/ - - FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ, DAN
23/12/2022 u 11:49 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ubistvo Bakije: Odbrana traži izuzeće tužioca i pravično suđenje

Znamo da će Đokaj zbiti kažnjen. Ali budite sigurni da nećete afere koje drmaju ovo društvo ni na koji način pokušati sakrivati iza ovog sudskog postupka, kazao je advokat Lješković

U podgoričkom Višem sudu i danas je odgođeno suđenje optuženom Iliru Đokaju za ubistvo Šejle Bakije. Razlog toga je zahtjev odbrane za izuzeće postupajućeg tužioca.

Advokat Srđan Lješković je naglasio da se odbrani moraju dati garancije za pravično suđenje. Tužilac je naveo da je to uvreda za tužilaštvo. Lješković je izjavio saučešće porodici Bakija.

Advokatica koja zastupa oštećenu porodicu predložila je da se da pauza da bi VDT odlućio o zahtjevu,  i da se danas nastavi sa postupkom. Međutim sud je naredno ročište zakazao za 2023. godinu jer. kako je sudija naveo, VDT mora da odluči a da je u pitanju sud danas bi ta odluka bila.

Advokat Lješković je poručio da se "izvinjava" koleginici (advokatici koja zastupa oštećenu porodicu) ali da samo žele pravično suđenje.

Đokaj u teškom psihičkom stanju - angažovan vještak: Zbog posttraume ne može da se izjasni o ubistvu Bakije

-Tražimo izuzeće postupajućeg tužioca jer je očito da su velike teškoće u transformaciji tužilaštva. Odbrani se moraju dati garancije pravičnog suđenja i da se tužilaštvo nauči da je njegova glavna funkcija krivični progon a ne vođenje postupka kako su to navikli u nekim predhodnim periodima. I ništa više. Tražeći od postupajućeg sudskog vijeća da se kaznim kao branilac  zbog nedolaska  na predhodnu glavnu raspravu, a da pri tom zna da se glavna rasprava ne odlaže zbog branioca već zbog odsustva jednog od članova sudskog vijeća- naveo je advokat Lješković.

On je dodao da "nije odbrana kriva što je ovo društvo na samom rubu propasti, što je je saobraćajni kolaps u gradu, što ne možete proći ulicom a da neko nije istu blokirao i da ne protestuje zbog njima znanih razloga, nije odbrana kriva što nema kancelariju uz zgradu suda kao što to ima tužilaštvo itd".

-Na žalost u našem društvu dešavaju se i situacije da određeni moćni krugovi nebitno iz koje sfere društva  vrše pritisak na tokove rada tužilašatva. Smatramo da je postupajući tužilac ovakvim zahtjevom pokušao skrenuti pažnju sa svih afera koje se zadnjih mjeseci dešavaju lišenjem slobode rukovodećih sudskih funkcionera i na taj način prebaciti pažnju javnosti na ovaj predmet- naglašava Lješković.

Dodaje:" Da li se postupajući tužilac  pokušao opravdati nevladinim organizacijama, nekom iz Evropske unije koji se nesumljivo miješaju ne , samo u ovaj već i u mnoge druge predmete ,a da se njihovo mišljenje mora usvojiti i prihvatiti kao najbolje rješenje i ko zna kome što suđenje ne počinje".

-Zašto nije objasnila da su se sudije mijenjale u ovom predmetu, da nečija spriječenost od članova sudskog vijeća da pristupi glavnoj raspravi  nije namjerno odlaganje glavne rasprave, da okrivljeni možda nije sposoban da prati ovo suđenje,  zašto nije tim istim objasnila da postoje predmeti u ovom sudu koja suđenja nijesu počela već 3 i više godina i da se ta lica nalaze na slobodi i dolaze sa slobode na suđenja a ista se sumnjiče za mnogo teža djela nego što je moj branjenik optužen. I nemojte da kažete da ih nema jer ja zastupam u nekima od njih- navodi Lješković u izjavi pred sudom.

Advokat je poručio da "na njihovu žalost to im neće dopustiti da rade, jer znaju da je Ilir Đokaj kriv zbog onoga što je uradio".

-Znamo da će za to odgovarati i znamo da će za to biti kažnjen. Ali budite sigurni da nećete afere koje drmaju ovo društvo ni na koji način pokušati sakrivati iza ovog sudskog postupka i skretati pažnju sa njih na nas- kazao je advokatLješković.

Navodi optužnice:

Podsjećamo, Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv Ilira Đokaja, koji se terete da je 30. septembra prošle godine u Tuzima ubio nevjenčanu suprugu Šejlu Bakiju (19). Tada je ranjen i Šejlin otac Šaban Bakija.

Đokaju je  osumnjičen da je 30. septembra, oko 15.15, u Tuzima, u naselju Karabuško polje, sa umišljajem i iz niskih pobuda lišio života Šejlu Bakiju, pri čemu je sa umišljajem doveo u opasnost život oštećenih Šabana, Indire i Bada Bakije.

– On je na terasi porodične kuće oštećenih, iz obijesti i osjećaja posjedovanja oštećene Šejle Bakije, a zbog njenog odbijanja da obnovi ranije prekinutu vanbračnu zajednicu sa njim, ispod dukserice uzeo pištolj i ispalio nekoliko projektila u pravcu oštećene, od kojih je zadobila teške i po život opasne povrede usled kojih je nastupila smrt – navodi se u spisima predmeta i dodaje da je tom prilikom pogođen i Bade Bakija, koji je zadobio teške tjelesne povrede.

Dalje se navodi da se osumnjičeni Đokaj udaljio prema vozilu parkiranom ispred kuće, a kada je vidio da Šaban Bakija ide za njim, ispalio je još jedan projektil u njegovom pravcu, koji ga je pogodio.

– Pošto je ušao u svoje vozilo, u trenutku dok su se na terasi nalazile oštećena Indira i Bada Bakija, ispalio je još dva projektila u njihovom pravcu, a potom se udaljio sa lica mjesta – navodi su istrage.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 23:59