Binalij Čamgoz / - Društvene mreže
25/06/2024 u 11:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Upravni sud: Ograničenje slobode kretanja Čamgozu u skladu sa zakonom

Upravni sud odbio je tužbu turskog državljanina Binalija Čamgoza protiv rješenja Ministarstva unutrašnjih poslova kojim mu je ograničena sloboda kretanja smještajem u Prihvatilište za strance, u periodu od 6. decembra 2023. godine do 6. marta 2024. godine.

- Upravni sud Crne Gore je presudom U.br. 16976/2023 od 03.06.2024. godine odbio tužbu tužioca B.Č. rješenja protiv Ministarstva unutrašnjih poslova - Podgorica, 04 broj UP I-132/23-9353 od 06.12.2023. godine, kojim je tužiocu ograničena sloboda kretanja smještajem u Prihvatilište za strance, u periodu od 06.12.2023. godine do 06.03.2024. godine. Članom 62 stav 2 tačka 3 Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca ("Sl.list CG", br. 2/17 i 3/19), propisano je da strancu koji traži međunarodnu zaštitu može se ograničiti sloboda kretanja, ako se na osnovu činjenica i okolnosti konkretnog slučaja procijeni da je to potrebno radi zaštite nacionalne bezbjednosti i javnog poretka Crne Gore - navodi se na sajtu Upravnog suda.

Iz tog suda podsjećaju da se, radi ograničenja slobode kretanja, u slučajevima iz člana 62 st. 2 i 3 ovog zakona, strancu koji traži međunarodnu zaštitu ili strancu u transferu, mogu saglasno odredbi člana 63 stav 1 Zakona, izreći sljedeće mjere:

- Zabrana kretanja van Centra za prihvat; 2) zabrana kretanja van određenog područja; 3) zabrana napuštanja smještaja na adresi koju je prijavio; 4) obavezni smještaj u Centru za prihvat; 5) privremeno oduzimanje putnih isprava i drugih dokumenata; 6) smještaj u Prihvatilište za strance. Mjera smještaj u Prihvatilište za strance može se izreći ako se procjenom ličnosti stranca koji traži međunarodnu zaštitu ili stranca u transferu utvrdi da se drugim mjerama iz stava 1 tač. 1 do 5 ovog člana, ne može ostvariti svrha ograničenja slobode kretanja (stav 3). Mjere iz stava 1 ovog člana koje se izriču strancu koji traži međunarodnu zaštitu mogu trajati dok postoje razlozi iz člana 62 st. 2 i 3 ovog zakona, a najduže tri mjeseca (stav 6) - naglašavaju iz suda.

Odlučujući po tužbi Čamgoza, Upravni sud nalazi da je pravilno zaključilo da su se u konkretnom slučaju stekli uslovi za ograničenje slobode kretanja tužiocu smještajem u Prihvatilište za strance u trajanju od tri mjeseca.

- Odlučujući po tužbi Čamgoza, Upravni sud je utvrdio da je, cijeneći obavještenje Uprave policije - Sektora za borbu protiv kriminala od 5. decembra 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, dajući jasne i utemeljene razloge, pravilno zaključilo da su se u konkretnom slučaju, saglasno citiranim zakonskim odredbama, a radi zaštite nacionalne bezbjednosti i javnog poretka Crne Gore, stekli uslovi za ograničenje slobode kretanja tužiocu smještajem u Prihvatilište za strance u trajanju od tri mjeseca.

- Pri tom je sud imao u vidu da je Ministarstvo unutrašnjh poslova odluku o ograničavanju slobode kretanja tužiocu smještajem u Prihvatilište za strance, u trajanju od tri mjeseca zasnovalo na detaljnoj i individualizovanoj procjeni o neophodnosti zadržavanja tužioca u skladu sa legitimnom svrhom, a posebno uzimajući u obzir faktore kao što su ponašanje u prošlosti, veze u zajednici i rizik od bjekstva, te da predmetna mjera djelotvorno odgovara cilju u opštem interesu, konstatujući da zaštita nacionalne bezbjednosti i javnog poretka doprinosi zaštiti prava i sloboda drugih - navedeno je u odluci Upravnog suda.

(VIDEO) Camgoz: Koristio sam lažni pasoš da bih zaštitio porodicu, ubili su mi sina, nad nama vrše progon

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 11:12