/ - FOTO: ŽELJKA BOJANIć (PORTAL DAN) Mugoša nakon izricanja oslobađajuće presude
27/05/2022 u 10:14 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) За Миомира Мугошу ослобађајућа пресуда: Бивши градоначелник није оштетио Главни град

Судија Пеан је нагласила да је током обимног доказног поступка утврђено да Мугоша ни једном својом радњом није утицао на запослене и све друге који су били укључени у процес око продаје предметног земљишта

Бивши градоначелник Подгорице Миомир Мугоша пресудом подгоричког Вишег суда ослобођен је оптужби да је нанио штету Главном граду током продаје градског земљишта.

Судија Весна Пеан у образложењу ослобађајуће пресуде навела је да  нема доказа да је Мугоша са умишљајем нанио штету Подгорици као и да нема доказа да је нанио штету. Судија Пеан је нагласила да је током обимног доказног поступка утврђено да Мугоша ни једном својом радњом није утицао на запослене и све друге који су били укључени у процес око продаје предметног земљишта. Судија је навела да су то потврдили и свједоци који су детаљно образложили своје радње и нагласили да Мугоша ни једном сугестијом или радњом није утицао на њих. Такође суд је констатовао да су и радње свједока биле ипсравне у складу са законом. У образложењу пресуде наглашено је да је цијену земљишта одредила институцвија која нема везу са Главним градом и која је државна и самостална за себе.

Подсјећамо, Мугоша је у завршним ријечима на претходном рочишту казао да му суд може изрећи једино ослобађајућу пресуду јер није прекршио закон.

Мугоша је тада у завршним ријечима навео да тужилаштво није доказало да је прекршио закон и нанио штету Главном граду приликом продаје градског земљишта компанији Царине.

Тужитељка Сања Јовићевић је од суда, раније на завршним ријечима, затражила да се Мугоша осуди по закону "јер из расположивих доказа произилази да је са позиције градоначелника Главног града прекорачио границе службеног овлашћења када је непосредном погодбом компанији Царине пренио право на земљиште за износ од 165 еура по метру квадратном иако то није било могуће учинити по тада важећим законима".

Према наводима оптужнице СДТ-а, наводи се да је оптужени Мугоша пренос права на градском грађевинском земљишту није могао извршити непосредном погодбом, већ након јавног позива у поступку јавног надметања који је регулисан Уредбом Владе о начину и поступку спровођења јавног надметања.

- Накнада у износу од 165 еура по метро квадратном није утврђена кроз одговарајући поступак процјене од стране надлежног државног органа или овлашћеног процјењивача, већ је за наведену накнаду користио процјену тржишне вриједности земљишта која је урађена по захтјеву Министарства одбране Црне Горе од стране Комисије Управе за некретнине - стоји у оптужници.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 11:35