/ -DAN
09/07/2024 u 08:21 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Za ubistvo Bogdana Milića i ranjavanje tri lica Nedoviću i Laličiću 35 godina zatvora, ostali oslobođeni

Krivično viјeće sudiјe Nenada Vuјanovića osudilo јe u ponovljenom postupku Cetinjane Lazara Nedovića i Pera Laličića na jedinstvene kazne od 18 godina i 10 mjeseci, odnosno 17 godina zatvora, za teško ubistvo sugrađanina Bogdana Milića, ranjavanje Dragana i Gorana Vušurovića i Marka Vujačića u junu 2019. godine i za nedozvoljeno držanje oružja.

Oni su za teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju dobili po 16 godina zatvora, dok je Nedović za dva krivična djela nedozvoljeno držanje oružja dobio po godinu i po zatvoram a Laličić za isto djelo, godinu i po zatvora.

Mitar Marković, koji je prvom presudom osuđen na 11 godina robije, danas je oslobođen od optužbe da je pomogao Nedoviću i Laličiću oko ubistva Milića. Mošo Paović i Žarko Pejaković, kao i prvom presudom Višeg suda, oslobođeni su od optužbi za učešće u ovom zločinu.

Kao i u prvom postupku, Nedovića, Laličića, Markovića, Paovića i Pejakovića oslobodili su od optužbi Specijalnog tužilaštva za pripadništvo kriminalnoj organizaciji.

Sudija Vujanović je obrazlažući presudu kazao da je tokom postupka dokazano da su Nedović i Laličić odgovorni za ubistvo Milića i ranjavanje Vušurovića i Vujačića.

– Nedović je ispalio više projektila prema Miliću nanoseći mu pet prostrelnih rana od kojih je preminuo, dok je Laličić ispalio više hitaca prema Vušurovićima i Vujačiću s namjerom da ih ubije, nakon čega su obojica optuženih pobjegli – kazao je sudija Vujanović navodeći da se osuđujuća presuda protiv njih temelji na materijalnim dokazima.

U vrijeme ubistva bili mlađi punoljetnici

Sudija je obrazložio i da tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da je Mitar Marković pomogao ubistvo Milića.

– U pravu je bio branilac kada je rekao da se optužba protiv Markovića zasniva na pravno nevaljanim dokazima. Nije dokazano da je Marković bio u kontaktu sa oružjem iz kojeg je pucano, a koje je navodno predao Nedoviću i Laličiću. Osim toga, nisu ponuđene ni činjenice koje bi ukazale da je pomogao izvršiocima krivičnog djela obezbjeđivanjem smještaja – pojasnio je sudija Vujanović.

On je kazao da je sud prilikom odmjeravanja visine zatvorske kazne imao u vidu da su optuženi u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili mlađi punoljetnici kojima se po zakonu ne smije izreći kazna veća od 20 godina.

Milić je ubijen 11. juna 2019. godine oko 17 sati, na Cetinju na Bulevaru crnogorskih junaka dok je sjedio za stolom u lokalu "Portun".

On je pojasnio da su ključni dokazi za osuđujuću presudu biloški tragovi optuženih koji su otkriveni na čauri pronađenoj na mjestu gdje se dogodio zločin kao i oružju i silikonskim maskama koji su pronađeni u ruksaku zakopanom u mjestu Špadijerski vrh.

– Vještačenja su pokazala da DNK na čauri i stvarima iz ruksaka pripadaju Nedoviću i Laličiću. I ovo je za sud bio ključni dokaz – kazao je sudija Vujanović.

Ukinuta presuda od 47 godina robiјe za ubistvo Bogdana Milića

Sud je odbrane Nedovića i Laličića kojima su tvrdili da nemaju veze sa ubistvom Milića i da se njihov DNK pukom slučajnošću našao na kasnije pronađenom oružju i silikonskim maskama jer su ih isprobavali na rođendanu jednog druga, a sve kako bi zadivili prisutne djevojke, sud je ocijenio kao sračunate na izbjegavanje krivično pravne odgovornosti.

Osim toga, u prilog osuđujućoj odluci cijenjen je i snimak sa video-nadzora kojim je zabilježen prolazak izvršioca ubistva Bogdana Milića i ranjavanje nekoliko osoba, a koje odgovaraju opisu optuženog Nedovića i Laličića.

Vujanović je naveo da tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi u ovom predmetu bili članovi kriminalne organizacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 19:47