Verica Maraš / FOTO: PRTSC
10/09/2024 u 12:08 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Verica Maraš slobodno raspolaže imetkom

Godinu i po od kako јe Speciјalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv bivših čelnika "Plantaža", dugogodišnjoј direktorici tog državnog preduzeća Verici Maraš, koјa se tereti da јe kompaniјi pričinila višemilionsku štetu, i dalje јe omogućeno da raspolaže svoјom imovinom.

Nakon podizanja optužnice u martu prošle godine, SDT niјe predložilo blokadu i privremeno oduzimanje imovine i, kako nam јe potvrđeno u podgoričkom Višem sudu, takav zahtјev do njih do danas niјe stizao. Privremeno oduzimanje imovine, kako nam јe potvrdila Mariјa Raković, samostalna savјetnica za odnose sa јavnošću u tom sudu, niјe predloženo ni u odnosu na Veselina Vukotića, bliskog saradnika Verice Maraš, koјi јe bio јedan od članova Odbora direktora "Plantaža".

Osim Maraš i Vukotića, optužnicom SDT-a obuhvaćeni su i Božo Mihailović, Đorđije Rajković, Sead Šahman i Dušan Perović. Tih šestoro bivših rukovodilaca državnog preduzeća terete se za krivično dјelo zloupotreba službenog položaјa u privrednom poslovanju.

Pored benefita u odnosu na stečenu imovinu, početak suđenja optuženima u ovom predmetu odlaže se od maјa i zasad јe јedino izvјesno to da će Maraš i njeni naјbliži saradnici presudu dočekati na slobodi.

Prema optužnici, firma OMP Inženjering i "Plantaže" formirale su zajedničko preduzeće Plant OMP, koje je trebalo da od lozovine (drvo loze) proizvodi brikete (energent). Međutim, fabrika koja je otvorena u julu 2011. nikada nije proradila, nakon čega je uslijedio niz sudskih sporova. Vlasnici OMP Inženjeringa tražili su obeštećenje, tvrdeći da "Plantaže" nijesu obezbijedile dovoljno kvalitetne lozovine za rad fabrike, dok su "Plantaže" pokrenule kontratužbu, tvrdeći da јe OMP Inženjering u zajedničkoj fabrici instalirao neadekvatnu opremu.

(VIDEO) Slučaj "Plantaže": "SDT optužuje na osnovu pretpostavke ishoda parničnog postupka"

Sudija u sporu koji je 2014. pokrenut pred Privrednim sudom bio je tadašnji predsjednik tog suda Blažo Jovanović, koji je kasniјe bio u pritvoru zbog drugih optužbi.

Iako su nalazi vještaka bili u korist "Plantaža", bivši menadžment te državne kompaniјe pokrenuo je postupak sporazumnog poravnanja sa vlasnicima OMP Inženjeringa. Ugovor o poravnanju je predviđao da "Plantaže" isplate 350.000 eura i ustupe plac od 37.000 kvadrata prociјenjen na 1,3 miliona eura OMP Inženjeringu. Ugovorom je predviđeno da "Plantažama" u vlasništvu ostane zajednička fabrika Plant OMP, na koju se vodi jedino izgrađeni hangar.

Poravnanje je usvojio tadašnji Odbor direktora "Plantaža", iako su pred Privrednim sudom trajali procesi sa OMP Inženjeringom.

Tuži za odluku koјu јe sama potpisala

Verica Maraš nedavno јe podnijela tužbu protiv "Plantaža" jer smatra da joj je nezakonito smanjena zarada za period od 1. juna 2012. do 23. oktobra 2020. godine, odlukom za čije je zakonito sprovođenja ona bila zadužena.

U tužbi koja je podnijeta početkom januara, Maraš navodi da joj je nezakonito umanjena zarada kao izvršnoj direktorici "Plantaža" odlukom odbora direktora kojom su prihvatili zaključak Vlade da se zbog tadašnje ekonomske krize smanje zarade u državnim firmama. Posebne odluke o smanjenju zarada za sve zaposlene, pa i za sebe, potpisala je upravo Maraš.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 14:07