/ - FOTO: CEMI
23/03/2023 u 20:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

CeMI: DIK donio kalendar izbornih radnji, MUP nezakonito propušta rokove

Iz CeMI-ja su izrazili zabrinutost uslijed neuslađenosti postupanja institucija koje se odnose na pripremne radnje za predstojeće prijevremene parlamentarne izbore

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da sprovede radnje u skladu sa odlukom Državne izborne komisije (DIK) i pozitivnim pravnim propisima i poštuje rokove definisane za predstojeće prijevremene parlamentarne izbore, saopšteno je iz te organizacije.

Iz CeMI-ja su izrazili zabrinutost uslijed neuslađenosti postupanja institucija koje se odnose na pripremne radnje za predstojeće prijevremene parlamentarne izbore.

- Državna izborna komisija je usvojila kalendar rokova za sprovođenje izbornih radnji na izborima za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore koji će biti održani 11. juna 2023.godine. Na bazi ovog dokumenta i CeMI je krenuo sa pripremom misije koja će kroz koncept građanskog nadgledanja izbora pratiti izborni proces- pojasnili su u saopštenju iz CeMI-ja.

Iz te organizacije su kazali da su onemogućeni u startu da prate zakonitost pripremnih radnji uslijed činjenice da je MUP dužan da u roku od 48 časova od dana raspisivanja izbora  javno objavi u svim dnevnim listovima koji se izdaju u Crnoj Gori i na svojoj internet stranici numerički tabelarni prikaz podataka o promjenama nastalim u biračkom spisku u cjelini i po jedinicama lokalne samouprave u odnosu na birački spisak po kome su održani prethodni izbori na državnom nivou (član 17 stav 1 Zakona o biračkom spisku).

- MUP nije ispunio navedenu zakonom preciziranu obavezu, iako je DIK za ovu aktivnost propisao rok 19. mart 2023. godine. Dodatno, MUP je obavezan da, u roku od tri dana od dana raspisivanja izbora, preko sredstava javnog informisanja i na svom veb sajtu izloži birački spisak, na uvid biračima, i obavjesti birače o vremenu i načinu uvida, i mogućnosti da zatraže promjenu podataka upisanih u birački spisak. (član 16 Zakona o biračkom spisku), DIK definise rok do najkasnije 20. marta 2023. godine. Ni ova zakonska obaveza nije realizovana- istakli su iz CeMI-ja.

Oni su ocijenili da MUP na ovaj način ugrožava zakonitost izbornog procesa i predstojećih parlamentarnih izbora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 21:43