Фото: Курир.рс, београдски медији, МУП РС / Фото: Курир.рс, београдски медији, МУП РС
27/09/2021 u 14:47 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свједок из Београда: Бојовић није убијен џабе, дошли смо у Црну Гору да се бранимо, тамо је крвна освета

Направили су нам проблем убиством Николе Бојовића. Ми смо били угрожени. Дошли смо у Црну Гору да се бранимо, да зато извршимо убиства а не због новца. Тамо је крвна освета, казао је свједок

У Подгоричком Вишем суду, сасалушањем свједока Милоша Војновића из Београда, насатвљено је суђење за убистви Николе Бојовића. Војиновић је спроведен у београдски виши суд из КПЗ Падинска скела и путем видео линка саопштио је своја сазнања везана за предметни догађај који се пред судом води против  Ратка Кољеншића поводом убиства Бојовића. Убијени Никола Бојовић је брат Луке Бојовића који важи за блиског сарадника шкаљарског клана.

Кољеншић је остао при ранијем исказу, у којем тврди да није знао да ће Никола Бојовић бити убијен. Адвокат Борис Мариновић, који заступа Кољеншића, казао је да је исказ свједока паушалан. Он је навео да је свједок комбиновао оно што је чуо са судског процеса који се водио пред београдским судом, поводом убиства Бојовића. 

ЦРНА ГОРА И КРВНА ОСВЕТА...

Војновић је казао да "Никола Бојовић није убијен  џаба...убијен је због Брана Шарановића". Он је у свом исказу навео да иза те ликвидације стоји покојни Слободан Шарановић, који је како је свједок казао  хтио да освети свога брата. 

Војновић је навео да је њему "надређени" био Милош Делибашић.

-Направили су нам проблем убиством Николе Бојовића. Ми смо били угрожени. Дошли смо у Црну Гору да се бранимо, да зато извршимо убиства а не због новца-навео је у свом исказу, између осталог, свједок који је то поновио више пута.

Он је рекао да је за убиство Николе Бојовића сазнао највише након убиства. 

-Влада звани Јапанац је требало да се лквидира. Причао је свакакве приче, да смо ми одговорни..после тога се догодило да се тај који нам ради оглави налази у Црној Гори...-казао је Војновић наводећи догађаје који су се одиграли прије његвоог доласка у Будву.

Он је навео да је илегално прешао границу при уласку у Црну Гору и да га је ту сачекао Ратко Кољеншић. Према његовим ријечима, нека  сазнања која он има везана за Кољеншића и убиство Бојовића јесте када му се Кољеншић жалио на Сашу Цветановића, звани "Пит Бул", који је означењн као убица Николе Бојовића. Он је казао да му се  Кољеншић једне прилике жалио да је Цветановић "потрошио новац који је добио за ликвидацију Бојовића. да му је звао жену и упао у стан. Навео је и да је Кољеншић тада спомену снимак који се повезује са убиством Бојовић а гдје он наводно може да се препозна.

"КОЉЕНШИЋ КАО ТРЕЋИ ЧОВЈЕК"

-Ми смо предложили, ја и Милош Делибашић да убијемо Цветановића. Кољеншић је хтио да се око тога консултује са Шарановићем...али је то ту све стало...даље од тога није било ништа...само то у разговору. Ми смо му предложили то као решење-казао је  свједок и додао да се Кољеншић није изјаснио.

Војновић је за Кољеншића навео да је он био " трећи човјек у убиству Бојовића" и да је планирано да то буде и  у ликвидацији Луке Ђуровића коју су спремали тада.

-Кољеншић је требало да нам каже гдје је Ђуровић и да након што би смо извршили дјело уклони трагове и одвезе мотор који би смо користили- казао је у свом исказу свједок.

Рекао је да га је о скоро свему везано за то информисао Делибашић и да је он знао колико треба да зна.

ЂУРОВИЋ ИХ ПРОВОЦИРАО СВОЈИМ ДОЛАСКОМ?

