Milo Božović / Ivan Petrović Ipe
15/11/2023 u 16:33 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Kontrola optužnice protiv Božovića i grupe: "Prva mala pobjeda protiv SKY"

Advokati su naveli da jedan dio materijala uopšte ne mogu da otvore i da nema ni datuma kada je materijal nabavljen, te da sumnjaju u njegovu validnost

Pred podgoričkim Višim sudom i danas je odgođena  kontrola optužnice protiv predsjednika Opštine Budva Mila Božovića i grupe, zbog stvaranja kriminalne organizacije i šverca droge.

Postupak vodi sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, uz nju su prisutni i sudija Igor Đuričković i Nenad Vujanović. 

Advokati iz redova odbrane su ukazali na to da SDT nije omogućilo da i oni imaju uvod u SKY materijal koji je predložen kao dokaz. Naime, tužilac Jovan Vukotić je na prethodnom ročištu rekao da će i odbrani omogućiti program kroz koji se čita materijal. To nije urađeno. Oni su naveli sumnju u validnost tog materijala i predložili da se izuzme iz spisa. 

image

Izjava advokata

- FOTO: ŽELJKA BOJANIć

Sud je odredio da Sekretarijat Višeg suda za multimedije otvori sporni materijal, nakon čega će vidjeti o čemu se radi i zatim održati kontrolu optužnice.

Advokat Nikola Martinović je, nakon ročišta u izjavi za medije, rekao da je ovo prva mala pobjeda protiv "SKY". 

Naime, advokati koji zastupaju optužene zatražili su da im tužilaštvo  dostavi izvorni a ne obrađivani materijal sa SKY,  kao i program kojim je taj materijal obrađen. Oni su naveli da jedan dio materijala uopšte ne mogu da otvore i da nema ni datuma kada je materijal nabavljen, te da sumnjaju u njegovu validnost. 

Advokat Nikola Martinović je sudu rekao da ne može odbrana da se izjašnjava na nešto što je predloženo kao dokaz, šta ne može da vidi. 

On je sudu rekao da ako se ovakvo postupanje SDT prihvati, onda ispada da SDT sudi jer tumači dokaze, a to je uloga suda. 

Naveo je da je bitno i sud i odbrana da znaju koji program je koristilo SDT, jer neki programi omogućavaju i modifikovanje. 

Advokatica Maja Zeković je navela da je razlog današnjeg odlaganja ročišta to što je nadležno tužilaštvo zloupotrebilo pravo. 

Advokatica Bojana Farnović je kazala da i ako je tužilac na njen zahtjev rekao da će omogućiti i odbrani program za čitanje SKY, to nije učinjeni. Ona je naglasila da sumnja u validnost  dokaza i njegov nastanak. Smatra da postoji mogućnost da se čak radi i o staroj komunikaciji, jer nema informacija kad je dokaz sačinjen, kako... Nema naredbe. 

Advokat Mila Božoviča, Miroje  jovanović ukazao je sudu da je čitanjem skaj komunikacije naišao na situaciju "da jedna osoba malo srbuje, a onda malo komituje", što  za njega predstavlja neki čudan miks. 

On je kazao da  smatra da je prilikom obrade došlo do miješanja komunikacije. 

Odbrana je saopštila da ono sto je SDT punudilo sudu je  tumačenje SKY komunikacije od strane tužilaštva, a ne dokaz. 

Advokati su predložilo  da se SKY komunikacija izuzme iz spisa predmeta, jer tvrdnje tužilaštva nisu dokaz.

Tuzilac Jovan Vukotić  je kazao da su odbrana i sud dostavili izvorni materijal u eksel tabelama, koje na kraju imaju heš vrijednost. 

On je rekao da je tačno da je naterijal podložan izmjenama. 

- Ako se nešto promjeni, ta vrijednost se mijenja. Tako da bi se znalo da je bilo nekih modifikacija - pojasnio je tužilac. 

Advokatica Maja Zeković je nakon ročišta u izjavi za medije ponovila da je došlo do najgrublje zloupotrebe procesnih ovlašćenjaod strane SDT.

