UBISTVO POLICAJCA LEKOVIĆA (DAN) / - UBISTVO POLICAJCA LEKOVIĆA (DAN)
19/12/2023 u 12:49 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ubistvo policajca Lekovića: Nakon uklanjanja čaure iz pištolja moglo ponovo da se puca

Prilikom ispaljenja prvog projektila dolazi do zaglavljivanja čaure. Da bi se ispalio naredni projektil potrebno je odstaniti čauru i izvršiti repetiranje, kazao je vještak Bakić

Pred podgoričkim Višim sudom počelo je suđenje u ponovljenom postupku  povodom ubistva službenika policije Milutina Lekovića. Optuženi su Luan, Ljuljzim i Nure Hasanaj, a postupan vodi sudija Milena Marović. Postupak vodi sudija Milena Matović, u sudskom vijeću su i sudije Nina Radulović i Vesna Kovačević. Optužnicu zastupa tužiteljka Višeg državnog tužilaštva Snežana Šišević.

Podsjećamo, Apelacioni sud Crne Gore je nedavno ukinuo presudu od ukupno 120 godina robije, koja je u prvom postupku izrečena Hasanajima. Kaznu od po 40 godina robije tada je izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavala sudija Milena Matović. Službenik policije Milutni Leković ubijen je 15. decembra 2019. godine u Herceg Novom, dok je bio na dužnosti.

Viši sud je Hasanajima 24. marta ove godine  izrekao presudu od  po 40 godina robije za teško ubistvo Lekovića i po pet godina zatvora  za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Luan Hasanaj, koji je osuđen direktni izvršilac ubistva, prvom  odlukom Višeg suda osuđen je i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija na tri godine zatvora.

Optuženi ostali pri ranijim iskazima:

Optuženi su ostali pri ranijim navodima odbrane i negirali su krivicu.

Optuženi Luan Hasanaj, kada ga je prozvala sudija Matović da se izjasni o krivici, je kazao sudiji da ga ne zove optuženi nego gospodine. 

- Ne želim da se bavim tim stvarima. Sve sam rekao na vrijeme - kazao je optuženi Luan na pitanje sudije Matović povodom izjašnjavanja o krivici.

Optuženi Ljuljzim Hasanaj je kazao da  njegovom bratu i majci niko do danas nije uzeo otiske. Optužena Nure Hasanaj je kazala da je u ovaj postupak umješana politika. 

- Mi smo kompletno uništeti. Ja sam slala više pisama sudu, da su provedeni kao dokaz mi danas ne bi bili ovdje - smatra optužena Nure Hasanaj.

Nakon što su se optuženi izjasnili o krivici i istu negirali, sudija Matović je otvorila dokazni postupak. Odgledan je i video snimak nadzorne kamere sa banke koja se nalazi pri neposrednoj blizini lica mjesta gdje je izvršen ovaj zločin.

Advokat iz redova odbrane je imao primjedbu, navodeći da sumnja u istovjetnost prikazanog snimka od danas i snimka sa ročišta iz prvog postupka. Sudija je ukazala da snimak nema razlika.

Pištolj iz kojeg je ubijen Leković mogao ponovo da se koristi:

Vještak balističke struke Božidar Bakić ostao je pri ranijem nalazu koji je radio. On je do detalja pojasnio navode o neispravnosti pištolja za koji se sumnja da je korišten u ubistvu Lekovića i pojasnio da je iz njega moglo da se puca  nakon što se ukloni čaura koja ga je zakočila.

-Iz konkretnog pištolja se može ispaliti jedan projektil, onda dolazi do zastoja. Ovaj pištolj je djelimično neispravan zbog nastajanja zastoja. Prilikom ispaljenja prvog projektila dolazi do zaglavljivanja čaure. Da bi se ispalio naredni projektil potrebno je odstaniti čauru i izvršiti repetiranje. Tada je pištolj spreman za novo ispaljivanje. Uklanjanje čaure se u konkretnom slučaju vrši pomjeranjem navlake u zadnji položaj ili fizički, prstom, otklanjanje čaure iz ležišta u cijev pištolja. Nakon toga radi se takozvana radnja repetiranje. Nakon repetiranja navlaka iz zadnjeg položaja kreće prema naprijed, zahvata metak iz šanžera i smješta ga u cijev. Tada je pištolj spreman za noivo ispaljenje - predcizirao je vještak Bakić.

