/ - FOTO: ŽELJKA BOJANIć, PORTAL DAN
31/01/2024 u 12:01 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Advokat Radović: Nadležni grubo krše prava Camgozu, nikada nije bilo osnovanijeg zahtjeva za azil

Molim i vas kao medije da ne pravite atmosferu u kojoj sud i nadležni državni organi neće moći objektivno djelovati. Svjedoci smo danas neviđenih mjera koje su ovdje viđene, a ja i ovaj čovjek smo svjedoci situacije kad je isti ovaj Camgoz dovođen na slušanje u Viši sud. bez ikakve pratnje, poručuje Radović

Turski državljanin, koji je označen kao bezbjednosno interesantno lice, Binalij Camgoz (40) saslušan je u ODT zbog sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja. Njemu je određeno tužilačko zadržavanje do 72 sata. Kako je u izjavi za medije kazao njegov advokat Marko Radović, on je negirao izvršenje krivičnog djela. Radović je naveo da se pravi pritisak i da je Čamgoz uhapšen za nešto što je već osuđen. Pored Radovića, angažovan je i advokat MIloš Vuksanović.

Milović: Camgoz ne može biti izručen, odluka ad akta

(VIDEO/FOTO) Camgoz priveden kod tužioca: Pojačane mjere bezbjednosti

Advokat Radović je istakao da je u ovom slučaju cilj da Camgozu bude uhaopšen i da ima status lica lišenog slobode. Smatra da nadležni grubo krše njegova prava i da je odluka ministra pravde Andreja Milovića jedina ispravna. Radović ističe da se ovim djelovanjem policije i MUP-a nastavlja progon njegovog klijenta.

(VIDEO) Camgoz negirao krivicu: "Uhapšen za djelo za koje je već osuđen"

- Policija ga je uhapsila u odnosu na krivično djelo za koje je on već ranije osuđen. Kada kažem, ne mislim formalno na isto djelo, ali na iste radnje. On danas nije priveden kao lice koje je juče lišeno slobode, kako su to mediji prenijeli. On je lišen slobode prije godinu i po dana. I on taj status ima i dalje. I upravo je svrha i smisao ovog postupka koji je pokrenut, gdje on danas saslušava, da njemu taj status i dalje ostane. Znači svrha ovog postupka nije ono što bi trebalo da bude svrha postupka po ZKP-u, nego samo da se njemu omogući da izađe i bude slobodan sa svojom porodicom. On više nijednog jedinog sekunda nije mogao biti pritvoren, odnosno nije mogao imati status lica lišenog slobode. Međutim, po rješenju MUP-a on je sproveden u prihvatilište za strance u Spužu i tamo se po prvom rješenju nalazio sve do juče -  kazao je između ostalog advokat Radović.

- I nekoliko dana, a nakon toga je donijeto novo rješenje, takođe od strane MUP-a, ali po zakonu o strancima. Prvo rješenje je bilo donijeto po zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca. U tom rješenju drugom koje je donijeto, navedeno je da je glavni razlog njegovog zadržavanja tamo to što nema ličnu kartu. Kada je stigla lična karta prije par dana i kada je to juče prekjuče najavljeno nadležnim organima u podnesku koji smo ja i kolega Vuksanović svima predali, oni su brže i bolje nakon toga osmislili ovu priču zbog koje smo danas ovdje. Zaista, sve ono što je rađeno u odnosu na Camgoza je nevjerovatno, ali ovo je nešto što negdje nismo mogli da naslutimo, a zbog onoga svega što se dešavalo spremili smo manje-više na svaki scenario - naveo je Radović.

Advokat pojašnjava da se Camgozu sumnjiči da je upotrebljavao lažnu ispravu, tj. pasoš, a osuđen je za krivično djelo falsifikovanja isprave, odnosno korišćenja i upotrebu tog pasoša od strane ovog suda. On naglašava da je situacija u vezi sa Camgozom je vrlo specifična.

- Radi se o licu kome se od strane naših organa grubo vrijeđaju prava koja su mu zajamčena - smatra Radović.

