/ - Фото: DOUANE.GOUV.FR (одузет кокаина)
05/02/2022 u 17:12 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За балканску мафију "само најбоље": Пао товар кокаина вриједан 36 милиона еура

Овај пут центар дешаваља била је лука у Марсеј која је трећа највећа лука у Европи...

Надлежне истражне власти Француске недавно су заплијениле тону кокаина и том приликом ухапсиле особе за које наводе да се сумња да су дио балканске мафије. Међутим, изгледа да ту није крај.

Још једна запљена кокаина у овој земљи догодила се недавно. Овај пут полиција је открила 514 килограм кокаина за који се сумња да је такође намијењен балканском картелу. Истрага се повезује са претходном заплијеном.

Овај пут центар дешаваља била је лука у Марсеј која је трећа највећа лука у Европи.-Агенти из канцеларије Fos-Port-Saint-Louiс пресрели су 514 кг кокаина у једном од базена Grand Port Maritime de Marseille- саопштено је из Управе царине Француске.

Како наводе, ово је највећа заплијена кокаина икада направљена на лучкој платформи од стране царине, а последња већа датира из 2012. године са 291 килограма. Вриједност робе процијењена је на близу 36 милиона еура на тржишту недозвољене препродаје дроге.

Француска: Пала тона кокаина, ухапшени чланови балканског картела?

Када је из Чилеа стигао брод, цариници су одабрали неколико контејнера за преглед. Пролаз ових до рендгенских зрака открива на једној од њих, усред терета паркета, присуство неколико спортских торби.

Приликом отварања, из товара је извучено скоро 450 паковања кокаина, укупне тежине 514 кг. Ова техника транспорта наркотика у товару легалног терета, названа rip-off. Посебно је популарна међу криминалним организацијама, са саучесницима на крају ланца који преузимају одговорност за преузимање наркотика прије испоруке робе примаоцу.

(ФОТО) "Брендирани кокаин": Скривене поруке за шкаљарце и кавчане - од Кристијана Роналда, Ковид-19 до 777

image
- Фото: DOUANE.GOUV.FR (одузет кокаина)

Дубаи, "ројал лого", тигар...

Подсјећамо, и претходна и ова заплијена кокаина повезује се за балканском мафијом. Као и у недавној акцији, и сада је откривена дрога високог квалитета. О томе су прије пар дана и сада доста "рекле" наљепнице на паковањима кокаина. Претходни пут радило се о натпису Дубаи а сада о прототипу лога који је означен као круг са круном а у средини су слова МВ(main verb), која означава простор за натпис одређеног лога. Круг са крууном је врло честа опција на сајтовима и апликацијама као предлог за писање назива или лога неког луксузног бренда или марке. Поред њега, на неким од паковања налијепљена је фотографија тигра....Ова устаљена пракса "пореуке" примаоцима кокаина са бираним фотографијама и натписима носи поруку да је "роба" високе чистоће, "екстра" квалитетна....

Француска царина је 2021. заплијенила 18 тона кокаина на националној територији, односно +106% у односу на 2020. годину.

Оливиер Дуссопт, министар делегат задужен за јавне рачуне, изјавио је: "Ова изузетна заплијена илуструје активну улогу царинских служби у лучком окружењу, које свакодневно примјењују своје вјештине циљања и своја техничка средства у циљу борбе против трговине дрогом. Не остављајући терен отвореним за криминалне мреже и штитећи нашу територију и наше суграђане."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:15