Vesna Medenica stiže u SDT / - FOTO: Ž.B.
12/07/2023 u 10:20 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Advokat Begović: Medenicu saslušali na osnovu anonimne i zlonamjerne prijave

Begović je kazao da se prijava odnosi na događaj iz 2019-2020. godine

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica saslušana je jutros u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) povodom anonimne prijave zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja.

Kako je kazao njen advokat Zdravko Begović, saslušana je po anonimnoj prijavi a u vezi sa događajem sa jednim sudijom sa sjevera.

Na pitanje portala Dan, Brgović je kazao da se prijava odnosi na događaj iz 2019-2020. godine.

– Radi se o jednoj anonimnoj krivičnih prijavi koja na jedan bizaran način opisuje događaj sa kojim moja branjinica nema suštinske nikakve veze. Ona je danas iznijela odbranu i negirala izvršenje krivičnog djela. Događaj koji joj navodno stavljen na teret apsolutno nije bio u njenoj nadležnosti kao presjednice Vrhovnog suda, o svemu tome je trebao odlučivati sudski savjet. Radi se o jednoj, moram opet ponoviti, anonimnoj prijavi. Ponavljam da je više zluradna nego utemeljena i očekujem da će rezultat takve prijave biti onakav kakav je i sama prijava da ce biti odbačena tužilaštva – istakao je Begović.

Ona je iskaz dala u svojstvu osumnjičene. Ovo je drugi predmet po kojem se Medenica saslušava na taj način.

Kako je portal Dan ranije objavio, Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je novu istragu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. 

Begović je istakao da se ovaj događaj odnosi na period 2019/2020. godine.

– Radi se o jednom sudiju koji je sudio u sudu na sjeveru Crne Gore, a koji je navodno trebao biti suspendovan, a u tom periodu je primao novčanu nadoknadu kao sudija i pored toga  što je nakon podnošenja njegove ostavke u periodu od godinu dana od strane Sudskog savjeta donesena odluka da mu se isplati otpremnina. Mojoj branjenici se stavlja na teret da je navodno zloupotrijebila službeni položaj zbog činjenice što nije, eventualno, zabranila odnosno donijela odluku da mu se ne isplaćuje plata koju je on bio dužan da prima pored činjenice što se protiv njega vodi krivični postupak. Apsolutno smo ubijeđeni da je odluku trebalo da donosi Sudski savjet ako je trebalo uopšte da se odlučuje o tome. Ona je jedina osumnjičena u ovom postupku i po onome što smo mi od tužioca danas čuli nema nikoga mimo nje, a ko je odgovaran za sve to i ako je odgovaran vidjećemo tokom istrage.

Moja klijentica nije u to vrijeme bila presjednica Sudskog savjeta, ona je bila samo član Sudskog savjeta i to jedna od 11 članova koji su odlučivali o tome. Naravno, po mišljenju odbrane, takvo jedno obavještenje, odnosno upozorenje Sudskog savjeta je moralo poći od predsjednika suda u kojem je taj sudija radio – kazao je advokat Vesne Medenice.

(VIDEO) Nova istraga: Medenica stigla na saslušanje u SDT

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 09:25