Суд у Хагу / AP - FRANK AUGSTEIN
14/12/2021 u 19:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За тешке злочине Хаг оптужује 15 држављана Црне Горе

Током извjештаjног периода проjекат jе остварио значаjан резултат преношењем на власти Црне Горе списе предмета у вези са више од 15 осумњичених за коjе се вjеруjе да су одговорни за тешке злочине, укључуjући убиство, мучење, сексуално ропство и силовање

Медународни резидуални механизам за кривичне судове, у сарадњи са Европском униjом (ЕУ) доставио jе властима Црне Горе списе предмета у истрази о више од 15 осумњичених за коjе се вjеруjе да су одговорни за тешке злочине, укључуjући убиство, мучење, сексуално ропство и силовање. То се наводи у извjештаjу Механизма, коjи jе у понедjељак пред Савjетом безбjедности Уjедињених нациjа представио предсjедник тог тиjела судиjа Кармел Ађиу. 

Саопштење о наступу Ађиjуа и Сержа Брамерца, тужиоца, обjављен jе на званичном саjту УН-а. 

Према извjештаjу, наставља се сарадња кроз заjеднички проjекат Европска униjа-Механизам коjи подржава остваривање унутрашње одговорности за ратне злочине.

– Током извjештаjног периода проjекат jе остварио значаjан резултат преношењем на власти Црне Горе списе предмета у вези са више од 15 осумњичених за коjе се вjеруjе да су одговорни за тешке злочине, укључуjући убиство, мучење, сексуално ропство и силовање. Проjекат ће наставити да пружа правну и доказну подршку надлежнима да покрећу истраге, припремаjу оптужнице и процесуираjу осумњичене за ратне злочине – наведено jе у извjештаjу. 

Такође, Брамерц, тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, правосудног тиjела коjе jе преузело преостали рад два трибунала УН за ратне злочине у Руанди и бившоj Jугославиjи, обавиjестио jе Савjет безбједности о напретку у суђењима и жалбама. 

Сталне чланице Савјета безбjедности УН изниjеле су различите ставове о улози и оправданости постоjања Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, коjи дjелуjе из Хага. Док су представници западних земаља у потпуности подржавали рад тог суда, Русиjа jе критиковала недостатак активности на окончању његовог рада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:59