-Došlo je do najgrublje zloupotrebe procesnih ovlašćenja od strane SDT, koje za posljedicu imaju povredu prava na odbranu, a ovo budući da je tužilac stranka u postupku i samim tim nema pravo da odlučuje da li će ili neće odbrani odobriti sve dokaze na kojima bazira optužnicu. Kako tužilac do dana zakazivanja ročista za kontrolu optužnice  zloupotrebom procesnih ovlašćenja kao i prekoračenjem ovlašćenja, nije odbrani omogućio softver program neophodan za čitanje sky materijala, to je imalo za posljedicu dalje odugovlačenje postupka. Zbog čega sud mora procesno i adekvatno da se odredi. Ovo posebno imajući u vidu jasno i nedvosmisleno definisanu odredbu čl.16 st2 Zakonika o krivičnom postupku, kojom je propisano da je sud dužan da strankama i braniocima obezbijedi jednake uslove u pogledu pregledanja dokaza i pristupa njohovom izvođenju. Ovakve  zloupotrebe od strane SDT dalje se reflektuju i na povredu  prava na suđenje bez odlaganja, propisano čl 15  ZKP-a kojom je nažalost uzalud okrivljenom garantovano da ima pravo da u najkraćem roku bude izveden pred sud, a sud je dužan da postupak sprovede bez odugovlačenja i da onemogući svaku zloupotrebu prava koja pripadaju licima koja učestvuju u postupku -  smatra advo9katica Maja Zeković.

Ona je naglasila da nažalost  mora da konststuje da tužilac, ili ne čita ZKP-a, ili za slučaj da čita, isti ne primjenjuje.

Naredno ročište zakazano je za 4.12.2023.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je predalo optužnicu protiv 21 osobe. 

Optužnica je podignuta i protiv Radoja Zvicera, Ljuba Milovića, Milete Ojdanića, Ivana Stamatovića, Nebojše Bugarina, Petra Lazovića, Dejana Kneževića, Milana Popovića, Miloša Mišurovića, Marka Novakovića, Ivana Nikolića, Gorana Stojanovića, Božidara Jabučanina, Aleksandra Kekovića, Vladimira Bajčete, Tihomira Adžića, Filipa Zindovića, Darka Kneževića, Ivana Mijatovića i Dražena Milovića.

Prema navodima SDT-a,  optuženi Mijatović je navodno u jednoj turi ​​​​​obezbijedio da se 100 kilograma kokaina u vlasništvu Božovića, prenese od luke u Lisabonu do grada Costa da Caparica u Portugalu.

U taj transfer je, kako istraga sumnja, bila uključena,još jedna osoba. Međutim njen identitet je za sada nepoznat. 

Prema navodima SDT, to lice je navodno  9. maja 2020. godine, oko trideset minuta nakon ponoći, sa broda “MSC Fantazija”, koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustila šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo 100 pakovanja kokaina.

- Na način što je lice koje je na kriptovanoj aplikaciji ‘SKY ECC’ koristilo pin TL9TOH, postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, 9. 5. 2020. godine, oko 00.30 časova... spustilo šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo ukupno 100 pakovanja opojne droge kokain- navodi su optužnice.

Daljim istražnim radnjama SDT je došlo do sumnje da jtaj kokain bio Božovićev i da ga je čamcem preuzela nepoznata osoba. 

Prema ranijim informacijama iz tužilaštva, neki od optuženih u ovom predmetu se terete za više krivičnih djela. 

-Lj. M., M. O., I. S., N. B., P. L., M. P., B. J., M. M., A. K., V. B., G. S., D. M., F. Z., I. N., T. A., M. N., D. K., M. B., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv Lj. M., M. O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., M.N., R.Z., D.M., F.Z., M.B. i I.M., za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - oko 4 t i 300 kg kokaina, protiv Lj. M., I. S., M. O., B. J. i M. N., za krivična djela pranje novca - oko sedam miliona eura, protiv M. M., A. K. i Lj. M., za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, protiv D. K., za krivična djela odavanje tajnih podataka i protiv D. K., za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, izvršena je u periodu od 2019. do februara 2021. godine, u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike - saopštio je ranije specijalni državni tužilac Vukas Radonjić.

(VIDEO) Božović, Lazović i grupa pred sudom: "Trenutna politička vlast živi od ove optužnice"

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 21:23