/ - Драган Ј. Вучићевић (фото:INTERVJU.RS
27/07/2021 u 22:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уредник Информера наводним транскриптом угрозио суђење Миљковићу и Беливуку

Ако jе некоме био циљ да минира цио поступак, на оваj начин jе прилично отишао далеко у томе да успије, упозорио jе Цвејић

Уредник Информера Драган J. Вучићевић изнио jе у емисиjи на националноj фреквенциjи наводни транскрипт разговора осумњичених Вељка Беливука и Марка Миљковића са своjим адвокатом и таj потез могао би да угрози цио поступак суђења. То кажу у Адвокатскоj комори Србиjе и траже од Завода за извршење кривичних санкциjа да под хитно спроведе поступак контроле и обавести jавност jесу ли повјерљиви разговори браниоца с клиjентима у притворскоj jединици Окружног затвора били снимани и прислушкивани, пише Н1.

У покушаjу да доскочи КРИК-у и санира штету од обjављивања исказа Беливука, главни уредник Информера истог дана прочитао jе у специjалноj емисиjи Пинка наводни транскрипт разговора озлоглашених Беливука и његове десне руке Марка Миљковића са своjим адвокатом, где се њих троjица, читао jе Вучићевић, договараjу како да слажу да су се виђали с Вучићем.

„Кад ме будете питали одакле ми, jа ћу рећи исто оданде одакле господи из КРИК-а оно што су они данас обjавили. Они кажу то смо добили од извора, па чак саркастично кажу ‘нашли смо на улици’. Ево и jа сам добио од извора и нашао сам на улици“, рекао jе Вучићевић.

Да jе исто – ниjе. Jер Беливуков исказ jавности jе хипотетички могао дати његов адвокат. Али шта адвокати причаjу са своjим клиjентима у затворским просториjама, то остаjе само за њихове уши – бар по Уставу Србиjе и Европскоj конвенциjи за заштиту људских права. И зато адвокати од Управе за извршење кривичних снакциjа траже хитно спровођење истраге.

„Позивамо Вас да преиспитате све околности под коjима jе оваj снимак разговора могао настати, као и да наложите да се уз помоћ техничких уређаjа изврши провјера да ли су просториjе за посјете адвоката озвучене тj. да ли су снадбијевене уређаjима за таjни надзор и снимање разговора, као и да ову проверу наложите не само у просториjама за посете посебне притворске jединице Окружног затвора у Београду, већ и у свим посториjама за посете адвоката у оквиру надлежности Управе на чиjем сте челу“, стоjи у позиву Адвокатске коморе Србиjе.

Секретар Управног одбора Адвокатске коморе Србиj Александар Цвеjић за Н1 каже да прислушкивање разговора браниоца с окривљенима поступке „апсолутно своди на пуку формалност и чини их неподобним за доношење било какве пресуде“.

„Ако jе некоме био циљ да минира цио поступак, на оваj начин jе прилично отишао далеко у томе да успије“, упозорио jе он.

И зато би Вучићевићу, кажу адвокати, било боље да jе слагао. Jер ако ниjе, проблем jе тиме већи, обjашњава Драгана Бољевић из Друштва судиjа Србиjе.

„Чак и кад постоjи особа за коjу смо ми потпуно сигурни да jе крива, да jе нешто учинила, таквим поступцима прави се терен за особу да докаже да ниjе имала фер суђење. Jер ако jе њоj угрожено право на приватни разговор са адвокатом, сматраће се да jоj jе било угрожено и право на правично суђење и онда ћемо ми, можда и из наjбоље намјере упропастити суђење“, указуjе Бољевић.

Републичка тужитељка Загорка Доловац, кажу у Адвокатскоj комори, могла jе и ниjе, а требало jе исте секунде да наложи истрагу да ли jе било прислушкивања и ако jесте – да утврди ко jе то учинио.

Таjно ниjе могао, обjашњава адвокат Цвеjић, jер у посебноj притворскоj jединици Окружног затвора камера jе, каже, више него у телевизиjском студиjу, а неопажено не уђе ни мува.

„Под условом да jе прислушкивања било, оно ниjе могло да се деси без знања jедног читавог ланца људи у самом Окружном затвору“, истиче он.

Адвокатска комора спремна jе да делегира своjе представнике коjи би присуствовали провјери, како би се увјерили у вјеродостоjност резултата. Ако провјере уопште и буде. Ако jе не буде, адвокати огорчено поручуjу: укините одбрану, па нек се тужилац и окривљен убудуће сами договораjу око казне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:28