/ JAKOV MILATOVIĆ - FOTO: SRĐA BOLJEVIĆ
26/03/2023 u 14:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović za „Politiku”: DPS odlazi u političku prošlost

Iz „Evrope sad” smo tokom kampanje govorili da ja imam najbolje šanse za prolazak u drugi krug i da to garantuje pobjedu nad gospodinom Đukanovićem u drugom krugu, rekao je Milatović

Ono što se decenijama očekivalo moglo bi da se desi 2. aprila, kada je zakazan drugi krug predsjedničkih izbora - da mladi intelektualac Jakov Milatović u drugom krugu pošalje višedecenijskog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u "političku penziju" predsjedničkih izbora, piše Politika.

Da bi prvi savladali Đukanovića u toj kampanji, javno su se zarekli da će mu pomoći učesnici prvog kruga koje je Milatović ostavio daleko iza sebe. Najveću i najsnažniju poruku podrške poslao mu je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, a slijede ga lideri Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA - Aleksa Bečić, Vladimir Joković i Dritan Abazović - i gotovo sve druge manje stranke, osim Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, Bošnjačke stranke i ostalih manjinskih i manjih partija.

Kako pobijediti Đukanovića, šta njegova pobjeda donosi Crnoj Gori i da li je rizik to što ga mnogi već vide kao predsjednika, u razgovoru za „Politiku” otkriva Jakov Milatović, kandidat Pokreta „Evropa sad” u drugom izbornom krugu za predsjednika Crne Gore: „Raspoloženje javnosti zaista jeste takvo da se predviđa moja sasvim sigurna pobjeda u drugom krugu predsjedničkih izbora. Ogromna podrška građana u prvom krugu i bezrezervna podrška ostalih kandidata koja je uslijedila nakon ukazuju na to da će pobjeda nad gospodinom Đukanovićem biti sa značajnom prednošću. Međutim, ne treba izgubiti iz vida da je bivši režim, koji je preko tri decenije bio poznat po nebrojenim manipulacijama, spreman na sve kako bi sačuvao vlast jednog čovjeka. Zato je neophodno da svi građani željni promjena u što većem broju izađu na birališta 2. aprila.”

DPS najavljuje da će sve snage upregnuti kako bi Đukanović izvojevao novu pobedu.

Potezi DPS-a poslednjih dana su potezi strukture koja je svjesna da odlazi u političku prošlost. Ti potezi, od nipodaštavanja građana koje je gospodin Đukanović nazvao „rezervoarima glasova”, preko zastrašivanja dijaspore, do širenja lažnih informacija i direktnih pretnji, samo svjedoče da nismo samo mi sigurni u izbornu pobjedu, već je i DPS potpuno sjvestan da će Crna Gora dobiti novog predsjednika. Očekujem da prihvate realnost i prestanu s prljavom kampanjom. Građani više ne pristaju na ucjene i poniženja, imali su priliku da vide ko radi za njihov boljitak, na povećanju životnog standarda, a ko želi da nastavi s politikom podjela i korupcijom.

Mnogi analitičari ove izbore opisuju kao najmirnije do sada. Da li to znači da demokratija polako „osvaja” Crnu Goru?

Veći dio kampanje zaista jeste protekao u mirnoj atmosferi. Međutim, podsjetiću da sam ja jedini kandidat koji je tokom ovog izbornog ciklusa napadnut i fizički i verbalno na Cetinju od strane pristalica gospodina Đukanovića. Taj napad očigledno je inspirisan negativnom kampanjom koju su funkcioneri DPS-a vodili protiv mene, a neki od njih su taj incident i javno podržali. S druge strane, mi smo vodili dostojanstvenu i pozitivnu kampanju i svuda nailazili na dobar odziv građana. Definitivno je vrijeme da Crna Gora uđe u eru transparentnih i mirnih izbornih ciklusa, tokom kojih će metodi izazivanja tenzija i širenja panike biti svedeni na minimum. Vjerujem da je ovo samo početak takvog procesa, koji će se i definitivno zaokružiti porazom DPS-a na svim nivoima, uključujući i predsjednički.

Šta vaša pobjeda donosi Crnoj Gori?