Он је додао да су на плажи Могрен случајно видјели Луку Ђуровића, да су рекли Кољеншићу да иде да препозна је ли то он. Свједок је казао да су он, Милош Делибашић и покојни Слободан Шарановић то што је Ђуровић дошао до Будве схватили као провокацију.

Додао је да су у једну шуми вјежбали он и Делибашић да пуцају и да су им мета биле лутке. Истакао је да је покојни Шарановић тада имао полемику са Делибашићем што све то дуго траје и да се ликвидација Ђуровића мора брзо реализовати.

Додао је да се ова ликвидација није догодила јер им је "искрсло убиство Видаковића" , које су одрадили када су га видјели у једном Будванском локалу. Нагласио је да са овом ликвидацијом никакве везе нема Кољеншић. Након тог убиства свједок Војновић је, како је сам казао,  дјелове растављеног пиштоља бацао у море док је пливао.

- Видјели смо га (Видаковића) у један локла у Будви. Отишли смо по пиштољ, ја сам пуцао. Грешка је што сам користио мотор тада и то је изнервирало Делибашића. То је била грешка. Прије тога вјежбали смо на мотор јер је требао да буде коришћен током ликвидације у Бару-казао је свједок.

Он је додао да, колико он зна, и око Николе Бојовића  и  везано за Ђуровића је стваари финансирао покојни Слободан Шарановић.

"СРЕЋНО ЈУНАЦИ"

Свједок је у исказу навео да када се након илегалног преласка границе, састао са Кољеншићем видио је и једног млађег момка и једног старијег човјека. Њега је описао као ауторитет и рекао је да им је так човјек рекао нешто попут " срећно јунаци". 

ДЕТАЉИ ОПТУЖНИЦЕ

У оптужници Вишег државног тужилаштва наводи се да је Кољеншић од краја априла 2013. до 16. јула 2013. године на територији Црне Горе и Србије са умишљајем постао члан организоване криминалне групе, а коју су организовали сада покојни Шарановић и Делибашић, а чији су чланови постали Војновић, Славиша Новаковић и Горан Малетић (рођен Бојанић).

- Кољешић је 11. априла 2013. изнајмио стан у Улици војводе Миленка у Београду, изнајмио аутомобил како би заједно више дана прије извршења кривичног дела пратили кретање и устаљене навике оштећеног. Они су 29. априла 2013. у раним јутарњим часовима заједно дошли у Улицу царице Милице, па је окривљени Кољеншић покретом десне руке показао Цветановићу мјесто на коме је најпогодније да се сакрије и сачека оштећеног и убије га. Цветановић је сачекао долазак оштећеног око седам сати, кренуо му у сусрет и из аутоматског пиштоља рафално испалио 15 пројектила у главу и тијело сада покојног Бојовић Николе - наводи се у оптужници.

Оптужницом се наводи да су  Шарановић и Делибашић створили план, предузимали радње на скривању припадника групе, прибављали им лажне исправе, изнајмљивали станове ради скривања послије извршених кривичних дјела, обезбиједили новац за припрему и извршење кривичних дјела, оружје и муницију (аутоматске пиштоље и 500 комада муниције), организовали обуку у пуцању из ватреног оружја у месту Лијева Ријека, а све то ради вршења кривичног дјела убиство.

СУД У БЕОГРАДУ

Одлуком суда у београду српски држављани Саша Цветановић и Славиша Новаковић осуђени су на по 35 година затвора, док су Никшићанин Ратко Кољеншић и Београђанин Милош Делибашић добили по 30 година затвора због убиства Николе Бојовића у Београду и Милоша Видаковића у Будви.

Свједок сарадник Тужилаштва Милош Војновић осуђен је на 17 година затвора, а Горан Малетић (рођен Бојанић) на годину. Војновић је признао убиство Видаковића и закључио споразум са Тужилаштвом за организовани криминал који је прихватио суд. Њему је у казну од 17 година урачуната и ранија казна по другој правоснажној пресуди.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:37