/ - FOTO: BOJANA BOžOVIć
18/10/2023 u 09:57 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Odloženo suđenje Medenici i Vlahović Milosavljević: Odbrana traži izuzimanje dokumenta ANB-a o vještačenju telefona

Taj dokument nema potpis i nijesu ga sačinila lica kvalifikivana da rade taj posao, naveo je advokat Nikola Martinović

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i suspendovanoj sutkinji Privrednog suda Milici Vlahović-Milosavljević odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici za 20. decembar, nakon što je odbrana iznijela nekoliko predloga o kojima sud treba da odluči.

Branilac sutkinje Vlahović- Milosavljević, advokat Nikola Martinović, predložio je između ostalog da se iz spisa predmeta izuzme izvještaj ANB-a o digitalnoj forenzici mobilnog telefona okrivljene Medenice, imajući u vidu da ne sadrži potpis.

- Taj dokument nije sačinjen u skladu sa ZKP-om, jer ne postoji naredba suda za izvođenje ovog dokaza. Takođe, lica koja su radila digitalnu forenziku, odnosno vještačenja nemaju kvalifikacije da to rade, dodao je Martinović.

Istakao je i da pretresu telefona nijesu prisustvovala dva svjedoka, što je bilo neophodno.

- Moja branjenica neće iznositi odbranu dok se ne odluči i ovome, naveo je on.

Vlahović se tereti da je kao službeno lice i javni funkcioner, sudija Privrednog suda Crne Gore, krajem 2018. i početkom 2019. godine pod pritiskom bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice zloupotrebila službeni položaj.

Advokat Martinović kazao je i da rješenje direktora ANB-a može biti djelotvorno u bezbjednosnom sektoru, ali u pravosudnom nema dejstvo.

Martinović: U konkretnom slučaju nemamo ovlašćenog tužioca

Advokat Martinović osporio je to i što iza optužnice ne stoji ovlašćeni tužilac.

- Član 4 Zakona o Specijalnom tužilaštvu propisuje ko može da vrši gonjenje u SDT-u. To vrše glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci čiji broj određuje Tužilački savjet, naveo je Martinović.

Dodao je da od suda očekuje da napravi razliku između "upućivanja tužioca u drugo tužilaštvo" i "prava na gonjenje".

- Ako tužilac koji je upućen u drugi državni organ može da goni, onda bi to značilo da ako je upućen u UPC može da bude carinik. Ne može. Upućivanje ne znači pravo na gonjenje, istakao je Marinović.

Državni tužilac upućen na rad u SDT Vukas Radonjić kazao je da je odbrana iznijela detaljne predloge potkrijepljene činjenicama, te da bi se kvalitetno izjasnili potreban im je prepis audio zapisa sa današnjeg ročišta u pisanoj formi.

Branilac Medenice, advokat Zdenko Tomanović tražio je da sud naloži SDT-u da dostavi zapisnike o pretresu za oba telefona, kao i potvrde o oduzimanju, a imajući u vidu da u spisima to ne postoji te da je sadržina komunikacije izuzeta sa više telefona.

- Bilo bi nužno da u spisima bude predmet, pravosnažno okončan, a kroz koji bi se vidjelo to "protivpravno postupanje sudije", dodao je Tomanović.

Izjave advokata nakon odlaganja ročišta:

- Jutros sam pred sudijom iznio određene primjedbe na dokazni materijal koji se nalazi u spisima predmeta. Prva stvar se odnosila na izdvajanje zapisnika, jer po njenom zapisniku o saslušanju nisu bili obaviješteni svi advokati. Drugi prigovor je bio na to da sam tražio od sudije da provjeri i uporedi moju kopiju dokumneta sa dokumneti iz predmetai tiče se podataka iz telefona Vesne Medenice. Zapisnik o tome je po mome mišljenju izvršen od strane neovlašćenih lica, zapisnik je nepotpisan- kazao je Martinović.

- Mi smo očekivali da se današnji pretres odloži, budući da su bili spremni određeni predmeti na koje je sud morao donijeti odluku i za koje treba vremena. Imali smo svoju argumentaciju i nove dokaze koje ćemo predložiti sudu. Budući da u Višem sudu imamo samo dvije sudnice, a ogroman broj suđenja, suđenje je odloženo za dva mjeseca. Biće novih dokaza, predlopga od strane odbrane, i smatramo da je optužnica napisana kada smo bili u trenutku da nemamo te dokaze. Odbrana je našla određenu argumentaciju i nadamo se najboljem ishodu - istakao je advokat Zdravko Begović.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 03:22