VDT / - Arhiva
26/03/2024 u 14:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

VDT: Da su sudovi efikasniji, rezultati SDT-a bili bi vidljiviji

Rezultati Specijalnog, ali i drugih državnih tužilaštava bili bi vidljiviji kada bi se odluke sudova donosile u razumnom roku, pa u tom smislu očekujemo poboljšanje efikasnosti sudova - poručeno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

Iz VDT-a su reagovali povodom stava predsjednika Udruženja sudija i Upravnog suda Miodraga Pešića, koji je, kako su to interpretirali u tužilaštvu, rekao da SDT do sada nema nikakvih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou.

Prema ocjeni VDT-a, upravo su rezultati SDT-a istaknuti u brojnim izvještajima sa međunarodnih adresa.

- Postupci pokrenuti protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda, predsjednika Privrednog suda, sudija i tužilaca, drugih predstavnika pravosuđa i različitih grana vlasti samo su dio ostvarenih rezultata SDT-a koji su konstatovani i u posljednjem izvještaju Evropske komisije - kaže se u saopštenju.

Pešić: Veting ne smiјe postati lov na vјeštice

Ističe se da je rezultate SDT-a prepoznao i Stejt department, koji je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću dodijelio nagradu za borbu protiv korupcije.

Pešić je prije nekoliko dana iz pozicije predsjednika Udruženja sudija pozvao SDT, koje se u javnosti percipira kao organ koji uživa viši stepen povjerenja građana - a zaduženo je za obračun s korupcijom na visokom nivou - da krene sa suočavanjem i istraživanjem korupcije u sudstvu.

- Pozivam ih da se pozabave i krenu u obračun sa svim sudijama za koje postoji sumnja da su koruptivni i da time skinemo to što je obavijeno velom misterije u radu sudstva – poručio je Pešić.

To je saopštio na 27. sesiji foruma Udruženja pravnika Crne Gore – „Sudstvo pred izazovima“, održanoj u petak u Podgorici, na kojoj su označeni ključni problemi u pravosuđu, a polemisalo se o ideji sprovođenja vetinga, limitima i efektima takvog modela za pokušaj ozdravljenja sudstva.

Korupcija u pravosuđu, ocijenio je Pešić na skupu, prepreka je u nezavisnom radu sudstva, ali je teška za otkrivanje i dokazivanje. To je potkrijepio podatkom da je u posljednjih 20 godina poznat samo jedan postupak koji je rezultirao pravosnažno izrečenom osudom za korupciju u sudstvu.

On je poručio da je jedinstven stav Udruženja sudija Crne Gore da se ne plaše vetinga+ ako se on neće pretvoriti u svojevrsni „lov na vještice“.

Iz VDT-a su pozvali Pešića i sve njegove kolege da, ukoliko posjeduju informacije koje ukazuju na bilo čiju nezakonitost u radu, sa tim upoznaju Državno tužilaštvo čija reakcija, kako su poručili, neće izostati.

- Građani Crne Gore od svih pravosudnih organa sa pravom očekuju da brinu o njihovoj bezbjednosti i dosljedno sprovode zakonske propise, zbog čega se upravo od predstavnika pravosuđa očekuje povećana odgovornost i suzdržavanje od iznošenje neutemeljenih stavova, koje najbolje demantuju upravo konkretni rezultati rada - zaključuje se u saopštenju.

Iz VDT-a su juče naveli da je SDT samo tokom prošle godine za koruptivna krivična djela donijelo naredbe o sprovođenju istrage u osam predmeta protiv 19 osoba, a podignuto je i deset optuženja protiv 30 osoba.

Kako je saopšteno, protiv određenog broja osoba trenutno se vode postupci koji su u fazi izviđaja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:23