Алија Бегановић
27/04/2021 u 23:42 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Врховни суд потврдио деманти Алије Бегановића

Дакле, у конкретном случају преношење, односно расподјела предмета унутар истог суда, а када постоје важни разлози међу којима је свакако непопуњено судијско мјесто у одјељењу, а како не би дошло до апсолутне застаре у тим поступцима, у надлежности је предсједника суда
Након што је координатор програма људских права и правде у Грађанској алијанси Зоран Вујичић прошле недјеље оцијенио упитним делегирање предмета унутар бјелопољског Суда за прекршаје. између одјељења, изражавајући сумњу да тиме може бити угрожено право на правично суђење, Врховни суд Црне Горе је на захтјев предсједника Суда за прекршаје у Бијелом Пољу заузео правни став који је управо потврдио деманти предсједника Суда за прекршаје Алије Бегановића о томе да делегирањем предмета између одјељења унутар једног суда није и не може бити угрожено право на правично суђење, наводи се у саопштењу овог суда.
Врховни суд је утврдио да је расподјела предмета у оквиру истог суда по одјељењима у надлежности предсједника суда уз оцјену постојања правних или стварних разлога који спречавају одређено одјељење суда да поступа или је очигледно да ће се пред другим одјељењем лакше спровести поступак, као и кад постоје други важни разлози да се за вођење поступка одреди друго одјељење у оквиру суда.
Такође, Врховни суд је констатовао да се одредбе чл. 33 и 34 Законика о кривичном поступку о преношењу мјесне надлежности, када се ради о делегирању предмета из одјељења у одјељење истог суда, не могу примијенити, односно не може се преношење надлежности вршити с позивом на те одредбе јер распоред предмета у оквиру истог суда није преношење мјесне надлежности с обзиром на то да одлучује исти суд и преношење мјесне надлежности из једног одјељења у друго не може бити у надлежности непосредно Вишег суда, односно конкретно Врховног суда.
Самим тим чл. 30 Закона о судовима овлашћује предсједника суда да организује рад у суду, врши распоред послова и предузима мјере ради уредног и благовременог извршавања послова у суду те је код примјене тих законских одредби прерасподјела предмета у оквиру истог суда по одјељењима у надлежности предсједника суда, каже предсједник Суда за прекршаје Алија Бегановић.
Дакле, у конкретном случају преношење, односно расподјела предмета унутар истог суда, а када постоје важни разлози међу којима је свакако непопуњено судијско мјесто у одјељењу, а како не би дошло до апсолутне застаре у тим поступцима, у надлежности је предсједника суда. Чак и судски пословник обавезује да се када је судија на боловању или спријечен за рад, послије извјесног времена и ако мјесто није упражњено, предмети које дужи распореде другим судијама унутар суда управо како би се поступало и како би се одлука донијела у разумном року и у складу са заштитом људских права и основних слобода, наводи се у саопштењу.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:30