Prije svega, Crna Gora će konačno dobiti predsjednika svih građana, koji je dostojno predstavlja u inostranstvu i simbolizuje jedinstvo zemlje. Sasvim sigurno to do sada nije bio slučaj, jer smo imali predsjednika koji je bio isključivo šef svoje partije, predsjednik koji je građane dijelio po raznim osnovama i podizao tenzije kad god bi njegova vlast bila ugrožena. Mojom pobjedom ćemo stvoriti atmosferu u kojoj će biti moguće da se ostvari jedinstvo, prevaziđu nacionalne i socijalne podjele i konačno krene putem zalječenja crnogorskog društva u celini. Takođe, potrudiću se da budem korektivni faktor društvenih procesa i glasan zastupnik što bržeg ostvarenja procesa evropskih integracija. Siguran sam da ću, svojim sposobnostima i međunarodnim kontaktima, uspjeti i da ekonomsku diplomatiju stavim u fokus političkog djelovanja i na taj način doprinesem i bržem ekonomskom oporavku zemlje.

Jeste li očekivali ovakvu podršku kolega iz opozicije – svi su vas odmah podržali za drugi krug?

Iz „Evrope sad” smo tokom cijele kampanje govorili da ja imam najbolje šanse za prolazak u drugi krug i da to garantuje pobjedu nad gospodinom Đukanovićem u drugom krugu. Naše prognoze su se ostvarile, ali mi svakako uvažavamo višegodišnju borbu svih drugih političkih snaga koje su se zalagale za demokratizaciju Crne Gore. Stoga me ne iznenađuje da su i ostale kolege ostale dosljedne zajedničkom stavu, a to je da je poraz Đukanovića preduslov za nastavak ozdravljenja političkog ambijenta, relaksacije odnosa u društvu, kako bi se, umjesto stalnim antagonizmima, zemlja konačno posvetila ekonomskom napretku, uspostavljanju vladavine prava i ubrzanju evropskih integracija. U tom smislu, izuzetno cijenim podršku drugih političkih partija.

Verujete li da će politika sveopšteg društvenog i političkog pomirenja i smirivanja strasti zažijveti konačno u Crnoj Gori?

Političke razlike su prirodno obilježile svakog demokratskog društva i predstavljaju poziv na argumentovan dijalog, uz uvažavanje različitog mišljenja. Međutim, u Crnoj Gori smo previše dugo živjeli u ambijentu u kome su politička mimoilaženja, pa i nacionalne i vjerske razlike služili za podgrijevanje tenzija u cilju održanja na vlasti jedne partije. Želim da vjerujem da će ove godine Crna Gora konačno izaći iz tog kruga i sve svoje različitosti prigrliti kao bogatstvo i da ih više niko neće zloupotrebljavati za sopstvene lične ili partijske interese, kao što je bio slučaj u prethodne tri decenije. Zaista mislim da smo, u tom kontekstu, na dobrom putu.

Ukoliko budete izabrani za predsjednika, kako vidite odnose sa Srbijom u budućnosti?

Srbija je značajan ekonomski partner Crne Gore i kao što često govorim – Srbija je za CG više od ekonomije. Brojne veze, od kulturnih do prijateljskih i rodbinskih, povezuju naše dvije države i njihove građane. Dužnost je političkih aktera da naši odnosi budu što bolji, zasnovani na međusobnom uvažavanju i prepoznavanju zajedničkih interesa, što će, sasvim sigurno, biti od velike koriste za sve naše građane, ali i privredu.

Šta vi očekujete od Srbije?

Očekujem zajednički rad na uspostavljanju najboljih dobrosusedskih odnosa. To uključuje saradnju na poljima ekonomije, kulture, zdravstva i drugim oblastima. Takođe očekujem da će se ti dobri odnosi zasnivati na međusobnom uvažavanju i poštovanju pojedinačnih nacionalnih interesa, ali i predanom radu na onim projektima koji će biti na dobrobit građana obje države.

Često se iz Brisela i iz opozicionih krugova kriminal potencira kao jedan od najvećih problema u Crnoj Gori. Kako biste vi to pitanje riješili?

Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je nešto što je konstantno označavano kao problem, i to ne samo na unutarpolitičkom planu već i u okviru procesa evropskih integracija. To pitanje je takođe od ključnog značaja i za ekonomski oporavak Crne Gore i uspostavljanje vladavine prava. Određeni pomaci na tom polju su već napravljeni izborom glavnom specijalnog tužioca, ali neophodno je da se sprovedu dalje i dublje reforme pravosudnog sistema, uključujući i izbor Vrhovnog državnog tužioca. Od suštinske je važnosti da na svim relevantnim mjestima budu nezavisni, profesionalni i hrabri pojedinci koji se mogu uhvatiti u koštac s pojavama koje opterećuju našu državu, a tu jednu od ključnih uloga igraju i policijske strukture, u okviru kojih je takođe nužno nastaviti rad na profesionalizaciji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:08