Policija UP / - FOTO: UP
26/08/2024 u 15:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

UP: Za nedjelju dana 105 krivičnih djela, uhapšeno 60 osoba

Službenici Uprave policije (UP) su od 19. do 26. avgusta na teritoriji Crne Gore registrovali 105 krivičnih djela za koja će odgovarati 106 fizičkih i tri pravna lica.

Najveći broj registrovanih krivičnih djela, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), je iz oblasti opšteg kriminaliteta i to 92 djela.

- U trenutku izvršenja 24 krivična djela su registrovana sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvjetljavanjem 23 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 95 odsto -  navedeno je u nedjeljnom pregledu aktivnosti policije koje je dostavio MUP. 

Navodi se da su pripadnici kriminalističke policije uhapsili 60 osoba, od čega njih 40 zbog učinjenih krivičnih djela, a 19 zbog učinjenih prekršaja, a jedno osoba je lišena slobode na osnovu potjernica.

Kada je riječ o krivičnim djelima protiv života i tijela u Podgorici je registrovano teško ubistvo, koje je izvršeno na štetu B.P. od strane bivšeg supruga M.B. On je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio ovo krivično djelo.

Boškoviću za ubustvo bivše supruge pritvor do 30 dana

- Policijski službenici su oduzeli ukupno 18 komada vatrenog oružja, kao i 1.196 komada municije. Policija je prethodne sedmice podnijela pet krivičnih prijava protiv pet osoba zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijete su i 19 prekršajnih prijava protiv 19 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju zloupotrebe narkotika - dodaju iz resora.

Od realizovanih aktivnosti, dodaju iz MUP, koje je policije sprovela na polju otkrivanja zloupotrebe narkotika izdvaja se pronalazak mini labaratorije za uzgoj marihuane u Baru, zbog koje je slobode lišena državljanka Savezne Republike Njemačke.

- Kada je riječ o otkrivanju i sprječavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je protiv šest fizičkih i dva pravna lica podnijela pet krivičnih prijava. Zbog koruptivnih krivičnih djela krivično će odgovarati dva lica zbog sumnje da su izvršila dva krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Oba slučaja korupcije su otkrivena u privatnom sektoru - naveli su iz ministarstva.

Dodaje se da su pripadnici policije kroz obavještajni projekat „Evazija“ procesuirali tri državljanina Republike Turske i dva pravna lica zbog pet krivičnih djela utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju, čijim činjenjem je nastupila šteta po budžet Crne Gore u iznosu od oko 280.670 eura.

- Zbog krivičnog djela građenje objekta bez prijave građenja i dokumentacije za građenje krivično će odgovarati jedna osoba. U oblasti korupcije policije je podnijela krivičnu prijavu protiv jedne osobe zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju - kazali su iz MUP.

Krivične prijave zbog utaje poreza i doprinosa

Iz resora su naveli da je u Tivtu uhapšena osoba zbog krivičnog djela trgovina ljudima.

- G.S. se sumnjiči da je počinio ovo djelo na štetu državljanina Bosne i Hercegovina, na način što je, u periodi od 25. maja do 16. avgusta, uz prijetnju po život i tijelo oštećenog, dovodeći ga u zabludu, zadržavanjem njegovih ličnih isprava i držeći ga u položaj zavisnosti, nad njim imao kontrolu u cilju eksploatacije za rad u ugostiteljskom objektu u Tivtu koji je u njegovom vlasništvu - kaže se u izvještaju.

Tokom navedenog perioda registrovano je 20 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 17 prekršajnih prijava.

- U izvještajnom periodu registrovana su dva krivična djela silovanje, zbog kojih su lišena slobode dva osumnjičena lica. Kada je riječ o maloljetničkoj delikvenciji policija je protiv osam maoljtenih lica podnijela pet krivičnih prijava zbog sledećih krivičnih djela: oduzimanje vozila, laka i teška tjelesna povreda, nasilničko ponašanje u sticaju sa teškom tjelesnom povredom, uništenje i oštećenje javnih uređaja. Podnesene su četiri prekršajne prijave protiv četiri maloljetna lica zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru i Zakona o sprečavanju zloupotreba opojnih droga - naveli su iz MUP.

Zbog fizičkog napada na policijskog službenika na Žabljaku uhapšen je A.P. (19) iz Podgorice kojem se na teret stavlja krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnost.

- Po međunarodnim potjernicama kriminalistička policija je uhapsila jedno lica koje se potražuje zbog prevare, dok je po nacionalnim potjernicama lišeno slobode devet traženih lica. Sedmicu za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 22 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 34 lica zbog 29 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 21 uhapšeno - dodaju iz MUP.

Iz MUP su naveli da je policija od 19. do 26 avgusta obezbjeđivala 10 javnih okupljanja.

- Pripadnici policije su u Beranama izvršili operativno – taktičke radnje „Racija“ u ugostriteljskom objektu - kaže se u izvještaju MUP-a.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaju tokom prethodne sedmice registrovano je 120 saobraćajnih nezgoda, u kojima su smrtno stradale četiri osoba, pet osoba zadobilo je teške tjelesne povrede, a njih 28 lake tjelesne povrede.

- Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 396 prekršajnih prijava, izdala 3.357 prekršajnih naloga i uhapsila134 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima - dodaju iz MUP.

Iz resora su kazali da sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 33.700 eura.

 -Granična policija je od 19. do 26. avgusta na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 1.166.432 lica, od toga 564.631 lica na ulazu i 601.801 na izlazu iz Crne Gore. Kontrolisano je ukupno 283.299 motornih vozila, 394 plovila, 942 vazduhoplova i 50 vozova - naveli su iz MUP.

Napominju da nije dozvoljen ulaz u našu državu za 14 lica.

- Službenici Sektora granične policije podnijeli su izdali 149 prekršajnih naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeta su 24 rješenja o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 25 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 49 lica su izrazila namjeru za međunarodnu zaštitu. Iniciran je 13 prestanaka privremenih boravaka - naveli su iz ministarstva.

Osim toga, dodaju, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala 15 akcija „Stranac“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 03:22