Danilo Micovic / DANILO MICOVIC - LAZAR RUZIC
07/05/2024 u 15:05 h
V.D.V.D.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Sa skupa advokata u Podgorici poručeno: Presuda Evropskog suda o Skaj aplikaciji obavezujuća za sve

Presuda Evropskog suda u odnosu na Skaj aplikaciju predstavlja načelni pravni stav i ona će biti obavezujuća za sve države u kojima Skaj aplikacija egzistira u krivično-pravnom smislu, poručio je predsjednik advokatske komore Danilo Mićović.

Mićović je danas prisustvovao skupu ispred Višeg suda u Podgorici, gdje se sa kolegama sastao upravo da bi ukazali na detalje presude u kojoj se jasno navodi da su kriptovane poruke, koje je presrela druga država ne mogu koristiti kao dokaz.

Okupljeni advokati su danas poručili da se te prepiske ne mogu koristiti kao dokaz, kao i da crnogorski pravosudni organi moraju postupiti shodno toj odluci.

- U presudi su jasno definisane stvari. Baziraću se na dvije činjenice - da je primjenjivo nacionalno zakonodavstvo i da je u momentu pribavljanja informacija putem Skaja morala biti obaviještena država u kojoj će se to koristiti kao dokaz ili operativna informacija - ukazao je Mićović.

Prema njegovim rijelima, Crna Gora o tome nije obaviještena.

- Kao branioci okrivljenih, a koji za temelj imaju Skaj aplikaciju, mogu reći da smo u posjedu presude Evropskog suda koja upravo potvrđuje navode odbrane vezano za primjenu Skaj materijala kao dokaza - dodao je on.

Advokat Zdravko Begović je rekao da ovo nije ništa novo u odnosu na sve što su tvrdili od prvog momenta.

- Smatrali smo da ovakve informacije ne mogu biti tretirane kao dokaz i što je najvažnije - niko od nas nije sumnjao da se nešto tako može tretirati kao dokaz. Ovo nije pritisak na sud, već potreba da predstavimo laičkoj i stručnoj javnosti što znači presuda - zaključio je Begović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 21:16