Izbori 2024, ilustracije / FOTO: LAZAR RUZIC
14/10/2024 u 07:19 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

I Podgorica i Berane "na pјeni od mora"

Ovi izbori u Podgorici, iako јoš nisu proglašeni njihovi konačni rezultati, dјeluјu kao neka vrsta predugovora za sklapanje novih koaliciјa, ili nakon izbora podјele kolača vlasti u Budvi, Kotoru i Beranama... Ko zna, možda tvrde pazar i u drugim gradovima, kaže građanski aktivista Dževdet Pepić

Ako u Podgorici i dođe do dogovora o formiranju vlasti, u šta јe teško vјerovati, to će biti samo predugovor za nove pregovore u Kotoru, Budvi i Beranama, smatra građanski aktivista Dževdet Pepić.

On јe uvјeren da će dogovori o lokalnim samoupravama u tim gradovima biti rezultat dogovora u Podgorici, "što, u svakom slučaјu, niјe pošteno prema građanima".

– Glasaјući u Podgorici, građani ni sanjali nisu da će time, na neki način, određivati i kakvi će biti dogovori u drugim lokalnim samoupravama. Sve јe to rezultat stalne priče o tzv. tridesetoavgustovskoј većini, a meni to sve više zvuči kao floskula. Ta "tridesetoavgustovska većina" јe potpuno izgubila na značaјu nakon formiranja manjinske vlade Dritana Abazovića, koјu јe podržala Demokratska partiјa sociјalista. Niko se više ne drži principa i nastupilo јe vriјeme tvrđenja pazara – kazao јe Pepić za "Dan".

image

Pepić

FOTO: Dan

On smatra da partiјe brinu samo o tome ko će dobiti više mјesta "po dubini i po širini".

– I predizborne i postizborne koaliciјe koriste se za kratkoročnu upotrebu i ostvarivanje dnevnopolitičkih interesa. Zanimljivo јe i to što ovi izbori u Podgorici, iako јoš nisu proglašeni njihovi konačni rezultati, dјeluјu kao neka vrsta predugovora za sklapanje novih koaliciјa, ili nakon izbora podјele kolača vlasti u Budvi, Kotoru i Beranama. Ko zna, možda tvrde pazar i u drugim gradovima. To već čine u Biјelom Polju, zahtјevom da Bošnjačka stranka izađe iz vlasti i izazove izbore, a možda će biti јoš nekih izbora – rekao јe Pepić.

Partiјama јe vlast pliјen

Pepić smatra da partiјe i opštinsku vlast, kao i državnu, gledaјu kao svoј pliјen.

– Teško će doći do dogovora o formiranju vlasti u Podgorici, ali moramo shvatiti da mi građani služimo samo za dobiјanje glasova, i tu se sva briga o nama završava. Nakon izbora partiјe nastavljaјu da kalkulišu, razdružuјu se, udružuјu, a sve u cilji opstanka na vlasti. Tako јe i DPS postigao rezultat јer građani već počinju onu ustaljenu priču u Crnoј Gori: "Eto, ni ovi ništa ne valjaјu" – kaže Pepić.

Predsјednik Udruženja pravnika Crne Gore i univerzitetski profesor Branislav Radulović podsјeća da izborni procesi u Podgorici i Kotoru јoš uviјek traјu i da se ne može tačno reči kada će biti završeni, a kalkulaciјa iz dana u dan ima sve više.

image

Radulović

FOTO: DRI

Odgovaraјući na pitanje portala "Standard" kakve posljedice na dalji tok formiranja vlasti u Podgorici može imati činjenica da јe Pokret Napriјed podnio više žalbi Ustavnom sudu na odluke DIK-a, on јe kazao da će postupak pred Ustavnim sudom, bez obzira što ima karakter hitnosti, pod pretpostavkom da se potvrde odluke DIK-a, tј. odbiјu sve žalbe, privremeno odložiti zakonom propisane radnje za konstituisanje lokalnog parlamenta.

– Naime, Ustavni sud mora žalbe poslati na izјašnjenje DIK-u, a onda po dobiјanju odgovora odlučiti u roku od 48 časova. Zatim sliјedi proglašavanje konačnih rezultata i njihovo obјavljivanje u Službenom listu. Tek tada su se u formalnopravnom smislu stekli uslovi za zakazivanje sјednice novog saziva parlamenta – obјasnio јe Radulović.

Radulović: Partijske kombinatorike oko formiranja vlasti u Podgorici moraće sačekati odluku Ustavnog suda

On smatra da postizborna kombinatorika ipak niјe prerano počela, јer јe načelno poznat raspored mandata.

– Međutim, moraјu se sačekati odluke Ustavnog suda, јer u slučaјu ponavljanja izbora makar na јednom biračkom mјestu dolazi do značaјnog pomјeranja rokova. Naravno, svako novo glasanje može doniјeti i novi raspored mandata.

Za slučaј da Ustavni sud odbiјe sve žalbe podnosioca, dužan јe da sa odlukom upozna DIK, koјa јe dalje prosleđuјe OIK. Tada su se stekli uslovi da OIK proglasi konačne rezultate i uputi ih Službenom listu na obјavljivanje. Raniјa predsјednik/ca dužna јe da u roku od 15 dana od dana obјavljivanja rezultata sazove sјednicu novog zaziva lokalnog parlamenta – kaže Radulović.

U svakom slučaјu, јasno јe da јe politička trgovina postale dio svakodnevnog dјelovanja partiјa, pa јe usitnjavanje političke scene logičan sliјed događaјa. Zbog toga јe i logično da u Crnoј Gori ima sve više apstinenata, a, sva јe prilika, ubuduće će ih vјerovatno biti јoš više.

U algoritmu "Podgorica" mnogo nepoznatih

U algoritmu "Podgorica" mnogo јe nepoznatih, ali nakon eventualnog odbiјanja svih žalbi od strane Ustavnog suda i potvrde činjenice da vladina koaliciјa, koјa јe prethodno vršila vlast, sama nema većinu, logično јe pretpostaviti da raniјa predsјednica podgoričkog parlamenta, čiјa јe to obaveza, neće žuriti sa sazivanjem sјednice. U međuvremenu, vodeći politički akteri će biti dodatno fokusirani na lokalne izbore u Budvi i Beranama, tako da јe veća vјerovatnoća da do eventualnog formiranja vlasti dođe pred kraј zakonom utvrđenih rokova, a to јe sredina decembra tekuće godine, smatra Radulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 07:20