Виши суд у Подгорици / -дан
09/01/2022 u 15:05 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Виши суд у 2021. на основу споразума о признању кривице ријешио 117 предмета

У кривичном и кривично-специјалном реферату завршено је 198 предмета, а на одлуке Вишег суда жалбе другостепеном суду уложене су у 73 предмета

Виши суд у Подгорици је током 2021. године донио 117 пресуда на основу претходно потписаних споразума о признању кривице, саопштенo је за "Дан" из тог суда. Од поменутог броја пресуда, 49 је донијето на основу споразума које је доставило Специјално државно тужилаштво, а тим пресудама обухваћена су 74 лица (64 физичка и 10 правних).

– У кривичном реферату донесено је 68 пресуда за 75 лица на основу споразума о признању кривице – наводи се у достављеним одговорима.

У кривичном и кривично-специјалном реферату у поменутом периоду завршено је 198 предмета. Кривично одјељење завршило је 156 предмета, а за 62 предмета уложене су жалбе другостепеном суду, те је након поступка по жалбама потврђено 36 предмета, преиначена су четири предмета, а укинуто је седам. У једном од предмета на које су уложене жалбе Апелациони суд је потврдио дио пресуде, а дио укинуо док је у три предмета пресуда потврђена и преиначена. Преосталих 11 су у раду. Специјално одјељење подгоричког Вишег суда завршило је 42 предмета у години за нама, а жалбе су упућене Апелационом суду у 11 предмета.

– Од 11 предмета на које су уложене жалбе, шест предмета је потврђено а укинута су три предмета. Остали предмети су још у раду – прецизирано је у одговорма.

image

Суд вратио четири оптужнице

На допуну враћене четири оптужнице

У претходној години Виши суд у Подгорици је након одржаних рочишта за контролу оптужница Вишег и Специјалног тужилаштва вратило на допуну четири оптужнице.

– У кривичном реферату, односно КВО на допуну су враћена три предмета, а у кривично- специјалном реферату, односно КВСО, један предмет је враћен на допуну – наводе из суда.

Подсјетимо, отужница СДТ-а против бизнисмена Душка Кнежевића, некадашњег вицегувернера Централне банке Црне Горе Велибора Милошевића и још 10 особа враћена је Специјалном тужилаштву на допуну.

Истиче се да је у свим специјалним предметима у току прошле године дошло до одлагања рочишта – прво због вишемјесечног штрајка адвоката, а затим и због неиспуњавања услова прописаних ЗКП-ом за одржавање претреса (нпр. зараженост вирусом корона неке од странака).

Када су у питању оптужнице, у кривичним предметима потврђено их 165, у раду је 36, док је у специјалним предметима потврђено 18 оптужница, а у раду је тренутно њих 16.

Како је раније писао "Дан", за кривично дјело убиство и тешко убиство у Вишем суду у Подгорици у прошлој години формирана су четири предмета у којима је потврђена оптужница против четири лица, од чега је један предмет са једним оптуженим лицем враћен на допуну истраге. Када су у питању предмети из организованог криминала, формирано је тринаест предмета са укупно 57 лица, и то 56 физичких и једним правним.
У случајевима из области утаје пореза и доприноса формирано је седам предмета против 140 лица, и то 91 физичког и 49 правних, од којих је један предмет са 12 лица враћен на допуну истраге.

Из области дрога на међународном нивоу формирана су три предмета са 23 лица, а и из области прања новца два предмета са 14 лица.

– Од укупно 29 предмета није потврђена оптужница за два предмета са 13 лица, а обустављених поступака у овим случајевима није било – саопштили су из Вишег суда у Подгорици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 23:21