/ - SRDJAN BOLJEVIC
20/06/2024 u 13:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Upravni sud: Zakonito rješenje o smještaju Do Kvona u Prihvatilištu za strance

Upravni sud Crne Gore odbio je tužbu tužioca južnokorejskog državljanina Do Kvona protiv rješenja Ministastva unutrašnjih poslova – Uprave policije, kojim je tužiocu određen smještaj u Prihvatilištu za strance.

- Upravni sud Crne Gore je našao, bez obzira što Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava policije pogrešno zaključuje da tužilac ne posjeduje, odnosno da je uništio ispravu o identitetu, s obzirom da mu je Rješenjem Višeg suda u Podgorici od 22. marta 2024. godine, izrečena mjera nadzora – privremeno oduzimanje njegove važeće putne isprave – pasoša, te što se neopravdano u pobijanom rješenju ističe da tužioca nije moguće „odmah prinudno udaljiti“, da je tužiocu D.H.K. trebalo odrediti smještaj u Prihvatilištu za strance, navodi se u saopštenju Upravnog suda.

Do Kvon se krio u Beogradu u stanu od 2 miliona eura

Dodaju da odredba člana 125 stav 1 Zakona o strancima, smeštaj u Prihvatilištu za strance predviđa u četiri situacije.

- Ako stranca nije moguće prinudno udaljiti; ako se povratak ne može obezbijediti primjenom blažih mjera; a naročito ako postoji rizik od izbjegavanja obaveze napuštanja Crne Gore i ako stranac onemogućava izvršenje prinudnog udaljenja i povratka, pa kako i po mišljenju Upravnog suda Crne Gore postoje okolnosti koje ukazuju na postojanje rizika od izbjegavanja obaveze napuštanja Crne Gore, to je tužiocu trebalo odrediti smještaj u Prihvatilištu za strance. Činjenicu da tužilac nema obezbijeđen smještaj tuženi organ je utvrdio uvidom u evidencije i ustanovio da isti nema prijavljen boravak na teritoriji Crne Gore, niti je pokrenuo proceduru za dobijanje dozvole za privremeni boravak i rad, ni dozvole za stalni boravak. S druge strane, da je isti osuđen za krivično djelo, proizilazi iz PresudeOsnovnog suda u Podgorici, K. br. 242/23 od 19. juna 2023. godine, iz koje se utvrđuje da je tužilac, uz C.J.H., osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca, zbog izvršenja krivičnog djela falsifikovanje isprave iz člana 412 stav 2, u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, kažu iz suda.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 11:12