Никола Радуловић / -
04/09/2024 u 11:59 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Radulović: Zbog nedovoljne podrške, propala ideja za valorizaciju hladnjače u Matagužima

Zbog nezainteresovanosti bivše gradonačelnice i PES-a kao političke organizacije, hladnjača kapaciteta dvije hiljade tona u Matagužima je prazna, ocijenio je Nikola Radulović, kandidat za odbornika liste „Za bolju Podgoricu-Jakov Milatović" i direktor Plodova.

On navodi da su poljoprivredni proizvodjači nezadovoljni, a ideje za njenu valorizaciju propale zbog nedovoljne podrške.

– Moja posljednja ideja vezana za hladnjaču je bila da je ustupimo poljoprivrednim proizvodjačima da čuvaju svoje proizvode od kvarenja ljeti, a da troškove struje i održavanja podijele opština Podgorica,Tuzi, Zeta i Vlada. Ovi troškovi održavanja, ako bi se podijelili, bili bi zanemarljivo mali. Povodom ovog sastanka, nas je jedino ispoštovala opština Zeta, i sa njima smo obavili konstruktivan sastanak, ali ipak nijesmo došli do dogovora zbog odsustva dogovora sa ostalim stranama – naveo je Radulović.

Radulović navodi da je njegova druga ideja bila da cijelu hladnjaču razmontiraju, i da je presele u Podgoricu na prostor pored Kamionske pijace.

– To je naišlo na veliki otpor, naročito predstavnika Vlade jer su smatrali da je to beznačajna ideja. Za realizaciju nje, potrebno bi nam bilo, po procjeni nekoliko firmi koje su dolazile, do 200.000 eura, što za Vladu i Glavni grad ne bi trebalo biti mnogo, tim prije što bi se ta investicija brzo isplatila, a tezge sa kamionske pijace riješile problem čuvanja svojih dobara kod nas u hladnjači. Produžavanje ugovora Tržnicama i pijacama mene je, kao direktora preduzeća Plodovi, sputalo da bilo šta uradim povodom preuzimanja pijace. Ovo je i jedan od razloga zašto sam napustio PES – rekao je Radulović. 

On dodaje da Plodovi posjeduju imovinu od preko deset miliona evra.

–To je ipak zanemareno, pa ja nijesam pozvan ni na jedan kolegijum sa gradonačelnicom gdje bi zajednički donijeli odluku kako najbolje da se iskoristi ta imovina. Izuzetak se desio kada je preduzeće bilo pred samim bankrotom. Jednom je odbijena i moja inicijativa da se na Skupštini Glavnog grada raspravlja o finansijskom izvještaju ovog preduzeća. Da stvar bude gora, s obzirom da Vlada Crne Gore ima 26 odsto udjela u vlasništvu Plodova, za očekivati je bilo da će se i oni više uključiti sa nekom razvojnom idejom ili inicijativom, na čemu sam ja uporno insistirao, tim prije što je PES i imao mjesto u odboru direktora Plodova. Preduzeće Plodovi trenutno ima prihode tek tolike da redovno izmiruje plate i druge obaveze, nemamo mogućnost kreditnog zaduženja, niti pozajmljivanja novca od akcionara – kaže Radulović.

Sa druge strane, prije desetak dana stiglo pismo od predstavnika Vlade sa upitom zašto ne pokreću otkup viška poljoprivrednih proizvoda na tržištu Crne Gore, i ako ja, kao izvršni direktor, „ne želim” da pokrenem otkup, da treba da podnesem ostavku i da odbor izabere nekog drugog ko će se baviti otkupom, navodi Radulović.

– Mišljenja sam da ovo samo govori o bleferskom odnosu Vlade prema Plodovima. Ni Glavni grad ni Vlada na adekvatan način ne pomažu poljoprivrednim proizvodjačima, ali ne zbog manjka novca u budžetu, već isključivo zbog neznanja i nezainteresovanosti – poručio je Radulović. 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:16