Međunarodna akcija ”General” / foto: Žana Bojanić
17/07/2024 u 18:41 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Pali preko SKY-a: Zvicer i Ulić označeni kao vođe, dio grupe i Damir Mandić, traže Delića, Vulevića i Drešaja

U međunarodnoj akcija “General” uhapšeno je više osoba. Specijalno policijsko odjeljenje i Specijalno državno tužilaštvo terete Vasa Ulića i Radoja Zvicera da su organizatori ove kriminalne grupe koja se bavila švercom droge na međunarodnom nivou.

Ova kriminalna grupa djelovala je na području Crne Gore, Kolumbije, Ekvadora, Australije i Holandije. Ova kriminalna organizacija i njeni članovi otkriveni su preko kriptovane komunikacije koju su, kako je navelo tužialštvo, imali preko SKY i Anom aplikacija. 

image

hapšenje Drešaja

- FOTO: ŽANA BOJANIć, PORTAL DAN

Istragom su obuhvaćeno Dragan Pavlićević, Nikola Ulić, Leon Drešaj, Viktor Drešaj, Veselin Pavličić, Ivan Delić, Damir Mandić, Vuk Vulević, Radomir Dobriša, Radule Božović, Mileta Božović, Milo Božović, Vjekoslav Lambulić, Petar Miranović, Radovan Pantović, Marinko Prelević i Čoković Vinetu. 

Podsjećamo, Mandić je jedini pravosnažno osuđen u slučaju ubistva Duška Jovanovića, i teretio se za saizvršilaštvo.

Kako nam je potvrđenom, policija traga za Vukom Vulevićem, Radojem Zvicem, Leonom Drešajem i Ivanom Delićem.

Danas je nakon saslušanja specijalni državni tužulac odredio tužilačko zadržavanje za Viktora Drešaja, Petra Miranovića i Čoković Vinetu. Oni su negirali krivicu pred Tužilaštvom. Iz SDT-a nam je rečeno da će saslušanja biti nastavljena i sjutra.

Prijavom je navedeno da je osumnjičeni Vaso Ulić, Radoje Zvicer i druga za sad NN lica, kao organizatori kriminalne organizacije sačinili kriminalni plan u pravcu vršenja neodređenog broja krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljenje u promet opojnih droga iz čl. 300 KZCG i pranje novca iz čl. 268 KZCG, a radi krijumčarenja velikih količina opojne droge kokain korišćenjem plovila iz Južne Amerike - Kolumbije i Ekvadora ka Australiji.

Prema navodima SDT-a, zadatak Nikole Ulića bio da prenosi poruke organizatoru i ostalim članovima, za potrebe organizatora i kriminalne organizacije preuzima telefone realizacije kriminalnog plana sa ostalim članovima, prati tok plana sa ostalim članovima kriminalne organizacije.

image

Vaso Ulić

FOTO: ŽANA BOJANIć

Leon Drešaj je, kako je navedeno istragom, imao zadatak da obezbeđuje novčana sredstva za potrebe kriminalne organizacije, vrbuje druge pripadnike, učestvuje na sastancima sa organizatorom i drugim pripadnicima kriminalne organizacije, povezuje ostale pripadnike kriminalne organizacije preko kriptovane komunikacije SKY ECC, prenosi novac i šifrovane poruke koje se odnose na transfer novčanih sredstava i preduzima druge radnje po nalogu organizatora Vasa Ulića.

Drešaj Viktor je, kako je istraga utvrdila, bio zadužen da prisustvuje sastancima koji se organizuju radi razrade detalja o realizaciji kriminalnog plana, prenosi poruke u vezi sa prenosom i transferom novčanih sredstava, prenosi novac i šifrovane poruke koje se odnose na transfer novčanih sredstava i preduzima druge radnje po nalogu organizatora kriminalne organizacije Ulić Vasa.

Prema istrazi SDT-a, Veselin Pavličić je bio zadužen da vrbuje druge pripadnike kriminalne organizacije, organizuje i učestvuje na sastancima prenosi poruke, preuzima i prenosi novac za potrebe kriminalne organizacije, povezuje organizatora sa pripadnicima putem kriptovanih telefona, učestvuje u dostavljanju kriptovanih telefona organizatoru organizacije i preduzima druge radnje po nalogu organizatora kriminalne organizacije Ulić Vasa.

SDT: Delić organizovao sastanke, Mandić prenosio poruke, Vulević pratio tok plana

Prema navodima istrage i krivičnoj prijavi uloga Ivana Delića,bila je da vrbuje druge pripadnike kriminalne organizacije, učestvuje na sastancima, obezbeđuje objekte radi održavanja sastanaka organizatora i pripadnika kriminalne organizacije, prenosi poruke, obavještava druge pripadnike kriminalne organizacije o fazama realizacije kriminalnog plana, učestvuje u nabavci kriptovanog telefona za potrebe kriminalne organizacije.

SDT tereti Damira Mandića da je imao ulogu da vrbuje druge pripadnike kriminalne organizacije, prenosi poruke drugim pripadnicima organizacije i obaviještava o toku realizacije kriminalnog plana, organizuje nabavku i dostavljanje kriptovanih telefona, organizuje sastanke, povezuje članove kriminalne organizacije putem kriptovanih telefona.

Vuka Vulevića je, kako je istraga navela, imao zadatak da prenosi poruke i sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije prati tok realizacije kriminalnog plana, prisustvuje sastancima za potrebe kriminalne organizacije.

