/ -Фото: Илустарција
26/12/2021 u 08:03 h
Бојана БожовићБојана Божовић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Затворенице у Спужу шију за УИКС, малољетници праве привеске

Малољетници иза спушких зидина претходно су били радно ангажовани у столарској и браварској радионици, као и у затворској кухињи

У Управи за извршење кривичних санкција тренутно је радно ангажовано 230 затвореника, а радне активности обављају у оквиру занатске и пољопривредне производње, врше помоћно -техничке, административне, грађевинске, као и услужне послове, саопштено је за "Дан" из Службе за односе са јавношћу УИКС-а.

– Затворенице су већином радно ангажоване на помоћно-техничким пословима, адмистративним и услужним пословима. Од занатских послова у склопу Одјељења за жене, смјештена је кројачка радионица, у којој се затворенице обучавају за рад на машинама за шивење и врше услуге те врсте за потребе УИКС-а – наводи се у одговорима.

Како је појашњено из УИКС-а, радно ангажовање затвореника се одређује у складу са потребама затвореника, програмом третмана и реинтеграције затвореника, здравственим стањем, стеченим квалификацијама и могућностима Управе.

– Радни распоред утврђује организациона јединица за третман, на основу потребе организационе јединице која врши послове у вези рада затвореника и процјене организационе јединице која врши послове обезбјеђења затвореника – наводе из УИКС-а.

Новчано награђују ко се посебно истакне

На питање колико могу зарадити осуђена лица за послове које раде и да ли се разликује висина те накнаде у зависности од дјелатности коју врше, из Службе за односе са јавношћу УИКС-а су одговорили да су више плаћени послови који изискују веће ангажовање.

– Накнада за рад затвореника се одређује у висини од најмање 30 одсто минималне нето зараде у складу са прописима о раду. Висина накнаде за рад се разликује од врсте дјелатности коју затвореници обављају, те тако на пословима који захтијевају веће ангажовање (занатски послови, пољопривредни, грађевински…) затвореницима се одређује накнада већа од претходно наведене – наводи се у одговорима.

Нагласили су да новчано награђују затворенике који се посебно истакну на раду буду.

Када су у питању малољетници који су тренутно иза спушких зидина, за њих постоји посебан програм "Активирај се", гдје уче израду рукотворина тражених на тржишту.

– У Управи за извршење кривичних санкција тренутно се налази шест малољетника, од којих су три малољетника на издржавању казне малољетничког затвора, док се три малољетника налазе на извршењу васпитне мјере упућивања у установу заводског типа. Тренутно се у Одјељењу за малољетнике спроводе радно-окупационе радионице у оквиру програма "Активирај се". Наведеним програмом малољетници се уче креативним рукотворинама, техником декупажа, која је актуелна на тржишту, гдје малољетници израђују привеске, ремове, корпице, ћупове и остало – појашњено је у одговору.

Како су додали, поред програма "Активирај се", малољетници су радно ангажовани на пословима у оквиру Одјељења за малољетнике на пословима фризера, баштована, дјелиоца хране и другим пословима по потреби.

– Малољетници су претходно били радно ангажовани ван Одјељења за малољетнике, у столарској и браварској радионици, као и у затворској кухињи, гдје је један малољетник завршио обуку за помоћног кувара. Међутим, због интересовања и укључивања у програм "Активирај се" и присуства радионицама, прераспоређени су на радна ангажовања у оквиру одјељења у којем су смјештени – саопштено нам је из Службе за односе са јавношћу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 16:13