Oću samo da dodam, da uz poštovanje Šejle, želim da iskažem saučešće njenoj porodici- dodao je svjedok Toni Đokaj. 

Na pitanje tužiteljke Ane Radović, svjedok je kazao da su njegov brat i Šejla Bakija od početka veze imali nesuglasice s njenim ocem, jer on nije podržavao taj odnos. 

- Čim su imali neke nesuglasice, sigurno je imao i strah. Meni on nije konkretno pričao o tome šta se dešavalo sa Šabanom (otac Šejle Bakije) i nisam želio da se mješam u to- kazao je svjedok na pitanje tužiteljke.

On je danas po prvi put spomenuo da je optuženi, kad se pojavio na obližnjoj livadi pored njihove kuće nakon zločina, imao povredu u predjelu oka. Sud mu je ukazao da to nije rekao kod VDT-u, na šta svjedok navodi da ga niko nije ni pitao. 

- Dovikivao je moje ime. Kad sam ga vidio bile su mu oči pune suza. Imao je povredu u predjelu oka. Loše je bio. Imao je tragovi osušene krvi po licu. Pozvao sam advokata Lješkovića. Nije dolazila policija, advokat je zvao policiju i rekao da dolazi Ilir da se preda- pojašnjava svjedok. 

On je naglasio da je Šejla Bakija, dok je bila u njihovu kuću, obavljala je svoje vjerske običaje i da nisu jeli svinjsko meso u njenom prisustvu. To je potvrdio i otac od optuženog i brat Đon Đokaj. 

Svjedok je na pitanje advokata Srđana Lješkovića dodao da je Ilir rekao da mu je prijetio neko ko je blizak Šabanu Bakiji i da se Šejla Bakija žalila na svog ujaka. 

- Ona je nas maksimalno poštovala i mi nju. Žalila se na ujaka, rekla je da joj je rekao zato što je pošla sa Ilirom "da će se prije džamija naopačke okrenuti, nego što će ona moći da se vrati kući" - naveo je svjedok. 

Advokatica Dijana Živković je imala prigovor na iskaz Tonija Đokaja, navodeći da je on sračunat s ciljem da olakša optuženom položaj. 

"Ilir i Šejla su se voljeli" 

Otac optuženog Prelja Đokaj je kazao da dok su živjeli kod njih Ilir i Šejla nisu imali problema i da zna da su se oni voljeli. 

- Na moje insistiranje, nakon što su raskinuli, otišli smo kod porodice Bakija iz razloga da bih pitao da li je Šejla od strane nas sa kojima je živjela imala neku neprijatnost- pojasnio je na pitanje tužiteljke svjedok. 

Kazao je da je bio na posao kobnog dana kada mu je policija javila da je njegov sin pucao u Šejlu. 

"Dok smo živi ona je naša snaha" 

Đon Đokaj, brat optuženog, je u iskazu naveo da je bio na poslu kada je saznao za događaj.  Naveo je da mu se brat nije povjeravao za odnos sa Šejlom Bakijom. Kazao je da su oni poštovali Šejlu i da je i ona njih. 

- Što se mene tiče, Šejla će dok smo živi ostati naša snaha- poručio je on objašnjavajući na pitanje VDT-a da je to naveo iz razloga jer ih je ona poštovala. 

Pročitan iskaz svjedoka koji je preminuo

Sud je, uz saglasnost odbrane i prisutnih, pročitao iskaz svjedoka Besima Glaja koji je preminuo. 

- Kako redovno idem u džamiji, čuo sma da je hodža tražio od Bakija da se pomire sa Đokajima. Ja sam prokomentarisao sa Ilirom kako je moguće da ima ženu u kuću koja klanja. On mi je rekao  da ja ne znam šta je ljubav- navodi se u iskazu koji je pročitao sudija. 

Tužiteljka je tražila da se ovaj iskaz izuzme jer smatra da je svjedok bio u finansijskoj poziciji u kojoj je zavisio od porodoce Đokaj.  Advokat Lješković je naveo da ovaj iskaz predatavlja istinu. 

Mario Gegaj je ostao pri svom ranijem iskazu da nema neposrednih saznanja o kritičnom događaju.

Svjedočiće i majka optuženog

Sud je prihvatio predlog advokata Lješkovića da se na narednom ročištu sasluša majka optuženog Marija Đokaj. Ona će biti saslušana na okolnosti povodom boravka Šejle Bakije kod njih i eventualnih razgovora sa njom. Biće saslušani i vještaci.

Navodi optužnice: 

Podsjećamo, Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Ilira Đokaja, koji se terete da je 30. septembra prošle godine u Tuzima ubio nevjenčanu suprugu Šejlu Bakiju (19). Tada je ranjen i Šejlin otac Šaban Bakija.

Đokaj je osumnjičen da je 30. septembra, oko 15.15, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, sa umišljajem i iz niskih pobuda lišio života Šejlu Bakiju, pri čemu je sa umišljajem doveo u opasnost život oštećenih Šabana, Indire i Bada Bakije.

– On je na terasi porodične kuće oštećenih, iz obijesti i osjećaja posjedovanja oštećene Šejle Bakije, a zbog njenog odbijanja da obnovi ranije prekinutu vanbračnu zajednicu sa njim, ispod dukserice uzeo pištolj i ispalio nekoliko projektila u pravcu oštećene, od kojih je zadobila teške i po život opasne povrede usled kojih je nastupila smrt – navodi se u spisima predmeta i dodaje da je tom prilikom pogođen i Bade Bakija, koji je zadobio teške tjelesne povrede.

Dalje se navodi da se osumnjičeni Đokaj udaljio prema vozilu parkiranom ispred kuće, a kada je vidio da Šaban Bakija ide za njim, ispalio je još jedan projektil u njegovom pravcu, koji ga je pogodio.

– Pošto je ušao u svoje vozilo, u trenutku dok su se na terasi nalazile oštećena Indira i Bada Bakija, ispalio je još dva projektila u njihovom pravcu, a potom se udaljio sa lica mjesta – navodi su istrage.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 10:05