Veselin Vukčević / - FOTO: M.V.
15/11/2022 u 14:19 h
Nataša Spaić, Mićko VujisićNataša Spaić, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Vukčević zaključio sjednicu Izborne komisije, bez glasanja o rezultatima

Nikola Terzić, član IK, kazao je sve i da se usvoje žalbe na Ustavnom sudu to ne može da utiče na konačne rezultate i da dođe do ponavljanja izbora na pojedinim mjestima. Ušli ste u ličnu bitku, kazao je Terzić Vukčeviću

Sjednica Izborne komisije Glavnog grada završena je nakon što je predsjednik Vladimir Vukčević nakon rasprave oko dnevnog reda, koja je trajala oko sat, zaključio sjednicu, nedozvolivši članovima da se glasa o dopuni dnevnog reda sa tačkom o proglašenju konačnih rezultata izbora održanih 23. oktobra i napustio salu. U momentu kada je ustao poručio je članovima "sad možete da se izjašnjavate...".To je uradio kada je član IK Radosav Jokić kazao da je inicijator predloga dopune dnevnog reda sa tačkom o proglašenju konačnih rezultata i da traži da se o tome glasa. Dok je Jokić još govorio više od pola članova podiglo je ruke u znak odobravanja njegovog predloga, a Vukčević zaključio sjednicu.

Nakon okončanja sjednice, sekretar IK komisije Vladimir Vujović  poručio je da članom 13 poslovnika precizirano šta treba da se uradi.

- Predsjednik je rekao da neće naš predlog da uvrsti na dnevni red. Predsjednik je dao za pravo da brani zakon od nas. Komisija će sačiniti zabilješku i prigovori uputiti Državnoj izborkoj komisiji . Čekamo njihov stav- rekao je Vujović.

On je naveo da očekuju da DIK donese odluku o spornim pitanjima.

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević zakazao je sjednicu nakon što je DIK prošle sedmice dala mišljenje da je on dužan da sazove sjednicu u slučaju podnošenja prigovora. Mišljenje DIK-a tražio je pokret Evropa sad.

Na sjednici su razmatrani prigovori koji su dostavljeni.

Tok sjednice: 

Pred članovima komisije bili su prigovori Zorana Mustura, Blagote Krkeljića i Luke Krgovića podnijeti 4. novembra.

Na početku je Veselin Vukčević saopštio je da sjednici prisustvuju deset članova komisije i Biljana Papović, predstavnica CDT-a,koja je pratila lokalne izbore.

Član Komisije Radosav Jokić predložio je dopunu dnevnog reda, a to je da prva tačka dnevnog reda bude utvrđivanje konačnih rezultata lokalnih izbora od 23.oktobra, a druga tačka razmatranje i usvajanje finansijskih izveštaja predsjednika komisije, a treća tačka razmatranje prigovora.

image

foto: M.V.

- FOTO: M.V.

-Poznato je da su se po članu 99 Zakona o izboru odbornika i poslanika stekli su se uslovi za proglašenje konačnih rezultata - rekao je Jokić

image

Nikola Terzić

- FOTO: M.V.

On je naveo da su pojedine opštine utvrdile rezultate izbora pa se stekla praksa da Izborna komisija utvrdi konačne rezultate izbora.

-Da li je moguće da neko ima toliku moć da ne proglasi rezultate i pokušava da opstruira proglašenje rezultata izbora - pitao je Jokić.

Veselin Vukčević je odgovorio da Jokic od njega traži da prekrši zakon.

- Pozvali ste se na član 99 koji predviđa utvrđivanje rezultate. Ne mogu biti utvrdjeni dok se ne izjasni Ustavni sud. Imamo i mišljenje DIK– a. Necu da prekrsim zakon, neću da ignorišem mišljenje DIK– a. Necu da učinim krivično djelo, ja sam to i vas molio da ne radite. Na tome i dalje insistirate- rekao je Vukčević.

Kada je u pitanju rasprava o finansijskom izvjestaju izborni proces nije završen, kazao je on.

-Tu obavezu cu da ispunim kad se izborni proces završi. Ne dovodite me u situaciju da se oko ovih stvari danas puno trošimo-rekao je Vukčević.

image

Nikola Terzić

- FOTO: M.V.

Član komisije Nikola Terzić je podsjetio Vukcevica da on nije komisija, o da on ne može ništa da zabrani.

- Komisija je kolektivni organ. Smatram da je utvrđivanje konačnih rezultata na današnjoj sjednici zakonito. Dobro je što je DIK dala obavezujuće uputstvo za zakazivanje sjednice. Mišljenje DIK-a ne morate da poštujete. Vjerujem da imate pravo na svoje mišljenje, da ste karijerni pravnik. Dobro znate da mišljenje je DIK-a nije obavezujući za ovaj organ, rekao je Terzić.

On je naveo da prigovori sve i da se usvoje na Ustavnom sudu ne mogu da utiču na konacne rezultate i do ponavljanja izbora na pojedinim mjestima.

- Ne postoji bojazan da bi ti prigovori mogli da proisteknu efekat. Ušli ste u ličnu bitku, vidjeli ste da su pojedine opštinske komisije utvrdile rezultate konačne. Smatram da nema potreba da nam držite katedru i učite nas pravu, rekao je Terzić.

image

Vladimir Vujović

- FOTO: M.V.

Veselin Vukčević je poručio Terziću da danima radi na njegovoj ličnoj diskreditaciji ali da mu to neće proći.

Sekretar Izborne komisije Glavnog grada Vladimir Vujović zamolio je predsjednika da se vrate dnevnom redu.

- Nemate pravo da bilo čije pravo susprendujete, rekao je Vujović.

Odgovarajući Terziću, Vukčević je poručio da se divi njegovoj hrabrosti.

- Od mene nećete dobiti ignorisanje mišljenja DIK-a a ni kršenje zakona, rekao je Vukčević.

Vukčević je dodao da ne postoji nijedna opcija da ga mogu ucijeniti i primorati, a ni sila da to uradi.

Veselin Vukčević nije želio da na dnevni red stavi predložene dopune dnevnog reda sto je izazvalo negodovanje članova komisije.

Nikola Terzić je poručio da Vukčević javno krši zakon.

- Molim vas da uvrstite u dnevni red dopunu dnevnog reda, rekao je Terzić.

Vukčević je naveo da to neće da uradi, dok je Vladimir Vujović porucio da poslovnik ne poznaje riječ neću.

Proceduralno je rijeć tražio Radosav Jokić.

- Inicijator sam dopune dnevnog redan i molim članove komisije da se izjasne na to, rekao je Jokić.

Sa mjesta burno je ragovao Vukčević koji je poručio da zaključuje sjednicu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 04:57