Vaso Ulić / -FOTO: ŽANA BOJANIć
03/09/2024 u 17:01 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tužilaštvo traži oduzimanje imovine Uliću i Drešaju

U okviru izviđaja koji je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo protiv devet lica zbog šverca čak 2,5 tona kokaina, Višem sudu u Podgorici dostavljen je i predlog za privremeno oduzimanje imovine osumnjičenima Vasu Uliću i Viktoru Drešaju iz Tuzi, potvrdila je za "Dan" Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću tog suda.

Ona je dodala da se odbrana izjasnila o predlogu tužilaštva, ali da odluka o tome još nije donijeta.

Kako sumnjaju u SDT-u, kriminalna grupa, odranije poznata crnogorskim bezbjednosnim strukturama zbog šverca narkotika, ovaj put je brodovima švercovala velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju.

Detalji spisa o akciji "General": "Ako je problem ja ću reći da se vrate pare"

Specijalni tužilac Vukas Radonjić ranije je saopštio da je kolumbijska policija u dva navrata, 2020. i 2021. godine, spriječila da iz te države u Evropu stignu njihove pošiljke od 1.570 kilograma i 900 kilograma droge.

Jedna od najvećih akcija hapšenja poslednjih godina u Crnoj Gori, kodnog imena "General", sprovedena je u saradnji sa Europolom, Federalnim istražnim biroom – FBI i Upravom za suzbijanje narkotika – DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom – AFP.

Tokom pretresa nekretnina članova grupe u Crnoj Gori, policija je zaplijenila 22 komada vatrenog oružja, 15 vozila, skupe satove i novac.

U pritvoru do daljnjeg

Nadležni sud produžio je za još dva mjeseca pritvor Vasu Uliću i njegovom sinu Nikoli, Viktoru Drešaju, Petru Miranoviću, Vukanu Čokoviću, Radomiru Dobriši, Marinku Preleviću i Veselinu Paru Pavličiću, koji su iza rešetaka od 17.jula.

Pritvor je ranije određen i Radoju Zviceru, koji je osumnjičen da je sa Ulićem organizovao grupu švercera, kao i Leonu Drešaju, Vuku Vuleviću, Ivanu Deliću, Radulu Božoviću i Draganu Pavličeviću, koji su u bjekstvu.

Osim Ulića i Drešaja, uhapšeni su i Ulićev sin Nikola, Petar Miranović, Vukan Čoković, Mileta Božović, Radomir Dobriša, Marinko Prelević i Veselin Pavličić dok je vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer, koji je osumnjičen da je zajedno sa Ulićem organizovao ovu kriminalnu grupu, i dalje u bjekstvu.

Policija traga i za Leonom Drešajem, bratom uhapšenog Viktora Drešaja, Budvaninom Ivanom Delićem i Vukom Vulevićem iz Berana.

Zbog sumnje da su povezani sa švercom droge, krivična prijava podnijeta je i protiv bivšeg predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, Damira Mandića, Vjekoslava Lambulića i Radovana Pantovića, koji su odranije u pritvoru.

image

Međunarodna akcija "General"

-FOTO: ŽANA BOJANIć

Zbog međunarodnog šverca droge, Vaso Ulić je već jednom osuđen na dvije godine zatvora, nakon što se 2019. godine nagodio sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom i priznao da je bio na čelu organizacije koja je prošvercovala više od 200 kilograma droge u Australiju.

Protiv Zvicera, koji je već godinama u bjekstvu, podignuto je nekoliko optužnica u Srbiji i Crnoj Gori zbog šverca droge, ali i zbog teških ubistava.

U Crnoj Gori se protiv njega vodi više postupaka, a zajedno sa Slobodanom Kašćelanom obuhvaćen je optužnicom protiv grupe kojoj se sudi za ubistvo, šverc droge i pranje novca. U jednom postupku u Srbiji u odsustvu je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog posjedovanja lažnog pasoša.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 20:36