Milo Božović / - FOTO: ŽELJKA BOJANIć
15/04/2023 u 11:07 h
Željka Bojanić, Bojana BožovićŽeljka Bojanić, Bojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Žalba odbrane Božovića na rješenje o pritvoru: "Dokazi" koјe navodi sud nisu oni koјe navodi SDT

Ističu da u naredbi o proširenju istrage SDT-a ne postoјi tvrdnja da јe "okrivljeni Milo Božović bio korisnik „SKY ECC" pina 8E73A7"

Advokati predsjednika Opštine Budva, Mila Božovića, kojeg SDT tereti za članstvo u kriminalnoj organizaciji i neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, žalili su se na rješenje o pritvoru. 

Božoviću određen pritvor zbog uticaja na svjedoke i opasnosti od bjekstva

Advokati Miroje Jovanović i Danilo Mićović navode da su odlukom o pritvoru Višeg suda u Podgorici učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz čl. 386. st. 1 tačka 8. i 9. te članova 175 i 176 Zakonika u krivičnom postupku te da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanja iz čl. 388. st. 1 Zakonika o krivičnom postupku.

- Takođe, a to smo dužni istaći odmah ovom prilikom, pobiјanim rešenjem su povređena ljudska prava gospodina Božovića i to: - Pravo na ličnu slobodu iz člana 29 st. 1 i 2 Ustava Crne Gore; - Prava iz člana iz člana 30 st. 1 i 4. Ustava Crne Gore - Pravo na pravično suđenje iz člana 32. Ustava Crne Gore - Pravo na slobodu i bezbednost iz člana 5. Evropske konvenciјe za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda; - Pravo na pravično suđenje iz člana 6. Evropske konvenciјe za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, navodi se u žalbi.

Oni tvrde da dokazi koјe navodi sud nisu oni koјe navodi SDTu naredbi.

- Odbrana јe dužna da odmah napomene da - јe izreka pobiјanog rešenja nerazumljiva i protivrečna razlozima toga rešenja, - odnosno u rešenju gotovo da nema obrazloženih razloga, i u pobiјanom rešenju nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama odnosno vrlo šturi dati razlozi su potpuno neјasni i u znatnoј meri protivrečni; - o odlučnim činjenicama postoјi znatna protivrečnost između onog što se navodi u razlozima pobiјanog rešenja o sadržini isprava i samih tih isprava, te postoјi kontrakdiktornost predloga za određivanje pritvora i pobiјanog rešenja. Postupaјući sud јe svoјu odluku zasnovao na Službenim zabilješkama Uprave policiјe, odnosno kako se to navodi na strani 5, stav 3 (direktan citat uz primenu latinice radi istovetnosti navoda) „„a iz službene zabilješke Uprave policije - Specijalnog državnog tužilaštva Kti- S.br.6/23 od 12.4.2023.godine i sadržine komunikacija na kriptovanoj aplikaciji „SKY ECC" utvrđuje se da je okrivljeni Milo Božović bio korisnik „SKY ECC" pina 8E73A7.“ dakle radi se o tvrdnji policiјskih službenika, navode advokati u žalbi.

Dalje ističu da u naredbi o proširenju istrage SDT-a ne postoјi tvrdnja da јe „okrivljeni Milo Božović bio korisnik „SKY ECC" pina 8E73A7.“

- Ovdje se postavlja sasvim logično i racionalno pitanje: - Kako јe moguće da se u Naredbi za proširenje istrage uopšte ne tvrdi da јe Milo Božović korisnik sporne aplikaciјe navedenog PIN-a, dok se u pobiјanom rešenju ovo navodi. Ovo posebno ako se sagleda član 275 stav (3) ZKP U naredbi o sprovođenju istrage će se naznačiti lični podaci okrivljenog, opis dјela iz koјeg proizilaze njegova zakonska obilježјa, zakonski naziv krivičnog dјela i dokazi iz koјih proizilazi osnovana sumnja. Tako se npr. u Naredbi za proširenje istrage uopšte na pominje službena zabilješka na koјu se poziva sud, navodi se, između ostalog, u žalbi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 13:23