privodjenje duska knezevica / - SRDJAN BOLJEVIC
26/06/2024 u 13:41 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Knežević pred sudom: Ne očekujte da ću biti gmizavac kojeg gazite

Optuženi biznismen Duško Knežević kazao je danas pred podgoričkim Višim sudom da se ne očekuje da će on biti gmizavac kojeg će neko da gazi.

Današnje ročište u slučaju poznatom u javnost pod nazivom "Aerodromi" odloženo je jer je sudija Nenad Vujanović maksimalno odbrani izašao u susret i prihvatio da odloži ročište da bi se odbrana Duška Kneževića dodatno pripremila. U ovom postupku optuženi su i Marko Nikolić i Dijana Zečević.

Prema navodima tužilaštva, u ovom postupku Duško Knežević je optužen da je 2019. sa saradnicima  oštetio državnu kompaniju "Aerodromi" za tri miliona eura.  "Atlas banka", koja je u njegovom vlasništvu, kako istraga navodiu nije vratila depozit od tri miliona eura nakon isteka roka oročenja, iako su "Aerodromi" to zahtijevali. 

Sudija je više puta upitao Kneževića da navede precizno ko ga sve od advokata zastupa, međutim Knežević nije mogao da potvrdi to.

Advokat Marko  Ivanović je sudu predočio da na adresu te ustanove nije stigao dopis u kojem se otkazuje punomoć jednom od advokata koji zastupaju Kneževića i  kojim se ovlašćuje advokat Miloš Vuksanović.

Sudija Nenad Vujanović je više pta upitao Kneževića da precizira ko ga zastupa, kome je dao ovlašćenje, ali Knežević je uporno tvrdio da ne zna i da se porotiv njega vodi više predmeta. Knežević je zatim na pitanje suda potvrdio da ga zastupaju prisutni advokat Marko Ivanović i Andrijana Razić, ali da je to za danas. Sudija je u odluci za odlaganje ročišta dao rok Kneževiću od pet dana da sud informiše o advokatima koji ga zastupaju.

Advokat Ivanović je zatražio da se ročište odloži jer, kako je naveo, Duško Knežević pije tablete za smirenje, spavanje pa zbog toga nisu mogli da imaju kvalitetan razgovor kako bi pripremili odbranu.

(VIDEO) Pogledajte video-snimak ekstradicije Duška Kneževića

Sudija Vujanović je istakao da će danas izaći odbrani u susret, kako bi se razjasnilo da li je u ovom postupku angažovan i advokat Miloš Vuksanović i da se advokati dodatno upoznaju sa spisima predmeta i pripreme odbranu. Sudija je istakao da je cilj suda da se zaštite sva prava optuženog, ali da neće dozvoliti zloupotrebe i odlaganja ubuduće po ovom osnovu.

UIKS: Uslovi u zatvoru bolji nego što tvrdi Duško Knežević

Knežević se više puta sudu obratio povišenim tonom, na šta je sudija naveo da se u sudnici zna red i da nema rasprave. Između ostalog sudiji Nenadu Vujanoviću je rekao da mu ne naređuje i da to koliko ga poštuju se vidi po njemu i po uslovima u kojima boravi u UIKS-u.

Sudija je nekoliko puta ponovio da neće ulaziti u raspravu, da je cilj da se zaštite i poštuju sva prava optuženih i da oni nisu nadležni za UIKS, te da ukoliko ima primjedbe na uslove u zatvoru Knežević to uputi na pravu adresu, kako bi se eventualna situacija riješila.

Zatim se Knežević ponovo pred sudom žalio na uslove u Istražnom zatvoru. On je naveo da ga tamo "drže zatvorenog kao životinju".

Advokat Marko Ivanović je u izjavi za medije saopštio da je odbijeno jemstvo koje je ponuđeno za Duška Kneževića

Podsjećamo, osumnjičeni biznismen Duško Knežević saslušan je 30. aprila kod istražnog sudije podgoričkog Višeg suda. Nakon toga, odlukom sudskog vijeća, za njega ostaje na snazi ranija odlula o istražnom pritvor.

Duško Knežević: Dokaze neću dati dok sam u spuškom zatvoru

Podsjećamo, Knežević je ranije toga dana na zahtjev Crne Gore, izručen iz Velike Britanije.

– Službenici Sektora za borbu protiv kriminala danas su, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namjene, uspješno realizovali ekstradiciju D.K (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru – naveli su ranije tada iz Uprave policije.

- Crna Gora ga je potraživala radi vođenja više krivičnih postupaka u našoj državi, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

– Ekstradicioni postupak je, u veoma kratkom roku, sprovoden od strane Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore sa jedne strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane. Ekstradicija je, rano jutros, realizovana posebnim letom na relaciji London – Podgorica, uz visoki stepen mjera bezbjednosti – dodali su tada iz UP.

U februaru 2023. godine donijeta je prvostepena odluka u postupku ekstradicije Duška Kneževića Crnoj Gori, a naši nadležni organi tražili su njegovo izručenje u julu 2019. godine, prije skoro pet godina. Knežević je optužen je u više predmeta Specijalnog državnog tužilaštva.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
KNEŽEVIĆSUĐENJE
26. jun 2024 14:33