ilustracija / arhiva
15/09/2024 u 11:04 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Sudskom savjetu ne znaju koliko je sudija pod krivičnim progonom

Da su crnogorske sudije sve manje nedodirljive najbolje pokazuje podatak da je u poslednjih godinu i po dana protiv više djelilaca pravde za koje se sumnjalo da su počinili težu ili lakšu povredu radne obaveze pokrenuto osam disciplinskih postupaka, od čega je u polovini slučajeva utvrđeno da su postupci bili neosnovani.

U istom periodu zabilježeno je i nekolika slučaja pokretanja krivične odgovornosti, za koje je javnost imala prilike da se putem medija upozna sa optužnicama i optužnim predlozima, a od kojih su mnogi još uvijek u toku. Međutim, iznenađuje činjenica da Sudski savjet ne raspolaže podatkom koliko ima takvih postupaka i u kojoj su fazi.

– U 2023. godini godini pokrenuta su tri disciplinska postupka protiv sudija, dva su odbijena kao neosnovana, dok je jedan u toku. Što se tiče 2024. godine, do današnjeg dana je pokrenuto pet disciplinskih postupaka, dva su odbijena kao neosnovana, dok su tri postupka u toku. Nemamo podatak da li su protiv sudija podignute optužnice ili optužni predlozi za traženi period – odgovorila je na naše pitanje Emina Dukaj, načelnica Službe za opšte i kadrovske poslove Sudskog savjeta.

Specijaln državno tužilaštvo je prošle nedjelje podnijelo optužni predlog protiv sudije Višeg suda u Bijelom Polju Dragana Mrdaka zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivična djela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave putem podstrekavanja, za koja je propisana kazna zatvora do pet godina.

I tužilac zna da pogriješi

Da i tužilaštvo može da pogriješi najbolje je pokazao primjer sudije kotorskog suda Marije Bilafer, protiv koje je SDT više od tri godine sprovodilo izviđajne radnje, koje su rezultirale obustavljanjem postupka zbog nedostatka dokaza.

Sudija Bilafer je, podsjetimo, nezakonito, bez odobrenja Sudskog savjeta, privedena sa svog radnog mjesta. Provela je 22 sata u betonjerci, a onda je tri i po godine suspendovana čekala pravdu. Interesantno, tužiteljka po čijem je nalogu Bilafer lišena slobode, Lidija Mitrović, završila je na optuženičkoj klupi i postupak protiv nje je u toku.

Tom sudiji se stavlja na teret i da je sa umišljajem podstrekao okrivljenu S.M., zapisničarku u sudu, da u službenu knjigu unese neistinit podatak, pa joj se na teret stavlja da je učinila krivično djelo falsifikovanje službene isprave.

Da ovo nije izolovan slučaj pokazuje podatak da se već sedam godina vodi postupak protiv sudije Osnovnog suda u Podgorici Danila Jegdića, koji je krajem maja ove godine nepravosnažno osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave. Optužnicu protiv Jegdića podiglo je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, nakon što su vještaci utvrdili da su potpisi navodne stranke u sporu falsifikovani.

ASK i dalje bez odluke o imovini sudija i tužilaca

I sudija Privrednog suda Milica Vlahović Milosavljević došla je pod udar zakona zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je, kako tvrde iz SDT-a, pod pritiskom bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donijela privremenu mjeru u korist Medeničinog kuma Rada Arsića i njegove kompanije, čime su teže povrijeđena prava druge stranke. Postupak protiv Vlahović Milosavljevuić je u toku pred prvostepenim sudom.

Treba napomenuti da je i ranije bilo sličnih optuženja, ali su mnogo bezbolnije završavana, uglavnom podnošenjem ostavke, kako bi se onemogućilo vođenje disciplinskog postupka ili da bi se izbjegao krivični progon. Slična praksa bila je i u tužilaštvu. Jedan broj razriješenih sudija obično bi nastavljao da radi u pravosudnom sistemu, najčešće u advokaturi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 11:05