Један од позива грађанима / - Саша Зековић
13/09/2021 u 18:41 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зековић: Управа полиције да прекине са кршењем људских права

Позивам унутрашњу и грађанску контролу рада полициjе, као и Омбудсмана, да хитно реагуjу на околности позивања грађана коjе се не врши у складу са законом, наводи Александар Зековић

Активиста за људска права, Александар Саша Зековић позвао је Управу полициjе да прекине са праксом кршења људских права и обустави масовно позивање грађана Црне Горе због неконкретизованог прикупљања обавjештења.

– Недопустиво jе постоjање непрофесионалне полициjске праксе да се грађани позиваjу у службене просториjе полициjе због прикупљања обавjештења без конкретизовања разлога због коjег се позиваjу. Због прикупљања обавjештеља само по себи ниjе довољно конкретно и разумљиво поjашањење за позивање грађана. Позивам унутрашњу и грађанску контролу рада полициjе, као и Омбудсмана, да хитно реагуjу на околности позивања грађана коjе се не врши у складу са законом – наводи Зековић.

image

Позив члановима Либералне партије

- Саша Зековић

Он је истакао да је посебно jе забрињаваjуће да Управа полициjе jош увиjек, и поред броjних препорука, нема jединствен позив коjи важи за све организационе jединице полициjе а коjи jе заснован за позитивним прописима и поштовању људских права.

– Тако имамо позив у коjем ниjе конкретизован разлог позивања, као и позив у коjем грађанин ниjе подучен своjим правима прилози. Уколико се грађани позиваjу ради прикупљања обавjештења по налогу надлежног државног тужиоца због наниjетих повреда од стране овлашћених полициjских службеника, онда у позиву то треба тако и назначити како би грађанима позив био jасан и разумљив. Позивање грађана, изван тога, могао би се тумачити као притисак и обесхрабривање других да приjаве непрофесионалност полициjе и прекорачење овлашћења. Указуjем свим грађанима коjе полициjа позива на тзв. информативне разговоре да се упознаjу са чланом 288 Закона о кривичном поступку. Позивамо политичке партиjе, невладине организациjе и друге грађанске инициjативе да се заjедички успостави и координира пружање правне помоћи и савjета грађанима Црне Горе коjима jе то потребно – закључио је Зековић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:17