/ УИКС - фото: Дан
13/06/2021 u 18:20 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Затворенички бијег од свакодневице: До телефона и забрањених предмета чак и преко бедема

На пријавницама УИКС-а, прошле године, приликом претреса пронађено је и одузето укупно 1.212 предмета чије држање и употреба нису дозвољени у затвору

Иза затворских зидина притвореници и затвореници често покушавају да пронађу начин да остваре комуникацију са „свијетом“ преко бедема, али и да дођу до недозвољених предмета. Наравно, све то раде на нелегалне начине како би избјегли санкције уколико их затворска полиција спријечи у томе. Претежно се телефони „шаљу“ у данима посјета, најчешће скривени међу стварима које су намијењене за особе лишене слободе и осуђена лица, као што је гардероба. Такође, неке од недозвољених ствари, према ранијим подацима, биле су скриване у разној всти хране и слично. Раније су забиљежени чак и покушаји достављања телефона убацањем у двориште затвора.

А како би све то била што рјеђа појава, и на тај начин се спријечило евентуално планирање или извршење неких кривичних дјела, УИКС врши детаљне контроле затворских просторија, особа које долазе у посјете, као и пошиљки упућених затвореницима.

Тако је 2019. године на главној пријавници спушког затвора одузето 17 мобилних телефона. Недозвољена роба пронађена је приликом контроле клима-уређаја који је био намијењен затворенику. Мобилни телефони били су сакривени у кеси у клима-уређају. Неколико мјесеци раније, службеници спушког затвора успјели су да спријече скоро идентичан покушај уношења мобилних телефона. Једна од најбољих метода је употреба ометача сигнала за мобилне мреже и уређаје за детекцију дигиталне комуникације.

image
Затвоска полиција - фото: Дан

Наиме, у марту 2019. је извршена контрола током које је у фрижидеру који је био намијењен притвореном лицу пронађено и одузето 19 мобилних телефона. У акцијама командира током 2018. године пронађен је и одузет 471 телефон. Осим ушивања у гардеробу, убацивања у храну и посуђе, одређена лица споља покушавају и да телефоне убаце у двориште затвора. Поред телефона, затворска полиција приликом контроле проналази и друге ствари које се налазе на списку забрањених за уношење у затвор, попут марихуане, кокаина и разних врста таблета са листе опијата.

Службеници обезбјеђења Управе за извршење кривичних санкција су у вршењу послова обезбјеђења током 2020. године кроз редовну процедуру претреса лица лишених слободе и просторија у којима су ова лица смјештена или њихових заједничких просторија обавили укупно 1.254 претреса.

Изречена 751 дисциплинска мјера

Због непоштовања правила понашања прописаних Правилником о кућном реду у Управи за извршење кривичних санкција и Правилником о ближем начину извршавања притвора, покренута су 1.092 дисциплинска поступка, и то против притворених лица 222, а против осуђених 870 поступака, током прошле године.

- Изречена је 751 дисциплинска мјера, од чега 195 притвореним и 556 осуђеним особама. Дисциплинске одговорности ослобођена су 53 лица, и то један притвореник и 52 осуђеника, 160 поступка је обустављено из разлога што су затвореници отпуштени са издржавања казне затвора, па се поступак није могао до краја спровести, а 202 поступка су билау току- пише у извјештају о раду.

- На пријавницама УИКС-а кроз редовну контролу лица која улазе у УИКС по разним основама током извјештајне године обављено је укупно 19.520 претреса лица која су дошла у Управу по разним основама. Приликом извршених претреса пронађено је и одузето укупно 1.212 предмета чије држање и употреба нису дозвољени у затвору- пише у извjештаjу о раду за 2020. годину коjи jе потписао директор УИКС-а Милан Томић.

Током те године у сва четири затвора, Затвор за дуге казне, Истражни затвор Подгорица, Затвор за кратке казне Подгорица и Затвор Бијело Поље примљено је укупно 1.761 лице лишено слободе, а отпуштена су 2.042. У Управи за извршење кривичних санкција током прошле године средства принуде од стране службеника обезбјеђења у потријебљена су у 71 случају. Како је наведео извјештајем о раду, принуде се односе на примјену физичке снаге, везивање, употребу службене  палице и употребу ручног спреја са надражујућим средством. Средства принуде употребљавана су углавном због спрјечавања физичког сукоба између притвореника или затвореника, спрјечавања напада на службено лице, спрјечавања самоповређивања, спрјечавање конфликата и због пружања активног и пасивног отпора, те непоступања по наређењу.

image
Затвор БП - фото: Милован Нововић

У УИКС-у су у извјештајној години регистрована 53 појединачна случаја штрајка глађу ухапшених особа. У Затвору за дуге казне 25 осуђеника је штрајковало глађу (21 из личних разлога, а четири због незадовољства смјештајем у дисциплинско одјељење). У Истражном затвору Подгорица глађу је штрајковало 26 притвореника из личних разлога, док су у Затвору Бијело Поље два лица штрајковала глађу (једно притворено лице због незадовољства смјештајем у дисциплинско одјељење, а једно осуђено лице због незадовољства одлуком суда). У Затвору за кратке казне Подгорица није било случајева штрајка глађу.

Ометачима телефона подижу ниво безбједности

Према раније доступним подацима из УИКС-а, та институција у циљу подизања нивоа безбједности, технички аспект заштите је препознат као један од сегмената који је потребно унаприједити за успјешније функционисање система. У том циљу, у претходном периоду предузете су активности и УИКС је уштедама буџета (у износу од 294.000 еура) финансирао набавку и инсталацију опреме СМАРТ ометача мобилних телефона за потребе онемогућавања недозвољене комуникације затвореника који су смјештени у затвору за дуге казне.

Амбасада САД је донирала СМАРТ ометаче мобилних телефона за организациону јединицу УИКС-а – Истражни затвор Подгорица. Вршени су радови на инсталацији и стављању у функцију ове опреме. 

Према подацима из априла мјесеца, у претходној години, као и у периоду од почетка ове, на главној пријавници УИКС-а пронађено је и одузето више од 97 мобилних телефона, а на пријавници Затвора Бијело Поље један мобилни телефон.

У наведеном периоду регистровани су и случајеви спречавања дотурања мобилних телефона затвореницима пребацивањем преко жичане ограде, при чему је одузето укупно 35 мобилна телефона. Иначе, у Управи за извршење кривичних санкција у 2020. години пронађено је и одузето укупно 409 мобилних телефона, док је у досадашњем току ове године приликом претреса и прегледа лица и ствари на главној пријавници УИКС-а, као и током претраге терена унутар комплекса УИКС-а путем патролне дјелатности службеника обезбјеђења, претреса лица лишених слободе и просторија у којима та лица бораве пронађено и одузето 85 мобилних телефона.

image
Затвор - фото: Дан
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. april 2024 19:03