Управа полиције / -DAN
05/01/2022 u 09:00 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Управа полиције прошле године одузела 253 комада ватреног оружја

Од ватреног оружја највише је одузето пиштоља – 105, ловачких пушака – 58, пушака – 34, прецизирано је у одговорима "Дану"

У периоду од 1. јануара до 1. децембра протекле године службеници Управе полиције одузели су 510 комада оружја од грађана, саопштено је "Дану" из полиције.

– За 11 мјесеци 2021. године полиција је од грађана одузела укупно 500 комада оружја, од чега 253 комада ватреног и 247 комада осталог оружја (хладно, гасно, ваздушно, репродукције и томе слично). Од ватреног оружја највише је одузето пиштоља – 105, ловачких пушака – 58, пушака – 34 – прецизирано је у одговорима које смо добили из Управе полиције.

image

За 11 мјесеци одузето 105 пиштоља

-фото: Управа полиције

Полиција је у поменутом периоду одузела 23 ручне бомбе, једну гранату, једну противтенковску мину, 190 комада минерских каписли, 112 комада динамита, 40 комада привредног експлозива и 18 метара спорогорећег штапина.

Из Управе полиције су подсјетили и на оружје одузето у ранијим годинама. Тако је за 11 мјесеци 2020. године одузето 287 комада оружја, током 2019. године 514 комада, док је током 2018. године одузето 556 комада оружја.

– Сходно Закону о унутрашњим пословима, полицијски службеник под одређеним условима може привремено одузети предмете, о чему издаје потврду на прописаном обрасцу. Чување и уништење ових предмета такође је прописано законом, а у односу на привремено одузета неексплодирана убојна средства, минско-експлозивна средства, импровизоване експлозивне направе, као и друге предмете и средства опасна по живот и здравље људи, сходно Кривичном законику Црне Горе, након криминалистичко-форензичке обраде и вјештачења, без одлагања се, у сарадњи са надлежним органима, уништавају на прописан начин. Прије уништавања ових предмета, прибавља се сагласност надлежног државног тужиоца или другог надлежног органа, а након уништавања сачињава се записник – појаснили су из УП процедуру која се спроводи након одузимања оружја.

У једној акцији заплијењено преко 3.000 комада муниције

Како нам је саопштено из Управе полиције, у току претходне године највећа количина оружја у једној акцији одузета је у главном граду.

– Највећа количина оружја одузета је приликом једног претреса у Подгорици, када је одузето осам комада ватреног оружја, преко 3.000 комада муниције различитог калибра, већа количина експлозива и експлозивних направа, као и дјелови ватреног оружја – истакли су из Управе полиције.

Сходно закону, привремено одузете предмете полицијски службеник доставља уз кривичну пријаву надлежном државном тужиоцу, а исти се враћају власнику или држаоцу чим престану разлози због којих су одузети. То су случајеви ако не буде покренут кривични или прекршајни поступак, односно ако се у року од три мјесеца не поднесе кривична пријава. О враћању предмета полицијски службеник издаје потврду.

– Кривичним закоником Црне Горе и Закоником о кривичном поступку прописани су услови, као и поступак одузимања предмета у кривичном поступку и њихово чување. Предмети који су у току кривичног поступка привремено одузети вратиће се власнику, односно држаоцу, ако поступак буде обустављен или ако буде донијета правоснажна ослобађајућа пресуда или пресуда којом се оптужени ослобађа оптужбе, а не постоје разлози безбједности или разлози морала или ако не постоји опасност да ће ти предмети даље бити употријебљени за извршење кривичног дјела да би се ти предмети трајно одузели – пише у одговорима УП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:27