Na ovo pojašnjenje advokati iz redova odbrane su imali prigovor.

Vještak Bakić je kazao da se ovo njegovo obrazloženje ne razlikuje od prvog i da ne odudara od nalaza.

DNK vještačenje ne isključuje da su na pištolju i tragovi krvi od pokojnog Lekovića:

Vještak DNK struke Sandra Kovačević navela je da je predmetni pištolj koji je vještačen bio potpuno prekriven krvlju. Ona je pojasnila da se na konkretnom pištolju nalaze pomješani tragovi krvi, da je veći donor biološkog traga Luan Hasanaj, ali da ne isključuje mogućnost da se ispod te krvi nalazi i biološki trag u tragovima krvi pokojnog Lekovića.

Detaljno je pojasnila da na to utiče slijed događaja i da zatim dolazi do prepoklapanja.

-Ukoliko je slijed događaja takav da je iz predmetnog pištolja prvo pucano na Lekovića, iz neposredne blizine u malom prostoru, onda je logično za očekivat da postoji mogućnost  bilo direktnog ili indirektnog nanošenja traga krvi Lekovića na pištolj. Nakon toga, po mojoj procjeni, došlo je do ranjavanja optuženog Luana Hasanaja (ranjavanje u Sutorini, nakon bjekstva), te je za očekivati da je došlo do novog  većeg nanošenja traga krvi na pištolju (prekon krvi Lekovića na pištolju nanesena krv optuženog Hasanaja) - pojsanila je Kovačević.

I na ovo su advokati iz redova odbrane imali primjedbu. 

"Predlozi odbrane vode odugovlačenju postupka".

Advokati koji zastupaju optužene saglasni su bili u predlogu da se ponovo saslušaju neki od svjedoka i da se odradi dopunsko DNK vještačenje. 

Tome se protivila viša državna tužiteljka Snežana Šišević, navodeći da to vodi odugovlačenju postupka. Sa njom je bio saglasan i pravni zastupnik oštećene porodice Leković

- Ovi predlozi odbrane vode odugovlačenju postupka, imajući u vidu da su u prethodnom postupku svjedoci više puta saslušani i da su odgovarali na pitanja odbrane. Takođe su se i vještaci više puta izjašnjavali povodom nalaza vještačenja - ukazala je tužiteljka.

Sudsko vijeće je prihvatilo predlog da se ponovo sasluša vještak Nemanja Radojević. O današnjim predlozima sud će naknando odlučiti.

Naredno ročište zakazano je za 30. januar 2024.

Navodi istrage:

Prema navodima optužnice, Hasanaj je 15.decembra 2019. godine hicem iz pištolja "CZ” ubio policajca na dužnosti Milutina Lekovića dok se nalazio u policijskom vozilu “dačija daster” u Igalu. Potom je, kako se navodi u optužnici, pištolj uperio u policajca Aleksandra Kilibardu, u namjeri da ga liši života. Ubistvo se dogodio 15. decembra 2019. godine oko 14.40 časova.

Leković i Kilibarda su tog dana priveli Luana, Ljuljzima i Nure Hasanaj jer kod sebe nijesu imali lična dokumenta. Okrivljeni su odmah nakon ubistva Lekovića i udara vozila u betonsku ogradu pored puta, izašli iz automobila i iz gepeka uzeli kesu, nakon čega su se dali u bjekstvo.

Nakon kraće portage, bjegunci su uočeni u naselju Sutorina, a Luan Hasanaj je tada uzeo pištolj koji je uperio prema policajcima koji su ih uočili i uz prijetnje pokušao da sa bratom i majkom uđe u policijski kombi,,reno trafik“ kojim su planirali dalji bijeg.

Oni su uspjeli da uđu u kombi i nastavili da prijete policiji. Ovog puta osim pištoljem, Luan je zaprijetio i aktiviranjem bombe, na šta je jedan od policajaca Luana pogodio u ruku u kojoj je držao pištolj i tako ga onesposobio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 15:45