Debata o tuzilackim zakonima, Dritan Abazovic, potpredsednik vlade Crne Gore / DEBATA O TUZILACKIM ZAKONIMA-IVAN PETROVIC-IPE
26/04/2021 u 09:24 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ХРА: Абазовић извршио притисак на суд

Истакли су и да их изненађује спремност потпредсједника Владе да Истакли су и да их изненађује спремност потпредсједника Владе да „истражног судију недвосмислено оптужи као главног `кривца` за неодређивање притвора”
Из Акције за људска права (ХРА) протестују због притиска на суд који је, како је наведено у саопштењу, својим изјавама извршио потпредсједник Владе Дритан Абазовић, критикујући одлуку судије за истрагу Вишег суда у Подгорици Мирослава Башовића, да не одреди притвор особама означеним као припадници Кавачког клана.
– Грубом критиком одлуке судије, кога је суштински оптужио да ради за мафију, Абазовић је извршио непримјерен притисак на суд, и тиме довео у питање и одлуку вијећа Вишег суда у Подгорици, којом је притвор врло брзо поново одређен, а и све будуће одлуке суда у овом предмету... Држава у којој Влада одлучује о притвору или бар одаје утисак да о томе одлучује, није држава владавине права у којој се поштују људска права. Апелујемо и на г. Абазовића и на све остале представнике извршне и законодавне власти, да поступају у складу са демократским стандардима и поштују принцип подјеле власти и независности суда, као и људско право на слободу личности и правично суђење – навели су, поред осталог, из ХРА.
И Удружење судиjа је упутило наjоштриjу осуду и протест поводом навода Абазовића.
– Овим крајње скандалозним поступком, Абазовић је грубо прекршио уставна начела о подјели власти, шаљући поруку да је оправдано мијешати се у рад судства, уколико одлуке суда нијесу по мјери извршне власти, што је нечувено и крајње штетно... Посао судова не смије нити може да ради нико осим судова, те свако мијешање и ремећење тог рада, нарочито од стране политичких структура представља ремећење спровођења правде, непоштовање закона и угрожавање заштиту права – навели су, поред осталог, они.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 01:32