Pavličević Dragan je imao zadatak, kako navodi istraga, da vrbuje druge pripadnike kriminalne organizacije, prenosi poruke i međusobno povezuje druge pripadnike organizacije, učestvuje na sastancima, obezbeđuje novac i prenosi novac, obezbeđuje i produžava naloge za kriptovane uređaje drugim pripadnicima kriminalne organizacije radi nesmetane zaštićene komunikacije, zajedno sa organizatorom i drugim pripadnicima kriminalne organizacije učestvuje u nabavci plovila za potrebe krijumčarenja opojne droge kokain, određuje koordinate-putanje kretanja plovila radi primopredaje opojne droge, a sve u cilju realizacije kriminalnog plana.

SDT tereti Radomira Dobrišu da je imao ulogu da učestvuje na sastancima sa organizatorom i drugim pripadnicima kriminalne organizacije, prenosi poruke, daje savjete u vezi nabavke plovila koje treba da sie obezbijedi za potrebe krijumčarenja opojne droge kokain. Milet Božović se tereti da je imao zadatak da prenosi poruke ostalim pripadnicima kriminalne organizacije, daje savjete, obezbeduje novac i organizuje prenos novčanih sredstava za potrebe kriminalne organizacije, prati tok realizacije kriminalnog plana, organizuje i prisustvuje sastancima sa ostalim članovima kriminalne organizacije.

SDT tereti Radula Božovića da je imao ulogu da prenosi poruke ostalim pripadnicima kriminalne organizacije, obezbeđuje novac i učestvuje u prenosu novčanih sredstava za potrebe kriminalne organizacije, učestvuje u pripremama i na sastancima sa organizatorom i ostalim članovima kriminalne organizacije, stara se o nabavci avionskih karata za potrebe članova kriminalne organizacije, povezuje članove kriminalne organizacije preko kriptovanih telefona.

image

Međunarodna akcija "General"

- FOTO: ŽANA BOJANIć, PORTAL DAN

Prema tvrdnjama SDT-a Milo Božović imao je ulogu da prenosi poruke ostalim pripadnicima kriminalne organizacije, učestvuje na sastancima sa organizatorom kriminalne organizacije, povezuje ostale pripadnike kriminalne organizacije preko zaštićene kriptovane SKY ECC komunikacije. Vjekoslav Lambulić se tereti da je imao zadatak da učestvuje na sastancima sa organizatorom kriminalne organizacije i ostalim članovima kriminalne organizacije, prenosi poruke ostalim članovima kriminalne organizacije, prati tok realizacije kriminlanog plana i obaviještava ostale članove kriminalne organizacije o tome, posreduje između organizatora kriminalne organizacije i ostalih članova kriminalne organizacije radi obezbeđivanja SKY ECC naloga, povezuje ostale pripadnike kriminalne organizacije preko kriptovane komunikacije SKY ECC.

Petar Miranović se sumnjiči da je imao ulogu da prenosi poruke ostalim članovima, nabavlja uređaje za kriptovanu komunikaciju  i produžava SKY ECC nalog, učestvuje na sastancima sa organizatorom i ostalim članovima kriminalne organizacije, a Radovan Pantović da vrbuje druge pripadnike kriminalne organizacije, pruža usluge prevoda za potrebe kriminalne organizacije, daje savjete u vezi načina plaćanja opojne droge, prenosi novac i šifrovane poruke koje se odnose na transfer novčanih sredstava i preduzima druge radnje po nalogu organizatora Radoja Zvicera.

image

Marinko Prelević

- FOTO: ŽANA BOJANIć, PORTAL DAN

Osumnjičeni Marinko Prelević imao je zadatak da prati tok realizacije kriminalnog plana, prenosi poruke organizatoru i ostalim članovima kriminalne organizacije, a osumnjičeni Vukan Čoković-Matić da obezbjeđuje novac za potrebe kriminalne organizacije, prenosi poruke ostalim članovima kriminalne organizacije, prati tok realizacije kriminalnog plana. 

-  Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je lišilo slobode: V.U., V.M.Č., M.B., N.U., V.D., D.R., P.M., M.P. i V. P., i protiv njih, kao i protiv: R.Z., D.P., V.V., R.B., I.D. i L.D., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i M.B., D.M., V.L. i R.P., koji su na izdržavanju zatvorske kazne, podnijelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

image

Međunarodna akcija "General"

- FOTO: ŽANA BOJANIć, PORTAL DAN

Predmet krivične prijave je djelovanje kriminalne organizacije koju su organizovali osumnjičeni V.U. i R.Z., a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, u međunarodnim okvirima, u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima, u količini od 1.570 kg, u oktobru 2020. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Kolumbije, i u količini od oko 900 kg, u junu 2021. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Australije.

Otkrivanje i obezbjeđivanje dokaza o krivičnim djelima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obavještenja i podataka koji mogu biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka sprovedeno je u višemjesečnoj kontinuiranoj saradnji i kroz međusobnu razmjenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske Unije za sprovođenje zakona - EUROPOL, Federalnim istražnim biroom - FBI i Upravom za suzbijanje narkotika - DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom - AFP, dok je dokazne i policijske mjere i radnje prema osumnjičenima, do podnošenja krivične prijave preduzimalo Specijalno policijsko odjeljenje. Asistenciju su pružili službenici Odsjeka za borbu protiv droge i Sektora policije specijalnih namjena.

image

Međunarodna akcija "General"

- FOTO: ŽANA BOJANIć, PORTAL DAN

Policija će osumnjičene sprovesti na saslušanje u zakonskom roku, dok je policija prethodno pretresla njihove stanove i druge prostorije koje koriste u Crnoj Gori, radi pronalaska tragova krivičnih djela i predmeta važnih za krivični postupak- saopštio je specijalni tužilac Vukas Radonjić.

 

Video: Žana Bojanić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. septembar 2024 22:02