/ Udruženje podstanara Moj dom
25/04/2023 u 17:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pokret podstanara Crne Gore izlazi na parlamentarne izbore

Svjedočili smo kako se funkcioneri, iako stambeno zbrinuti, dodatno stambeno zbrinjavaju i nagrađuju povoljnim kreditima što obični građani u podstanarskom status mogu samo da sanjaju, navode iz ovog pokreta

Pokret podstanara Crne Gore - pravo na dostojanstven život, planira izaći na predstojeće parlamentarne izbore, objavili su na svojoj fejsbuk stranici iz ovog udruženja.

- Ništa logičnije i potrebnije ne može biti od ove namjere. Baveći se intenzivno mukotrpnim radom i zalaganjem da se pitanje problema podstanara u Crnoj Gori jasno naglasi i nametne donosiocima odluka nije uspio.

Jasno smo shvatili da niko od politickih subjekata ne želi iskreno da se bavi sa ovim najvećim problemom u našoj državi. Naprotiv, svjedočili smo totalnom odsustvu iskrene brige za preko 30.000 podstanarskih porodica u najtežim životnim situacijama - navode podstanari.

Ističu da jednostavno za političke “elite” podstanari u ovoj državi ne postoje. Smatraju da su precrtani i potpuno nehumano obespravljeni.

- Podstanari u ovoj državi nemaju nikakva prava i zaštitu svoje države. Zakon o socijalnoj politici stanovanja je jednostavno bezobrazno trošenje papira sa namjerom da sam po sebi postoji reda radi a ne radi onih zbog kojih je navodno pisan.

Svjedočili smo kako se funkcioneri, iako stambeno zbrinuti, dodatno stambeno zbrinjavaju i nagrađuju povoljnim kreditima što obični građani u podstanarskom status mogu samo da sanjaju - navode podstanari.

Već dvije i po godine ne može da se napiše novi zakon o socijalnom stanovanju. Pitaju zašto?

- Jednostavno zato što za novu vlast kao i prethodnu podstanari ne postoje. Zato su podstanari odlučili uzeti stvari u svoje ruke i pokušati doći u poziciji da učestvuju u predlaganju i donošenju zakona i odluka u svoju korist u narednom sazivu parlamenta.

A to su:

1. Ustavom zagarantovano pravo na stanovanje

2. Zakon o Podstanarima kojim bi se omogućila sva prava koja svaki podstanar mora uživati.

Zato pozivamo sve relevantne subjekte, NVO organizacije koje su se bavile ovim pitanjem, građanske aktiviste I sve ostale dobronamjerne građane da nam se pridruže i pomognu u borbi za prava obespravljenih građana-podstanara.

Pozivamo svaku podstanarsku porodicu da nas podrži potpisima podrške kao i direktnim učešćem u formiranju i radu ovog pokreta - navodi se u njihovoj fejsbuk objavi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 10:02