Прес специjалног дрзавног тузиластва
30/04/2021 u 08:54 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДТ и полиција: Ријешен случај нестанка С.Н., ликвидација повезана са „кавачким кланом”

Због сумње да су створили криминалну организацију и тешко убиство С.Н., 20. априла ухапшени су К.С., К.З., В.В., М.К., П.Д. и Р.М. Тужилаштво сумња да је К.С. ову групу формирао са непознатом особом
Специјално државно тужилаштво, на челу са главним специјалним државним тужиоцем Миливојем Катнићем, у сарадњи са Сектором за борбу против организованог криминала којим руководи Дејан Кнежевић, ријешили су случај убиства С.Н. (име познато редакцији). Како је саопштено, на основу података и доказа који су досад прикупљени, постоји основанa сумњa да је С.Н. убијен почетком августа 2020. године, те да је кривично дјело извршено од стране припадника криминалне организације која је формирана у ранијем периоду и дјеловала је на територији Црне Горе. Специjални државни тужилац Саша Чађенoвић казао jе да jе нестанак те особе повезан са „кавачким кланом”.
– Криминална организација је имала за циљ вршење неодређеног броја кривичних дјела убиство и тешко убиство. Према прикупљеним доказима до границе основане сумње је утврђено да је ова криминална организација створила криминални план да се више лица на територији Црне Горе лиши живота. У циљу реализације криминалног плана, крајем јула и почетком августа 2020. године пратили су кретање оштећеног С.Н. у дужем временском периоду. Њега су потом пресрели и лишили живота. Према доказима који су досад прикупљени, трагови о извршеном кривичном дјелу су од стране припадника криминалне организације уништени спаљивањем, односно уз употребу хемијских средстава – казао је специјални тужилац Саша Чађеновић.
image
Средста која су коришћена за план убиства - фото: СПЕЦИЈАЛНО ДРЖАВНО ТУЖИЛАШТВО

„Кнежевић и Мандић уцијенили Абазовића”
Главни специјални тужилац Миливоје Катнић навео је да је СДТ-у потпредсједник Владе Дритан Абазовић пружао безрезервну подршку у борби против организованог криминала и корупције, али до тренутка док је то саопштено јавно.
– Када сам ја то рекао јавно, г. Кнежевић и г. Мандић су га позвали на рапорт, запријетили му да неће гласати за закон, буџет, дали му упуте и он је уцијењен. Он је мени дао ријеч, ја сам му вјеровао, ја сам њему дао ријеч да ће бити све као што је било, али каже се да ко не држи до дате ријечи, то је крај, не може се излијечити. Није његов посао да ради ово што ради него да нас подржи и да нас не напада – истакао је Катнић.

Због сумње да су створили криминалну организацију и тешко убиство С.Н., 20. априла ухапшени су К.С., К.З., В.В., М.К., П.Д. и Р.М. Тужилаштво сумња да је К.С. ову групу формирао са непознатом особом.
– Докази до којих се дошло у поступку извиђаја до границе основане сумње указују да су чланство у овој криминалној организацији прихватила и друга лица, и то З.Р., Ж.Р., В.М., К.Д., Ј.С., П.З., К.М. и Д.А., који су недоступни државним органима, односно налазе се у бјекству, те је и против њих донијета наредба о спровођењу истраге због кривичних дјела стварање криминалне организације и кривичног дјела тешко убиство – истакли су из тужилаштва.
Стручна сарадница за финансије у Специјалном државном тужилаштву Јованка Крунић саопштила је резултате предмета „СЕПА”. Навела је да је 2016. године Ђ.М. је организовао криминалну организацију која је дјеловала на територији Црне Горе, Србије, Косова, Аустрије, Турске, Гане, Швајцарске, Линхенштајна и која дјелује и данас, ради прања новца, фалсификовање исправе, чији припадници су постали П.Ђ., К.Д, Б.М., Ј.Д., Е.Н. и друга за сада непозната лица.
– Ђ.М је сачинио криминални план да новац из Ирана, Ирака, Сирије, Турске и других држава који потиче из извршења кривичних дјела и који је оштећен услед дјеловања одређених хемијских супстанци које се активирају и новац обоје у тренутку незаконитог одузимања, стави у легалне токове, врши чишћење тог новца и да се тај новац као и други новац који потиче из других криминалних дјелатности ставља у легалне токове. За одређени новчани проценат вршиће лично или преко чланова криминалне организације повезивање лица која посједују новац који потиче из криминалне дјелатности са лицима која ће обезбиједити и ангажовати, а која ће за одређени новчани проценат стављати на располагање своје рачуне у банкама у којима ти рачуни имају пословни бонитет. На тим рачунима ће се, на основу фалсификоване документације, вршити уплата новца, који потиче од извршења кривичних дјела крађе и других кривичних дјела, а плаћење ће се извршити директном уплатом на те рачуне, као и електронским путем преко СЕПА платног инструмента – навела је, поред осталог, Крунићева.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:31