Kokain u magacinu u Mojanovićima / Dan
23/08/2024 u 20:35 h
DanDan
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tri godine nakon zapljene: Na sigurnom i vlasnici i skoro dvije tone kokaina

Ni nakon tri godine ne zna se ko su vlasnici, odnosno naručioci, velike količine kokaina koјi јe zapliјenjen u Crnoј Gori, a do danas niјe uništen. U dva odvojena slučaja zapliјenjeno je više od 1,7 kilograma kokaina – u avgustu 2021. godine preko 1,2 tone, a pet mjeseci kasnije još pola tone.

Osumnjičeni su oslobođeni krivice i vјerovatno će tražiti odštetu od države, a Više državno tužilaštvo u Podgorici vodi postupke protiv N.N. lica. Iz VDT-a su za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekli da su u oba slučaja policiji dali nalog da preduzimaju mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja pomenutih krivičnih djela, dok јe odgovor policije na pitanje dokle je stigla istraga izostao.

Nakon zaplene 1,2 tone kokaina u Zeti, nadomak Podgorice, u avgustu 2021. uhapšeni su Budimir i Marina Krstović, u čijem je magacinu pronađena droga.

Detalji odluke Apelacionog suda povodom Krstovića: Cјenkala se za 20 centi za banane, ne za kokain

Oni su bili i jedini optuženi u ovom slučaju, ali su ih Viši sud u novembru 2022. godine, a potom i Apelecioni sud u aprilu 2024, pravosnažno oslobodili optužbi da su švercovali kokain, kao saizvršioci. Krstovići su do prvostepene odluke suda bili u zatvoru, ukupno 15 mjeseci.

U drugom slučaju, u magacinu trgovinske kompanije "Voli" 14. januara 2022. zaplijenjeno je oko pola tone kokaina, koji se nalazio u tovaru banana. Jedini uhapšeni bio je špediter iz Bara Đoko Drobnjak. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je krivični postupak protiv njega zbog sumnje da je član međunarodne grupe za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu, ali je nakon pet mjeseci utvrdilo da nema dokaza za te navode.

Slučaj je potom preuzelo Više tužilaštvo i podiglo optužnicu protiv Drobnjaka.

Osam mjeseci kasnije, Viši sud je rјešenjem obustavio postupak jer "nema dovoljno dokaza da je okrivljeni osnovano sumnjiv da je izvršio navedeno krivično djelo". U septembru 2022. to je potvrdio i Apelacioni sud, a Drobnjak јe pušten iz pritvora. On je u zatvoru proveo više od osam mjeseci. I u tom slučaju јe dat nalog policiji da preduzima mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela.

Krstović optužio Abazovića

Tokom obraćanja pred Apelacionim sudom u aprilu ove godine, Budimir Krstović je ustvrdio da je bivši premijer Dritan Abazović s policijom zaštitio ljude na koje ne smije da krene i optužio nevine ljude. Istakao je da je optužnica protiv njega i njegove kćerke zastiđe cijelog pravnog sistema i tužilaštva.

– Poražavajuća je činjenica da je cijeli pravosudni sistem bio zloupotrijebljen od strane Dritana Abazovića. Moja ćerka i ja smo prošli pravnu golgotu. Drogu je pronašla američka DEA, a ne naše službe. Oni su im dostavili informaciju. Mene nije sramota što sam bio u zatvoru, ali brinem za život moje ćerke koja je, kao i ja, nevino optužena – kazao je tada Krstović.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Zoran Radović rekao јe za RSE da se zaplijenjeni kokain iz dva pomenuta pravosnažno okončana slučaja nalazi "na obezbijeđenom i sudu poznatom mjestu".

On je kazao da će droga biti uništena, ali nije precizirao kada i gdje.

– Kada se za to stvore uslovi – rekao јe Radović.

Prema njegovim riječima, formirana je međuresorna komisija čiji je zadatak nadzor nad uništenjem droge.

– Ali još uvijek nije nađeno adekvatno mjesto gdje će se to uništenje izvršiti – saopštio јe Radović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 01:07