-Kolege Vuksanović i jasmo u jednom obraćanju, reagovanju, koje je objavio dnevni list Dan, naveli da nikada, nikada ponavljam, u Crnoj Gori nije bilo osnovanijeg zahtjeva za azil, nego što je njegov, i nikada u Crnoj Gori nije bilo osnovanaije odluke, nego one koju je donio ministar pravde. Gospodo, ja vas podsjećam da je u pitanju kurdski državljanin, da je u pitanju pripadnik Narodne demokratske partije... pripadnik tri ugrožene grupacije u Turskoj, o čijem lošem statusu se više puta izjašnjavala i Evropska komisija u svojim izvještajima, i Evropski parlament - ističe advokat.

Radović je naveo i da je njegov klijent izgubio sina u događaju u kojem je intervenisala policija 2017. godine, a sin je tada bio star 14 godina.

- Izgubio je život i on je bio istrajan da utvrdi preko nadležnih organa Republike Turske da je za tu smrt odgovorna policija. U istrazi je pokrenuo pred nadležnim tužilaštvom i nadležnim organima Republike Turske u kojoj je utvrđeno da nema propusta policije. Bio je istrajan, ali od tada kreće progon, i od tada kreću svi postupci - pojašnjava advokat.

-Turska ga potražuje radi vođenja krivičnog postupka. Ne radi izvršavanja kazne, nego radi vođenja krivičnog postupka. Taj krivični postupak u Republici Turskoj, odnosno krivični progon sprovode upravo organi čija je odgovornost utvrđena po njegovoj ustavnoj šalbi. Ako to nijesu dovoljni razlozi za njegov strah, ako taj njegov strah zbog toga nije opravdan, onda zaista ne znam u kojem tom drugom slučaju gdje je donijeta odluka o odbijanju izručenja. Molim i vas kao medije da ne pravite atmosferu u kojoj sud i nadležni državni organi neće moći objektivno djelovati. Svjedoci smo danas neviđenih mjera koje su ovdje viđene, a ja i ovaj čovjek smo svjedoci situacije kad je isti ovaj binalic Camgoz dovođen na slušanje u viši sud bez ikakve pratnje, samo u vozilu zavoda za izvršavanje krivičnih sankcija. Smatramo da je i ovo što se radi danas ima za cilj da se napravi pritisak - poručuje Radović.

- Dakle, on je iz Prihvatilišta za smještaj stranaca odveden u Centar bezbjednosti Podgorice. Isti mu je status. U suštinskom smislu, tamo bio kao što je. Tamo su svi prethodnih mjeseci. Što se tiče toga ko je objavio i šta je objavio, ja sam dobio informaciju od njega, odnosno od policijskih službenika, koji su mu dali da se čuje samim putem telefona informaciju da će biti preveden. A kasnije sam iz medija saznao - kazao ej advokat.

On je na pitanje novinara, povodom izjave ministra unutrašnjih poslova, kazao da on ipak smatra da ovo hapšenje nije za pohvalu i da će to vrijeme pokazati.

Advokat je ponovio da je njegov klijent negirao ranije i navode povodom prijeti minisru Marašu Dukaju. Takođe, Radović je kazao i da njegov klijent ničim nije procesuiran od strane Turske povodom ubistva Jovana Vukotića i naveo da on ni sa tim nema veze.

Podsjećamo, policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK) juče su uhapsili Camgoza. On je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, međunarodno traženo lice.

- Osnovano se sumnja da je Binali tokom 2022. godine prilkom osnivanja pravnog lica Lion & d.o.o Budva, posredstvom jedne knjigovodstvene agencije iz Budve, kod Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, kao pravu upotrijebio lažnu tursku ispravu sa njegovom fotografijom, sa imenom Mehmet Alibajhan čime doveo u zabludu državne službenike Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, koji su mu donijeli rješenje o registraciji naznačenog privrednog društva - naveli su juče iz MUP-a.

U kriminalnim radnjama, kako se navodi, osumnjičeni Binali Camgoz upisan je kao suosnivač sa vlasničkom udjelom pod imenom Mehmet Alibajhan, dok je kao izvršni direktor i suosnivač upisan drugi turski državljanin.

Za njim je raspisana međunarodna potjernica od strane pravosudnih organa Turske radi vođenja krivičnog postupka za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, nanošenje povreda, prijetnje, kršenje zakona o vatrenom oružju, prouzrokovanju štete, razbojnička krađa, pokušaj ubistva.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 05:37