Веселин Вељовић -фото: Ж. Б.
18/07/2024 u 15:18 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Veselinu Veljoviću ukinut pritvor

Bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću ukinut je istražni pritvor. To je odlučeno na današnjem ročištu u podgoričkom Višem sudu.

Ovu informaciju za portal Dan potvrdio je advokat Nikola Martinović. Veljoviću je izrečena mjera zabrane napuštanja stana uz elektronsku kontrolu.

(VIDEO) Uskoro odluka o predlogu za ukidanje pritvora Veselinu Veljoviću

Kako je portal Dan ranije danas objavio, specijalno vijeće Višeg suda u Podgorici kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević angažovalo je vještaka medicinske struke dr Nemanju Radojevića koji je na osnovu medicinske dokumentacije i neposrednim pregledom utvrdio da li je zdravstveno stanje okrivljenog bivšeg direktora policije Veselina Veljovića tako loše kako su to predstavili njegovi branioci na ddanašnjem pretresu i koji će na odsnovu toga dati svoj nalaz i mišljenje.

Odluci da angažuje vještaka prethodio je predlog advokata odbrane da se Veljoviću zbog lošeg zdravstvenog stanja ukine pritvor ali i zbog činjenice da se u pritvoru nalazi već godinu dana i da se isti pretvorio u kaznu.

Advokati su opširno objasnili da pritvorski razlozi više ne stoje i da je apsurdno da će se njihov branjenik dati u bjekstvo.

Opširnije sa današnjeg ročišta OVDJE.

Veljović iz KCCG vraćen iza rešetaka

Podsjećamo, kako je ranije pisao DAN,  bivši šef policije je zbog lošeg zdravstvenog stanja više puta boravio u bolnici. Odbrana je ukazivala na nehuman odnos prema njemu tokom liječenja, kao i da je zbog narušenog zdravstvenog stanja neophodno da mu bude dozvoljeno da se brani sa slobode.

Sudovi, međutim, nijesu dozvolili ukidanje pritvora. Krajem prošle godine Viši sud u Podgorici odbio je jemstvo porodice Veljovića od 928.000 eura u nekretninama i gotovini kako bi se osumnjičeni branio sa slobode od optužbi da je zloupotrijebio službeni položaj. Prethodno je porodica Veljović za slobodu bivšeg čelnika policije nudila nekretnine od skoro 600.000 eura, ali je sud odbio predlog, pa su povećali ponuđeno jemstvo.

(VIDEO) Martinović nakon svjedočenja Bakovića: Veljović časno i pošteno radio svoj posao

Veljović je optužen za zloupotrebu službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije. Tužilaštvo ga tereti da je povjerljivim informacijama pomagao navodnom šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete. Mrkić je i dalje u bjekstvu.

Optužnica je podignuta protiv Aleksandra Mrkića, Veselina Veljovića, Arsenija Kalezića, Muja Nikočevića, Nikole Mrkića, Željka Bulatovića, Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilovića, Sadiga Elnagara, Nikole Bubanje i Stefana Bubanje. 

Veljović je na ročištu za potvrđivanje optužnice negirao krivicu navodeći da smatra da se radi o političko-policijskom progonu, te da zna ko je nalogodavac. 

– Smatram da je optužnica besmislena, zlonamjerna i motivisana političko-policijskim progonom određenih struktura. Ova optužnica ima za cilj da se ja politički i medijski kompromitujem i ima za cilj moju satanizaciju. Optužnica ne sadrži nijedan dokaz. Trudiću se da istinom i konkretnim činjenicama odbranim svoje porodično dostojanstvo. Nikad u životu ne bih pobjegao. Imam dodatni motiv da se borim i dokažem istinu. Ovo je moja država, ovdje sam rođen, ovdje živim, ovdje ću i da okončam. Bjekstvo je prihvatanje krivice. Ja nemam razlog za to, nemam od čega da bježim i od čega da se krijem – kazao je Veljović u tada sudnici.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 18:33