Podgorička lista / - FOTO: DAN/M.VUJISIć
23/08/2024 u 12:11 h
Andrijana Dabanović, M.Vujisić,G.B.Andrijana Dabanović, M.Vujisić,G.B.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milović predstavio Podgoričku listu: Naša dužnost je da Podgoricu vratimo građanima

Podgorica je oteta od političkih partija koje su je prisvojile kao svoj plijen i raskomadale kako njima odgovara. Naša je dužnost da je vratimo građanima, kazao je nosilac Podgoričke liste Andrej Milović.

Bivši ministar pravde je na konferenciji za medije kazao da je osnovni cilj liste koju predvodi da Glavni grad vrati građanima, te da Podgorica postane urbana, efikasna i udobna za život.

- Podgorica kao lokalna samouprava treba da služi kao servis svih građana koji žive u ovom gradu. Gradska uprava treba da bude efikasna. Građanima treba da vratimo osjećaj da žive u glavnom gradu države Crne Gore, a ne u nekoj zapuštenoj kasabi gdje se gomila živopisnih likova po čitav dan slika, prepucava, ignoriše potrebe onih koji im daju platu i mandat. Ličimo na zapušteni ulaz neke zgrade bez skupštine stanara, gdje se na svakom ćošku vidi javašluk, smeće, neorganizovanost - rekao je on.

Milović je istakao da je program stranke biti otvoren za sugestije građana.
- Svi građani su dobrodošli sa prijedlozima, bez obzira na njihovu partijsku ili nekakvu drugu pripadnost. Vjerujemo da samo na otvoren, integrativan, participativan način se može napraviti program po mjeri grada, po mjeri građana, a samim tim i grad po mjeri čovjeka -  kazao je Milović.

Predstavljajući program stranke Drago Đeković je kazao da će se posvetiti sistematskoj zaštiti Gorice, te da je neophodno  formirati i još jednu park-šumu.
- Mi ćemo inicirati zaštitu i formiranje parka prirode Mala Rijeka. Zaštitićemo najstarije drvo u Podgorici koje do sada nije zaštićeno. Pored gradskih parkova treba da stvorimo zeleni prsten oko grada kako bismo omogućili bolji protok vazduha i bolju prozračnost. Tako da ćemo pokrenuti inicijative za pošumljavanje obronaka brda u okolini Podgorice. Stvorićemo zeleni fond iz kojeg ćemo obezbijediti finansiranje projekata i aktivnosti iz oblasti očuvanja životne sredine - kazao je Đeković.

Kako je naveo, razmišljaju i o povezanosti Podgorice.
- Investicijama u saobraćaj i saobraćajnu infrastrukturu namjeravamo da brže i bezbjednije putujemo kroz grad, s jednog na drugi kraj grada i na taj način smanjimo vrijeme putovanja i emisije štetnih gasova u našem gradu. Neophodno je izgraditi bulevar Vojislavljevića  i most  preko Morače. Moramo nastaviti jugozapadnu zaobilaznicu i izgradnju zapadne zaobilaznice, spojiti Cetinjski put i Komanski most. Moramo urediti Trg Božane Vučanović i napraviti podzemnu garažu, Trg Balšića sa pripadajućim garažama i podzemnim mjestima. Pješaci moraju da budu fokusu ovog grada jer su oni najbrojniji građani - naveo je on. 

Govoreći o kulturi Irena Radović je kazala da će ulagati u nove objekte i pružati podršku lokalnim projektima.

Nikola Rajičević kazao je da se Podgorica suočava sa izazovima  kao što su zagađenje vazduha, neadekvatne zelene površine, ali i problemima sa upravljanjem otpadom.
- Fokusiraćemo se na efikasno čišćenje grada, unapređenje sistema reciklaže i uklanjanje nelegalnih odlagališta otpada koji predstavljaju ozbiljan problem u našem gradu.Valorizacijom biogasa na deponiji i livadi obezbijedićemo proizvodnju električne energije čime ćemo dodatno smanjiti zagađenje, a doprinijeti energetskoj efikasnosti. Čista Podgorica nije samo estetsko pitanje, to je pitanje zdravlja, sigurnosti i budućnosti- kazao je on. 

Maja Gardašević, građanska aktivistkinja najavila je otvaranje Dnevnog centra za onkološke pacijente
- Vratićemo poštovanje ranjivijim kategorijama građana. Želimo humanu Podgoricu koja unapređuje socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Vratićemo zdrave navike i unaprijedćemo sportske objekte u gradu. Planiramo nastavak gradnje šetališta pored Morače, urađenje korita Ribnice i izgradnju šetališta - kazala je ona.

Pravnik Nemanja Vuković predstavio je segmente koji se odnose na efikasnu i pametnu Podgoricu.
- Cilj nam je da profesionalizujemo gradske službe i gradska preduzeća koja funkcionišu u okviru glavnog grada, ali ne samo deklarativno, već i suštinski. Samim tim ćemo gradske službe i preduzeća u potpunosti otvoriti i učiniti pristupačnim građanima, te će na taj način određeni servisi biti unaprijeđeni i modernizovani. Prije svega, tu mislimo na "Sistem 48" koji će biti značajan u funkcionisanju i svakodnevnom životu naših sugrađana i sugrađanki - kazao je Vuković.

Kako je rekao, u planu je i uvođenje gradske pokazne kartice.
- To je novi projekat koji će građanima Podgorice donijeti brojne benefite i popuste u trgovačkim i ugostiteljskim objektima, ali osim toga, građani će imati benefite koji se tiču kupovine karte za gradske kulturne i sportske događaje. Ova kartica će takođe omogućiti da socijalno ugrožene kategorije stanovništva imaju besplatan gradski prevoz, a da će popust ostvarivati i mlađe kategorije stanovništva, ali i naši najstariji sugrađani - kazao je Vuković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 14:37